Pročitajte intervju s autorskim dvojcem Decker&Kutić, bez ikakve skromnosti možemo reći, najboljim domaćim modnim fotografima te ovogodišnjim pobjednicima nacionalnog natjecanja fotografije PhotoDays u kategoriji Moda

decker and kutic

Decker&Kutić odnijeli su još jednu pobjedu na nacionalnom natjecanju fotografije PhotoDays, koji se 4. i 5. lipnja održao u Rovinju. Osvojili su prvu nagradu u kategoriji modne fotografije za kampanju modnog branda Roba. Decker&Kutić prvi su puta na PhotoDaysima pobijedili 2008. s kampanjom za modnu kuću I-Gle. Ove godine konkurencija u kategoriji Moda bila je prilično žestoka - uz Deckera&Kutića nominirani su bili Mladen Šarić te tandem Sandra Vitaljić & Miro Šimeg. Uz intervju s Deckerom&Kutićem, pogledajte i njihovu virtualnu izložbu na našem portalu - Modni portreti.

Nakon silnih godina u modnom biznisu (posebno Romano), čini se da i dalje radite punom parom, s istim žarom i inspiracijom, što potvrđuje i ova nagrada na rovinjskim PhotoDaysima...Još se niste zamorili? Odakle sva ta kreativna snaga?
- Ljubav prema poslu koji se živi 24 sata dnevno. Modna fotografija i fotografija općenito, kao platforma koja pruža gotovo neograničene mogućnosti i slobode za kreativne procese, nikako nas ne mogu umoriti.

Radite u jednom svijetu koji se mnogima čini poput bajke - glamurozan i zavodljiv. No kako izgleda jedno modno snimanje editorijala, iza kulisa?
- Glamurozan i zavodljiv je uglavnom rezultat, ali proces nastajanja je daleko od toga. Negdje u dalekom svijetu postoje magazini i modne kampanje koji se rade s velikim budžetima na egzotičnim lokacijama, ali u zemlji gdje ne postoji modna industrija, a magazini se bore za svaki prodani primjerak, situacija je nešto drugačija, ponekad nema sredstava čak niti za bocu vode na snimanju. Međutim trenuci improvizacije, gdje okruženi i uz pomoć inspirativnih suradnika proizvodite čudo koje izgleda kao najskuplja produkcija, su nezamjenjivi.

Koja su vaša najljepša profesionalna iskustva do sada?
- Uz neke prekrasne egzotične, dalekomorske lokacije koje smo obišli s klijentom, svakako je najljepši svaki onaj trenutak kada se od početka snimanja među suradnicima zavrti prava energija, a nakon što se svjetla ugase ostane osjećaj laganog umora i zadovoljstva saznanjem da se dogodio baš onaj moment koji smo željeli ispričati.

roba, by decker and kutic

A SVE JE POČELO SASVIM SLUČAJNO...

A neke negativne strane, kakvih ima u svakoj profesiji?
- Tehničke probleme uvijek se može riješiti, ali ljudski faktor, ego, natjecanja tko je pametniji/talentiraniji/uspješniji/moćniji u branši, tko s kim želi ili ne želi surađivati i sl., su situacije koje mogu biti neizmjerno zamorne i zaglupljujuće. A kao najveća frustracija svakako - onaj grozan trenutak kada shvatite da niste i da do kraja snimanja nećete uspjeti kliknuti s modelom. Ali takvih je do sada na sreću bilo jako malo.

Na koja ste svoja postignuća (kao tandem), u karijeri najponosniji... Dobitnici ste foto-nagrada, radite u vrhu hrvatske mode... Što je do sada vama najvažnije?
- Ono sto je do sada u našoj karijeri bilo najvažnije je pružena šansa, podrška i vjera urednika i klijenata koji su nam ponudili platformu za kreativni rast, razvoj, eksperiment... Nagrade su dobrodošle, naročito kada vas evaluira struka, jer tada su ocjene lišene fascinacije ili podilaženja i politiziranja, objektivne su - što u kreativnom razvoju znači čvrstu vezu s realnošću i pomaže kod propitkivanja vlastitih vrijednosti, kako umjetničkih, tako i tehničkih.

Kako je uopće nastao kreativni dvojac Decker&Kutić? Romano, ti si se najprije intenzivno bavio stiliranjem, a koliko znam i kostimografijom... Dejan, pak, grafičkim i web dizajnom. Nije lako raditi u paru, ljudi se moraju doista poklopiti na niz razina kako bi to funkcioniralo ovako uspješno kao kod vas... U modi i umjetnosti ima tek par primjera - Viktor&Rolf, Gilbert&George, Iljf i Petrov... 
- Zapravo se i ne sjećamo kako je sve počelo, jednostavno je bavljenje različitim stvarima dovelo do izvjesnih interakcija na projektima, a kako smo obojica koketirali i s fotografijom te prepoznali isti senzibilitet, stvari su se počele događati same od sebe sve do našeg prvog profesionalnog angažmana nakon kojeg smo postali nerazdvojni. Sto se tiče rada u paru, jednako je teško ili lako kao surađivati s ljudima u bilo kome obliku. Ili možete ili ne možete. Ili ste vuk samotnjak ili nalazite inspiraciju upravo u interakciji. Još ako ste toliko bliski da se ponekad stvari ne trebaju niti izgovoriti, proces postaje čarobno zadovoljavajući.

Što se događa kad dođe do različitih zamisli oko realizacije nekog projekta i događa li se to uopće? Kako se vas dvojica onda o svemu dogovorite?
- Šakama. Ili obaramo ruku, pa tko pobijedi :)...

Vrhunska modna fotografija je...
- Emocija proizašla iz zavodničkog plesa fotografa i modela, zaogrnuta lijepom odjećom.

natalija by decker and kutic

MALI SAVJETI ZA PRAVU FOTOGENIČNOST

Koje su vas izložbe u posljednje vrijeme očarale?
- Upravo smo odgledali izložbu portreta Irvinga Pena. Nakon te izložbe čini vam se da je u portretnoj fotografiji već sve rečeno i napravljeno, s prirodnim svjetlom i jednom kamerom i objektivom...

Je li lijepa žena ujedno i fotogenična žena i obrnuto? Dajte nam par malih savjeta kako da na fotkama izgledamo što bolje ; )
- Lijepa je svaka žena koja to zna i prepoznaje u sebi. Fotogeničnost može biti dar i tada se događaju situacije kada osoba stane pred kameru i dovoljno je da samo - bude. Isto tako, fotogeničnost se može naučiti kroz prepoznavanje vlastitih mana i lišavanjem straha od njih te lišavanjem straha od kamere. Dakle, vjerovati u svoje potencijale i fotografov talent je dobar način kako na fotkama izgledati lijepo.

Kakve planove imate za ovo ljeto?
- Planiramo se odmarati barem tri mjeseca na egzotičnim lokacijama. Ali bojimo se da će te planove ponovo nešto spriječiti.

Sanjate li o turbo-uspješnoj karijeri u inozemstvu?
- S obzirom da još uvijek nismo otkrili formulu turbo-uspjeha niti na domaćem niti na inozemnom tržištu, za sada sanjamo samo neke buduće fotografije koje bismo željeli realizirati.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.