Hrvatsko društvo za osteoporozu i Dukat važnom su javnozdravstvenom akcijom zajedno upozorili na zdravstvene tegobe povezane s nedostatkom vitamina D - manjak vitamina D detektiran je kao ozbiljan zdravstveni problem na globalnoj razini. Provjerite zašto i oboružajte se namirnicama bogatima ovim vrijednim vitaminom!

zdrave kosti, prevencija osteoporoze

U povodu obilježavanja Svjetskog dana osteoporoze, Hrvatsko društvo za osteoporozu (HDO) i Dukat, u hotelu International, zajedno su organizirali javnozdravstvenu akciju pod nazivom „Manjak Vitamina D - Globalni zdravstveni problem". O zdravstvenim tegobama vezanima uz nedostatak vitamina D govorio je dr. sc. Zlatko Giljević, endokrinolog i dopredsjednik HDO-a te između ostaloga upozorio kako je nedostatak vitamina D utvrđen kod 52% Europljana, a u pojedinim zemljama čak i kod 75% stanovnika.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti vitamina D za zdravlje, ovo javnozdravstveno događanje privuklo je preko 400 građana od kojih su mnogi iskoristili mogućnost besplatnog mjerenja mineralne gustoće kostiju. Uz mjerenje mineralne gustoće kostiju građani su imali priliku konzultirati se sa liječnicima temeljem rezultata mjerenja, dok su kroz predavanje dr.sc. Zlatka Giljevića imali priliku informirati se o višestrukoj važnosti vitamina D za zdravlje organizma te kako vitamin D, uz pozitivan utjecaj na zdravlje i čvrstoću kostiju, ima izuzetno važnu, preventivnu ulogu kod niza bolesti.

Zašto oskudijevamo vitaminom D?

Glavni razlog ovom globalnom zdravstvenom problemu pronalazi se u sve manjem izlaganju suncu te učinkovitoj mehaničkoj zaštiti od sunčevih zraka. Stručnjaci se slažu kako preporučena dnevna količina  vitamina D iznosi 200-400 internacionalnih jedinica (I.J.)  (starije dobi i 600 IJ) te kako je sve teže preporučenu dnevnu količinu vitamina D zadovoljiti bez njegova nadomjeska, posebno u hladnijem dijelu godine.

dr.sc. zlatko giljević
Dr. sc. Zlatko Giljević objašnjava zašto je vitamin D neophodan za zdravlje i kako prevenirati osteoporozu

Zašto je važan vitamin D?

Vitamin D spada u kategoriju super-vitamina jer osim na zdravlje kostiju, utječe i na smanjenje rizika od nastanka šećerne bolesti i zloćudnih tumora, posebno karcinomna debelog crijeva, prostate i dojke. Smanjuje rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, umanjuje kronične bolove i umor te djeluje na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Koje su namirnice bogate vitaminom D?

Već dvije do tri velike šalice mlijeka obogaćenog vitaminom D osiguravaju preporučeni dnevni unos ovog super-vitamina. Stručnjaci preporučuju konzumaciju prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D, posebno mlijeka, budući da je iskoristivost vitamina D,  kao i kalcija, najbolja upravo iz mlijeka.

Izvori vitamina D u hrani vrlo su ograničeni i uključuju tek nekoliko masnijih namirnica kao što su masnija riba (losos, sardina, skuša), žumanjak i jetra zbog čega je sve češća preporuka liječnika konzumiranje prehrambenih namirnica obogaćenih vitaminom D. Konzumacija mlijeka obogaćenog vitaminom D preporučuje  se zbog najbolje iskoristivosti vitamina D, ali i kalcija iz te namirnice.

Liječnici i nutricionisti ističu kako bi se povećanjem preporučenog dnevnog unosa vitamina D mogla smanjiti učestalost mnogih bolesti i troškovi njihova liječenja te produljiti kvaliteta i trajanje života, što je bio i zaključak ove javnozdravstvene akcije u povodu Svjetskog dana osteoporoze.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.