Jesu li cjelovite žitarice sastavni dio vaše svakodnevne prehrane? Saznajte zašto ih je važno uključiti u barem jedan obrok u danu 

ekozona cjelovite zitarice

Poznato je kako su žitarice važan segment ljudske prehrane unazad nekoliko tisućljeća. Neke su s vremenom postale jedan od važnijih izvora hrane, primjerice, pšenica u Europi ili riža na području Azije. Već se neko vrijeme susrećemo s terminom cjelovite žitarice, a i vi ste vrlo vjerojatno čuli savjete poput onih da je uz konzumacija voća i povrća u svakodnevnu prehranu važno uvesti upravo tu vrstu namirnica. No znate li što su to zapravo cjelovite žitarice i zašto je dobro za zdravlje da se nađu na svakodnevnom jelovniku? Neke od cjelovitih žitarica možda već konzumirate, međutim, saznajte sve o njihovim blagodatima, odnosno kako utječu na vaše zdravlje. 

ekozona cjelovite zitarice

Što su to cjelovite žitarice 

Ovi proizvodi dobivaju se iz cjelovitog zrna žitarica, koje se pak sastoji od tri dijela – vanjskog, unutarnjeg i klice. Razlikuju se od rafiniranih, odnosno obrađenih žitarica s obzirom na to da ove potonje prilikom procesa obrade gube neke od dijelova zrna pa samim time imaju manje hranjivih svojstava. Cjelovite žitarice bogat su izvor proteina, minerala te vitamina B i E, a osim toga sadrže i malo masti, stoga su odličan izbor za one koji žele izgubiti na tjelesnoj težini. 

ekozona cjelovite zitarice

Uključite u obrok cjelovite žitarice 

S obzirom na to da su cjelovite žitarice vrlo dostupne, lako ih možete uključiti u bilo koji obrok u danu, počevši od doručka. Primjerice, dan možete započeti s kukuruznim ili zobenim pahuljicama od cjelovitih zrna s jogurtom i voćem, a u ručak ili večeru uključiti integralni kruh, tjesteninu ili rižu od cjelovitih zrna. Kako kultura žitarica broji mnoge vrste, od kojih su naravno najpoznatije pšenica, ječam, kukuruz i riža, na raspolaganju su vam i bezglutenske žitarice poput amaranta koji je iznimno bogat nutritivnim vrijednostima te može poslužiti kao izvrstan prilog jelima koje volite. Još jedna odlična žitarica koja se uklapa u vaš zdravi način prehrane svakako je bulgur koji također obiluje vlaknima i vitaminima te je sjajan prilog brojnim jelima. Obrokom koji sadrži cjelovite žitarice polako se oslobađa energija u našem organizmu, a osjećaj sitosti traje duže. 

ekozona cjelovite zitarice

Brinite i o podrijetlu žitarica koje konzumirate

Kao i za svu hranu koju konzumirate, važno je da brinete o podrijetlu namirnica koje se nađu u vašoj kuhinji. Birajte namirnice koje dolaze iz ekološkog uzgoja jer one sadrže najviše hranjivih vrijednosti. Prilikom kupovine važno je obratiti pažnju da proizvod zaista na sebi ima istaknut certifikat kojim se jamči njegovo ekološko podrijetlo. Ako želite biti sigurni da namirnice koje konzumirate nisu prilikom uzgoja tretirane pesticidima, niti sadrže aditive, birajte proizvode prvog hrvatskog brenda certificiranog za ekološki uzgoj. Riječ je o brendu EKOZONA čiji asortiman čine proizvodi s odabranih domaćih obiteljskih polja i stranih proizvođača s dugom tradicijom, a koji zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja. EKOZONA proizvode potražite u svim bolje opremljenim trgovinama i supermarketima.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.