Prenatalna masaža dobiva sve više na popularnosti kako trudnice uviđaju njene dobrobiti. Neke od najčešćih tegoba, kao što su bol u leđima, fizička i mentalna napetost ili nesanica, mogu se pomoću masaže ublažiti

ayurveda masaza, trudnocaKako smatram da je bolje izbjegavati eterična ulja u trudnoći, trudnicama ne preporučam aroma-masažu i mislim da je u trudnoći najbolji izbor ayurvedska masaža abhyanga.

Abhyanga uz sezamovo ulje

Ayurveda je nauka o životu stara tisućama godina, a vezano za trudnice abhyangu preporuča koristiti svakodnevno jer se svatko može i sam izmasirati kod kuće. Kod abhyange se koristi toplo sezamovo ulje, organski uzgajano, koje prodire duboko pod kožu i tako pomaže izgradnju mišićnog tkiva, potiče cirkulaciju, oslobađa tijelo od toksina, poboljšava probavu, otpušta stres i napetost te hrani kožu. Abhyanga djeluje na fizičkoj i emocionalnoj razini pa doprinosi ostvarivanju ravnoteže majke i djeteta. 

Miran i pozitivan um važni su za dijete

Mnoga istraživanja govore da promjene u protoku energije i informacija koje dijete dobije za vrijeme dok je u maternici, stvore osobine s kojima kasnije živimo. Napetost i traume iz toga razdoblja urežu se u centralni živčani sustav i od tamo se prenose na tijelo. Također se smatra da zdravlje djeteta ovisi o emocijama, razmišljanjima i ponašanju majke ne samo za vrijeme trudnoće, već i nekoliko godina prije rođenja djeteta. Filozofija taoa budućim roditeljima preporučuje da nekoliko godina prije začeća žive uredno, mirno, duhovno i u osjećaju uzajamne ljubavi, te ljubavi prema svemu što je stvoreno. Upravo zato, u nekim kulturama, cijela okolina trudi se omogućiti trudnici da bude sretna. Naročito se to odnosi na njenog supruga, jer ljutnja na supruga, ili obrnuto supruga na buduću majku, direktni je energetski napad na dijete. Tako bi trudnica trebala biti dobro raspoložena, živjeti u zdravoj atmosferi, slušati opuštajuću glazbu, čitati duhovne knjige koje potiču na ljubav i razumijevanje. Također bi trebala imati miran i pozitivan um.

Imajući na pameti sve ovo, za vrijeme masaže buduće majke, uvijek se trudim zadržati fokus na dobrim i pozitivnim mislima. U to vrijeme, trudnice su osjetljivije na sve emocionalne poruke, i ni pod koju cijenu ne smije im se uputiti neka lošu misao. Također, područje trbuha i donji dio leđa, valja manje dodirivati. Smatram da je taj dio tijela „rezerviran" za majku, oca i najuži dio obitelji. Svi ostali, „stranci", trebaju s poštivanjem pristupati tom mjestu, trudeći se ne uznemiriti svojim energijama majku ni dijete. Kada sam na kraju masaže majci objasnila da bih inače neke dijelove tijela izmasirala drugačije, tj. duže, samo je rekla „da, ne volim da me se dira, ovo je bilo taman".

ayurveda

Dobrobiti prenatalne masaže

Prenatalna masaža dobiva sve više na popularnosti kako trudnice uviđaju njene dobrobiti. Neke od najčešćih tegoba, kao što su bol u leđima, fizička i mentalna napetost ili nesanica, mogu se pomoću masaže ublažiti. Dobrobiti masaže su višestruke - pokreće cirkulaciju, smanjuje se oticanje, opušta tijelo i um, olakšava spavanje. Ipak vrlo je važno da masažu izvodi profesionalna osoba koja je educirana i zna koje točke tijela treba izbjegavati, odnosno više se fokusirati na neke druge. Masaža krivih mjesta i/ili određenih akupresurnih točaka može potaknuti kontrakcije maternice. Svakako, ako imate potrebu, konzultirajte se s liječnikom koji će pomoći savjetom kod odabira masaže u vašem stanju. 

Koja su eterična ulja dozvoljena, a koja ne?

Iako je većina eteričnih ulja sigurna za korištenje i za vrijeme trudnoće, neka su kontraindicirana i nikako se ne bi smjela koristiti. U aroma lampici, možete koristiti razna ulja jer ćete olakšati napetost, anksioznost, glavobolju, umor, a to su: limun, čajevac, ylang ylang, mandarinu, ravensaru... No svakako bi trebalo izbjegavati: anis, komorač, estragon, kadulju, muškatnu kadulju, bosiljak, sve metvice i lavandu. Neke škole zagovaraju korištenje eteričnih ulja u trudnoći, dok su druge više protiv, naročito prva tri mjeseca. U svakom slučaju masaža baznim uljima (a ne eteričnima), najsigurnija je.

Ako ste trudni želim vam blaženo stanje, puno mira, razumijevanja i ljubavi kako bi se vaše malo biće razvilo u snažnu, sretnu, sposobnu odraslu osobu...

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.