Sebe smatram kolekcionarom i parfemskim entuzijastom. U parfemima sam oko 30 godina i kroz moje ruke/ nos je prošlo puno mirisa. Trenutno moja kolekcije broji oko 300 probranih bočica. Parfemi su nešto što sam oduvijek volio. Prošao sam kroz mnoge prepoznatljive kuće/mirise, od CK One, Versace Dreamer, JPG Le male pa do zadnjeg koji je stigao - Casamoratti Quatro Pizzi. Isprobavanje i uživanje u parfemima je znanost i vježba vašeg nosa. Mirisu treba vremena da uđe u kemiju vašeg tijela. U tom razdoblju često otkrijete da nešto što vam u bočici dobro miriše, na vama možda i ne miriše, možda čak i smrdi. Osobno me užasava trenutni trend gdje je dobro samo ono što je skupo i što je u hypeu. I da, “samo niche parfem je dobar parfem” (ne zato što je dobar već zato što je skup - čitaj SARKAZAM.

smrdljivi parfemi

Mirisi i arome mogu stvoriti jake asocijacije. Bilo da se radi o toplini doma, onoga što se kuhalo u bakinoj kuhinji nedjeljom ujutro - žuta supa/juha koju je moja baka “pristavljala” da se kuha čim se ustala i kuhala se cca 5 sati... i ručak je bio u podne i svi su bili za stolom! Ili pak o odbojnom mirisu parfema bivše ljubavi - neki mirisi ostavljaju trenutni i vječ̣ni dojam pa čak i traumu na nas. Ako ste uvjereni da je cilj parfema učiniti vas da mirišete lijepo i privlačno, e pa griješite! Postoje parfemske kuće koje misle sasvim suprotno.

Što sam stariji, shvatio sam da me više privlače te suprotne kuće tj. jedinstveni mirisi koje većina neće imati/htjeti. Na moje iznenađenje, nije bilo teško doći do njih, a kroz parfemske grupe upoznao sam divne ljude koji dijele istu strast, s kojima sam mogao popričati o tim čudnim parfemima. Čudno ne znači da oni smrde, kako bi ih možda opisao neko tko nema iskustva i to je OK, ima tu vrlo zanimljivih parfema koji su čudni na drugačiji način (jestivi). Svaka od ovih mirisnih kompozicija je nečija vizija, kreacija koje se rađa iz puke želje autora da ju stvori i da ona postoji.

E sad, mene oduvijek prati glas da dobro mirišem i dosta sam ponosan na to. Sjećam se kada se mama vratila s prvog roditeljskog sastanka iz srednje škole gdje joj je moja razrednica rekla “Slobodan je kao i njegovo prezime vrlo zvučan i jasan - VELICKI (naglasak na "e", nema "ć" ni "č" već samo c) - za njim uvijek ostaje mirisan trag, koji svaki dan osjetim kada idem ka učionici i u hodniku smo samo on i ja - “miris Velickog”. I dalje ostaje trag za mnom, ali nije uvijek šerbet, vanilice i kolačići (bio sam opsjednut slatkim parfemima). I danas su tu ali... ima i drugih.

U nastavku evo nekoliko parfema koje imam u kolekciji, a na koje većina zavrće nosom i mršti se, i nekih parfema koji su samo off. Poanta ovog teksta nije da vam ja opisujem ove mirise, već da vam ih predstavim da su tu, da postoje i da vas izazovem da ih probate.

smrdljivi parfemi

Moj prvi “off miris” bio je - ETAT LIBRE D'ORANGE - SECRETIONS MAGNIFIQUE: 4S / sperme, sang, salive, sueur (francuski) - u prijevodu - sprema, krv, slina, znoj = parfem Secretions Magnifiques. O njemu fakat možemo danima, ali evo nekih komentara, pri čemu moram priznati da su žene bile znatno slikovitije u opisu - “menstruacija 3. dan, iscjedak, sperma, ono kad se ušvicam, pljuvačka, ti nisi normalan, kupio si to? Tko to moẓ̌e na sebe da stavi? “ Ovaj parfem je čudan mix laktoznih nota, kokosa, irisa, algi... Meni osobno ne nosiv, ali znam osobe koje ga nose (pozdrav za Ivana i Moranu).

smrdljivi parfemi

TOM OF FINLAND/CLEAN SUEDE - kada je izašao bio je dosta kontroverzan zbog kolaboracije s fondacijom Tom of Finland. Na listi je više zbog te kontrateze i povezivanjem s gay podkulturom, no što miriše off. Miris je divan - upeglana koža, guma, od sastojaka najčudnija je breza koja mu daje drveni sapunasti podton. Od nedavno je na tržištu pod nazivom Clean Suede. Miris je isti. Sve u svemu jako sexy; izrazito muški miris. Zanimljivo je da je na prvim edicijama unutar kutije bila printana grafika vrlo eksplicitnog sadržaja pa je na kutiji bila oznaka 21+ "WARNING SEXUALLY EXPLICIT CONTENT. YOU MUST BE 21 YEARS OLD OR OLDER TO PURCHASE". Neke od grafika su bile posuđene tj replicirane i muzeja Moma u New Yorku.

smrdljivi parfemi

COMME DES GARCONS 2011- kratko i jasno - miriše na industrijsko ljepilo i selotejp. Čak i sama bočica izgleda kao polystyrene osušeno ljepilo koje je iscurilo iz tube.

MARSEILLE - sapun, oni stari veliki sapuni koje su bake redale na rende da iskuhavaju krpe. Divan i čist.

smrdljivi parfemi

BOUGE DOULEUR 2 - on me je baš mučio, prvih nekoliko puta sam ga odbijao pa onda prodao pa opet kupio. Rubno ne nosiv, metalan, štopa nos - dinja, sol, oštrige i cibetka. Prijevod imena s francuskog znaci - BOL.

smrdljivi parfemi

NASOMATTO FANTOMAS - pečena dinja na vrelom plehu. Jedan od divnijih off mirisa! Plastika, guma, dim, barut.
SADO NASO - falusni oblik čepa tek da naslutite na što miriše. Ali ne, on ne miriše na muški spolni organ, već na javni muški toalet na autobusnom kolodvoru. Urin i uprženi šećer, nakon par sati je samo sladak i ugodno fin.
BLACK AFGANO - trava/marihuana. Njega nikada nisam želio, ali sam ga probao i mnogima je interesantan.

smrdljivi parfemi

ORTO PARISI MEGAMARE - užasno jak, čudan, ne periv s garderobe. Miriše čudno, kada bi mogli da osjetimo miris korodiranog broda na dnu mora do koga ne dopire sunce to bi bilo to. Jako umjetan, morski slan i vreo na koži. Doslovce u nekim momentima koža kao da gori.

smrdljivi parfemi

FILIPPO SORCINELLI - kolekcija Xse sastoji se od 5 uljanih roll on parfema veoma velike koncentracije:
CYBER SEX / muški znoj, svlačionica, plastika
POPPER POP / miris poppersa, voća i badema
QUICKY AND COFFE / gorka kava i javni toalet, kozji izmet

smrdljivi parfemi

Iz kolekcije Unum izdvoji bih:
BUT NOT TODAY - parfem koji je inspiriran krvlju i Hannibalom Lecterom iz filma "Kada jaganjci utihnu", odnosno jednom replikom iz filma, ali o tome u nekom drugom tekstu...
PIOGGIA FORTE - inspiriran crnim kišnim oblacima, oštar i rezak. Kada kiša ne bi bila kap vode već igla tj. igle.
NEBBIA SPPESA - miris vode, rose, sitne kapi koje bura raznosi kada udari u more.

smrdljivi parfemi

CALAJ DELIZIA OSUKURA - drvene note, vlažan sanduk, grincajg, celer, kava i čokolada. Tjera na povraćanje, djeca plaču od toga.
LOVE TOXIN - otrov, toliko tamna tekućina da ostavlja fleke na koži i garderobi. Mix 21 note, retro, jako retro...

smrdljivi parfemi

TOSCOVAT THINGS WE NEVER SHARED - otrov, visibaba, narcis i krema za ruke... bi li ga vi dijelili s nekim? Gorak a sladak, čudan, a fin. Kao svadbena torta koju svi žele da slikauu, a nitko da proba jer znaju da je "umjetna".

smrdljivi parfemi

PHLUR MISSING PERSON - parfem koji je doživioo hype tijekom lock downa, a i uspona TikToka. Tihi skin scent, mene osobno podsjetio na mamu, tj. onaj trenutak kada sam se kao klinac uvlačio u mami i tati u krevet.

smrdljivi parfemi

PROFUMO DI FIRENZE FIOR DI PANE - vrući kruh, hrskava korica. Onaj kruh koji kupite kada se vraćate iz grada i jedete ga usput do kuće. E to!

smrdljivi parfemi

AVESTAN - zemlja, mokra glina, papar, kao da se valjte u finom blatu u toplicama. Ili još bolje da vas neko maže istim.

smrdljivi parfemi

FREDDIE ALBRIGHTON SOMEONE ELSES FLOWERS - gljive i cvijeće, jako čudna kombinacija.

smrdljivi parfemi

MIGUEL MATOS LA PISCINE - klor, mokar luftić, ali onaj stari iz ‘80 kao baršun, mokar upareni ručnik.

smrdljivi parfemi

MAISON CRIVELLI INGREDIENTS 2012 - vrela para iz pegle, sauna, kamenac na rubovima u termalnih bazenima. Zanimljivo je da brend nikada službeno nije javno oktrio note ovog parfem.

smrdljivi parfemi

JPG FLEUR DU MALE - možda najdivniji dizajnerski parfem i jedini na listi. Na prvu, meni je mirisao na ljekarnu i lijekove od bake, čak čudnija kombinacija je bio FLEUR DU MALE COLOGNE koji mi baca na štalu, ali ne kao većina parfema koji sadrže oud pa svi mirisu na konje, zebre i deve. Kažem bio, jer su oba diskontinuirana na veliku žalost mnogih od nas. Zanimljivo da ih je oba dizajnirao Francis Kurkdjian.

smrdljivi parfemi

JULIETTE HAS A GUN VANILLA VIBES - krema za sunčanje, jak, sladak; rubno jestiv, jako retro za nas koji se sjećamo Coppertona.

smrdljivi parfemi

DER DUFT MONOPTEROS - kao prašak za rublje, onaj jeftin koji miriše, ali rublje nije oprao. Overdose aldehida na neki čudan kokosasti spicy način.

Uglavnom, bio parfem skup ili jeftin njegova poanta nije da mirise 8, 10 ili više sati, niti da je fin ili dopadljiv, niti da ulovite žensku ili frajera, već da uživate u njemu. Prvo i jedino da uživate VI, VI SAMI! Parfem je nešto sto vas prati, parfem je vaša sjenka. Iluzija vas samih koju ljudi pamte ili ne. Na vama je.

smrdljivi parfemi

Piše: Slobodan Velicki @velickis

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.