Bilo bi sjajno kada bi svaki komad vašeg make-upa imao naznačen rok trajanja! Bio bi to mali podsjetnik da je vaš omiljeni ruž, koji izgleda kao nov, spreman za smeće! Koristite li i dalje sasvim suhu maskaru? Možda je vrijeme da se ipak riješite napuknutog rumenila koje koristite već godinama!

Irena Herceg
Irena Herceg

Beauty Tips & Tricks by Irena Gojić

Znajte da se svakim nanošenjem šminke kojoj je istekao rok trajanja izlažete opasnosti od infekcije! Šminku treba čuvati i nanositi na pravilan način kako biste joj produžili vijek trajanja, ali kada je već stvarno stara, mora ići ravno u - smeće!

Tekući puder i korektor - od otvaranja, tekući puder ima rok trajanja otprilike godinu dana. Spužvice, četkice i svoje ruke kojima nanosite tekući puder na lice održavajte čistima kako biste spriječili kontaminaciju. Kako biste mu produžili vijek trajanja, čuvajte ga podalje od topline i sunca. Treba ga baciti kada se komponente počnu odvajati i kada primijetite promijene u teksturi i mirisu.

Puder u kamenu ili prahu - ovi se puderi mogu koristiti od jedne do tri godine. Kako se ovakav puder vrlo polako troši, možda ćete ga i nakon tri godine još imati, ali tada je stvarno vrijeme da ga bacite. Također, vodite računa o tome da je četkica ili spužvica kojojm ga nanosite čista. Kozmetičke kistove i spužvice redovito perite laganim tekućim sapunom i toplom vodom te ostavite da se dobro osuše. 

Sjenilo - sjenilo u prahu može se koristiti do 3 godine. Vodite računa o čistoći kistića kojim ga nanosite kako biste izbjegli kontaminaciju i produžili vijek trajanja. Kremasta sjenila traju od 6 mjeseci do godine dana. Treba ih baciti kad promijene teksturu i miris.

rok trajanja šminkeEyeliner - može se čuvati i koristiti do godine dana. Treba ga baciti kad postane suh i promijeni miris.

Olovka za oči ili usne - rok trajanja olovaka za oči ili usne je od jedne do dvije godine. Nakon svakog korištenja našiljite olovku kako biste spriječili kontaminaciju. Treba je baciti kad se počne mrviti i skupljati u grudice.

Maskara - ima relativno kratak rok trajanja - od 3 do maksimalno 6 mjeseci. Prilikom korištenja maskare, lagano je izvucite iz ležišta, nemojte „pumpati" jer na taj način nećete uzeti više, već ubacujete zrak koji suši maskaru, omogućuje stvaranje bakterija i skraćuje joj rok trajanja. Uvijek dobro zatvorite maskaru da spriječite sušenje. Treba je baciti kada morate 10 puta mazati trepavice, a na njima ništa ne ostaje te kad promijeni miris. S maskarom budite posebno pažljivi jer ona može zaraziti osjetljivu sluznicu oka te čak uzrokovati ozbiljne zaraze poput konjuktivitisa.

Rumenilo - rumenilo u prahu možete koristiti do 3 godine, tada biste ga trebali zamijeniti. Kremasto rumenila traju od 6 mjeseci do godine dana. Također, vodite računa o čistoći četkice kojom nanosite rumenilo kako biste izbjegli kontaminaciju. Kremasta rumenila treba baciti kad njima više ne postižete svježinu na obrazima jer su promijenila teksturu i miris.

Ruž - može se koristiti otprilike dvije godine. Kako biste mu produžili vijek trajanja i izbjegli kontaminaciju, čuvajte ga od topline i sunca te ga nakon mjesec-dva korištenja nanosite kistićem. Treba ga baciti kad primijetite da nije više tako kremast i kad promijeni miris.

www.irenamakeupartist.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.