Istraživanja pokazuju poražavajuće rezultate prehrambenih navika Hrvata. Iako smo mediteranska zemlja prehranom naših sugrađana i dalje prevladava svinjetina, masni pečeni krumpir i puno puno kruha. Uz to i konzumacija vode je daleko ispod, za organizam, potrebnih količina
Organizam bez hrane može izdržati relativno dugo, no bez vode tjelesne funkcije brzo postaju ugrožene. Čak 60% našeg organizma čini voda, ovaj postotak varira od organa do organa, pa je tako preko 90% krvi u stvari voda.
Vodu gubimo na različite načine – disanjem, mokrenjem ili znojenjem. Gubitak vode u nekim stanjima poput povraćanja ili proljeva može ugroziti vitalne funkcije. Naime, prekomjernim gubitkom vode iz organizma se gube i elektroliti važni za normalno funkcioniranje svih organa. Među njima su najvažniji natrij, kalij, kalcij, magnezij i klorid. Sve stanice u tijelu trebaju elektrolite kako bi stimulirali električne impulse kroz membrane stanica. Između ostalog, stimulans regulira funkciju živaca, krvni tlak, obnavljanje tkiva i kontrakcije mišića. Te kontrakcije ne podrazumijevaju samo mišiće ekstremiteta, već i samu probavu.
Bez vode nema života
Nedostatak minerala ima za posljedicu grčenje mišića i pad krvnog pritiska što pak rezultira vrtoglavicom, glavoboljom, iscrpljenošću. Ono što u organizam unesemo onoliko je dobro, koliko je dobra sposobnost tijela da to probavi tj. apsorbira. Voda pomaže probavi hrane, kao i apsorpciji vrijednih nutrijenata.
Dolaskom toplijih dana gubitak vode je povećan, pa sa svih strana slušamo o apelu prema građanima da paze na dovoljan unos vode. U ljetnim vremenima, tijelo zbog gubitka vode treba i lakše probavljivu hranu.
Što to točno znači i koje namirnice bismo trebali birati?
Lagana prehrana temelji se na namirnicama koje nisu opterećenje na probavni sustav. U takvom načinu prehrane bitnu ulogu igraju cjelovite žitarice i njihove prerađevine, fermentirani mliječni proizvodi, variva, juhe, kuhano i pareno nemasno meso i riba. Juhe i kuhana hrana neobično su važne u jelovniku za lakšu probavu. Juha osigurava toliko neophodnu tekućinu i nutrijente i to u obliku u kojem ih organizam najlakše apsorbira te samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja. Od pomoći mogu biti i blagi čajevi te kompoti i sokovi od povrća poput mrkve, cikle i celera.
Dodatni trik za olakšavanje probave je i kombiniranje namirnica, pa tako je već poznata preporuka o odvojenoj konzumaciji ugljikohidrata i bjelančevina primjerice, orašasti plodovi, meso, jaja, sir ili ostale namirnice bogate proteinima ne bi se trebale konzumirati u obroku koji sadržava bijeli kruh, žitarice, krumpir, slatko voće, kolače isl. Namirnice bogate šećerom uvelike «koče» lučenje želučanih sokova i značajno usporavaju probavu. Štoviše, ako se konzumiraju u velikim količinama, čak i umanjuju želučanu aktivnost.
Mi smo na izvoru mediteranske prehrane zašto onda ne jedemo prema njenim pravilima, posebno ako se zna da Mediteranci i Japanci žive dulje? Mediteranska prehrana temeljena je na većem unosu ribe, biljnih namirnica, maslinovog ulja, slično je i u Japanu gdje se riba konzumira u gotovo svakom obroku, uz rižu kao prilog i puno povrća.
Nedovoljna količina vode, teško probavljiva hrana i nedostatak probavnih enzima – uteg oko noge naše probave
Voda olakšava probavu jer hranu čini dostupnijom za djelovanje probavnih enzima, ako vode nema dovoljno i ako još k tome konzumiramo teže probavljivu hranu naša će probava biti na koljenima i vapit će za pomoći. Ono što ćemo mi osjećati su nadutost, bol i težinu u želucu i brojne simptome uslijed intolerancije na hranu. Intolerancija na hranu ili nealergijska preosjetljivost na hranu je zakašnjela patološka reakcija na hranu, piće i aditive u hrani i nije isto što i alergija na hranu iako može imati iste simptome. Sve ove tegobe su izazvane i nedostatkom enzima i stoga se mogu olakšati njihovim dodatnim uzimanjem.
Kada je potrebno uzimati enzime?
Suplementacija enzimima preporučuje se svima. Naš enzimski potencijal je određen i opada kako starimo te na taj način i naša probava postaje lošija i javljaju se probavne smetnje. Stoga je uputno uzimati enzime, a naročito:
- kod neredovite i nekvalitetne prehrane
- kod prehrane isključivo termički obrađenom hranom
- u svim situacijama kada nam hrana koja je poslužena može smetati; npr. na putovanjima, domjencima, izletima
- kod probavnih tegoba nerazjašnjene etiologije
beba
@21.06.2018. 14:06 2Suuupeeer tekst!!!!
golub
@21.06.2018. 14:39 2Jako poučan tekst , i od sada sama sebi obećajem da ću piti puno više vode. A da se kod nas jede teška hrana to je istina. Moja mama je slavonka i kod nje nema jela bez mesa i krumpira, ali ubaci ponekad i ribu.Sva sreća ljeti jedemo lakšu hranu radi vrućina , pa se organizam ipak malo odmori.
MimiIv
@21.06.2018. 14:45 2Ja pijem jako puno vode, ujutro jedem zobene. Treba tijelo nagraditi barem jednom u danu :)
kikemedo
@21.06.2018. 18:42 2Odličan tekst. Treba piti dosta vode i jesti zdravo.
Pahuljac
@21.06.2018. 19:01 2Jedino sto sam uspjela skroz promijeniti je dovoljan unos vode i osjecam se izvrsno! Rado bi svaki dan jela ful zdravo ali to je tesko uz sve obveze i posao, ali se trudim koliko mogu! Pekarska peciva izbacena i to je najveći pomak koji je vec dao rezultate ;)
sneki2
@22.06.2018. 09:07 3Pijem puno vode a možda i previše.. Ljeti povrće i voće u velikim količinama. Ali se mesa ne mogu odreći. Naravno da treba jesti raznovrsno i to je to..
lidac
@22.06.2018. 19:32 3Kada nas pogodi neka bolest, prehrana je prvo sto moramo mijenjati.
fleckica
@22.06.2018. 22:55 3Odličan tekst, hvala !
Gioia
@24.06.2018. 10:21 1Točno, prehrana je toliko bitna, dobra kvalitetna prehrana je lijek.
cuce
@24.06.2018. 14:38 1Super tekst! Prvo sam se trudila povecat vodu, a sad mi je to vec navika godinama i odlican je osjecaj.Pekarske proizvode i sendvice izuzetno rijetko jedem, a kad se dogodi, poslije toga sam umorna cijeli dan pa ne znam kako sam prije mogla tako zivjeti.Jos bi se puno dalo mijenjati, ali ako se covjek uglavnom drzi uravnotezene prehrane, moze si mirnije savjesti tu i tamo priustiti neki slani ili slatki grijeh :)
Minimojka
@25.06.2018. 10:21 2kao uvijek, jako korisne i poucne stvari, vise takvih tekstova
ninica55
@08.12.2018. 16:11 0Uvijek pokušavam jesti zdravo!