Na Svjetski dan seksualnog zdravlja, LELO ističe važnosti otvorene komunikacije, prakticiranja sigurnog seksa i razbijanja stigmi. Iskoristite ovaj dan i dajte prioritet seksualnom zdravlju, educirajte se i usvojite sigurne prakse kako biste si osigurali ispunjen i zaštićen seksualni život

lelo seksualna zastita seksualno zdravlje

Svjetski dan seksualnog zdravlja obilježava se 4. rujna, a LELO koristi ovaj dan kao podsjetnik na to kako je seksualno zdravlje dio općeg zdravlja. Jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za sebe i potencijalnog partnera je prakticiranje preventivne zdravstvene zaštite. Prvo, trebate razumjeti što se podrazumijeva pod "seksualnim zdravljem", koje dolazi u mnogim oblicima; samopouzdanje, zdravo tijelo, zadovoljavajući seks ili odnosi te mentalni sklad. To također podrazumijeva ugodan  i otvoren razgovor o svojoj seksualnoj povijesti s liječnikom. U konačnici, na vama je odlučiti što vam je bitno i koje su seksualne prakse u skladu s onim što smatrate ispravnim.

Otvoren razgovor o spolno prenosivim bolestima (SPB)

Mnogi se šale na račun spolno prenosivih bolesti, ali istina je da su one mnogo češće nego što mislimo. Većina SPI je asimptomatska - što znači da ih možete dobiti (i prenijeti), a da toga niste svjesni. Ako imate spolni odnos s novim partnerom, ako ne koristite kondome 100% vremena (uključujući oralni seks!), tada biste ipak trebali odraditi godišnje testiranje na SPB. Mnoge spolno prenosive bolesti mogu se proširiti i kontaktom kože na kožu, poput HPV-a, što može imati stvarne, dugoročne posljedice na seksualno zdravlje i plodnost. Također je važno biti svjestan da možete imati i biti nositelj SPB bez obzira na to imate li simptome ili ne.

Potrudite se kako biste zaštitili sebe i partnera tako što ćete iskreno razgovarati o svom seksualnom životu s liječnikom; on će vam reći koliko često i koje testove trebate napraviti. Neliječena spolno prenosiva bolest može utjecati na sve aspekte vašeg dugoročnog zdravlja, stoga testiranje ne može škoditi.

Prakticirajte sigurnu masturbaciju i istražite svoje tijelo

Ljudi često kažu kako nemaju vremena za masturbaciju, ali trebate pokušati pronaći vrijeme za sebe. Ako vam užitak nije na prvome mjestu, propuštate nešto divno, tako da ga stavite na popis već danas. Kako bi vaš put do potpunog zadovoljstva bio lakši, preporučujemo da uzmete sa sobom LELO igračku po izboru. Isprobajte naš najnoviji dodatak SONA™ 2 Travel, koja kombinira moćne značajke, diskretan dizajn i kompaktnu veličinu, što ju čini ultimativnim soničnim masažerom klitorisa za one koji žele otkriti nove razine užitka i zadovoljstva tijekom putovanja. Također, ne zaboravite koristiti čiste ruke ili čiste seks igračke i izbjegavajte ih dijeliti s drugima kako biste spriječili infekciju.

Promicanje sigurnih seksualnih praksi

Osim apstinencije, kondomi su jedina zaštita od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Uz LELO HEX možete doživjeti neometan seks zahvaljujući protukliznoj unutrašnjosti kondoma, sigurnoj čvrstoći i maksimalnoj fleksibilnosti koji vas štite. Heksagonalni uzorak HEX kondoma omogućuje tanji materijal i bolje prianjanje bez ugrožavanja izdržljivosti. Ako se na bilo koji način ošteti ili podere, šesterokutni uzorak će ga zadržati na mjestu kako bi se spriječilo daljnje trganje. Za žene postoje ženski kondomi, dijafragme - fleksibilni silikonski uređaji i cervikalne kapice - silikonske čašice sa spermicidom koje se mogu umetnuti u rodnicu. Nisu učinkoviti kao kondomi, ali su ipak opcija.

Razbijanje stigmi i traženje podrške

Ovaj Svjetski dan seksualnog zdravlja također koristimo priliku naglasiti važnost razbijanja stigme o seksualnom zdravlju. U nekim se kulturama otvorena rasprava o seksualnom zdravlju i dalje smatra tabu temom, što otežava pristup informacijama i podršci. Promicanjem iskrenog dijaloga možemo stvoriti inkluzivnije i informiranije društvo. Ako imate pitanja ili nedoumica o seksualnom zdravlju, nemojte se ustručavati potražiti podršku od zdravstvenih radnika, klinika za seksualno zdravlje ili savjetnika. Nije sramota tražiti pomoć, što može dovesti do zdravijeg i zadovoljnijeg seksualnog života.

Prakticiranjem sigurnog seksa, održavanjem otvorene komunikacije i traženjem pouzdanih informacija, možemo njegovati zdrave seksualne odnose i zaštititi sebe i svoje partnere od potencijalnih rizika. Iskoristimo Svjetski dan seksualnog zdravlja da damo prednost seksualnom zdravlju, razbijemo stigmu i promoviramo svijet u kojem svatko može uživati u sigurnim i ekstatičnim seksualnim iskustvima. Vrijeme je da iskoračite i preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem. Uostalom, svi želimo nastaviti dug, uspješan i seksom ispunjen život.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.