Mladi modni dizajner Tomislav Bahorić ovog je ljeta javnost oduševio svojom čistom i profinjenom muškom ljetnom kolekcijom koju je prikazao na spektakularnoj reviji na šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovila, zajedno s modelima svoje mame, kultne hrvatske dizajnerice, Loredane Bahorić. No Tomislav ove godine debitira i na najvećem domaćem modnom događanju, Nivea Cro A Porteru, i to muškom kolekcijom koja predstavlja hommage slavnom stripu, Alanu Fordu

tomislav bahorić

Prvi puta ćete sudjelovati na Nivea Cro A Porteru i predstaviti svoju novu zimsku kolekciju. Nakon što ste javnost, ovoga ljeta na spektakularnoj reviji na šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovila, oduševili svojim inovativnim kreacijama za muškarce, možete li nam barem u „maloj dozi" otkriti što pripremate za Cro A Porter?
- Pripremam mušku kolekciju od 20 modela, pod nazivom "Alan Ford 2010.", koja je ujedno i utjelovljenje mog diplomskog rada. Kako sam od djetinjstva fan Alan Forda konačno sam taj kultni strip uspio pretočiti u modnu priču. Estetika stripa mi je trajna inspiracija, a neponovljive likove Sir Olivera, Bob Rocka, Alana Forda..., objedinio sam u ovoj otkačenoj priči i mislim da sam uspio cjelokupnu estetiku prenijeti u zimsku kolekciju 2010.

Što očekujete od nastupa na tom velikom modnom događanju, jeste li uzbuđeni, imate li možda malu tremu...? : )
- Mala trema naravno postoji, razmišljam o tome hoće li sve ispasti upravo onako kako sam zamislio. Svoj rad predstavite u 10-ak minuta koliko traje revija, a njemu predstoje sati i sati rada. I naravno da sam uzbuđen zbog same činjenice da sam na Cro A Porteru. 

Odrastajući s mamom, Loredanom Bahorić, koja je doista kultna ličnost hrvatske mode, vjerojatno ste rano zavoljeli modu i njene čari... Kako je bilo odrastati uz Loredanu?
- Od najranijeg djetinjstva bavio sam se crtanjem stripova i imao naglašenu likovnu stranu. U jednom trenutku to me okrenulo prema samom dizajniranju jer ipak sam cijeli život okružen estetikom u raznim oblicima. U smislu podrške mama mi je naravno oduvijek bila background. U toku srednje škole (umjetnička gimnazija), u jednom sam trenu mislio da ću se baviti grafičkim dizajnom, no kroz samo školovanje prevagnuo je ipak tekstilni dizajn te sam logičnoo upisao TTF- modni dizajn te time odredio svoj odabir.

tomislav bahorić, revija na tvrđavi sv. mihovila, šibenik 2010
Jednostavnost, pročišćenost i ležernost, glavne su značajke Tomislavove ljetne kolekcije koju smo vidjeli na fascinantnom modnom događanju u Šibeniku. Zimska kolekcija, pak, inspirirana je Alanom Fordom

Kakvu modnu estetiku volite, koji su vam uzori i dizajneri koje posebno cijenite?
- Iznad svega cijenim minimalizam, pročišćene linije i promišljeni dizajn. Izdvojio bih svakako austrijskog dizajnera Helmuta Langa, koji je početkom 90-ih uveo luksuzni minimalizam. Blizak mom načinu razmišljanja također je i Diesel - sudjelovao sam ove godine u njihovom natječaju za najboljeg dizajnera.

Što biste smatrali najvećim uspjehom u karijeri?
- Trenutno sam zaokupljen traženjem prostora u kojem bih izložio svoje modele, a apsolutnim uspjehom smatram izlazak na europsko tržište...

Kako se volite odijevati?
- Preferiram tzv. nulti stupanj odijevanja (t-shirt, traperice...), pomalo nonšalantan, ali zapravo promišljen pristup, koji često upotpunjuju detalji - kape, šalovi, satovi i sl.

Kako, po vašem mišljenju, izgleda dobro odjevena žena, a kako muškarac?
- I kod žena i kod muškaraca najvažnije je da su prikladno odjeveni u određenoj prilici kako ne bi bio prisutan overdress. Neprikladno je vidjeti djevojku pod teškom šminkom u polusvečanoj haljini i visokim petama na običnoj jutarnjoj kavi ili u šopingu. Isto tako, ne volim kada muškarci hodaju danonoćno u odjelima, bez osjećaja za priliku u kojoj se nalaze (dnevno-večernje).

Koji su vam planovi i projekti nakon Nive Cro A Portera?

- Nakon Cro A Portera počastit ću se jednim malim putovanjem, a onda idem u aktivnu potragu za adekvatnim prostorom za prodaju moje odjeće. Do tada će se moći nabaviti u Charlieu u Zagrebu i Šibeniku te u Marivalu, u Zadru.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.