Na finalnoj modnoj reviji ovogodišnjeg Modnog ormara, 16.11. u Kockici, svoje će kolekcije predstaviti neki od najzanimljivijih domaćih modnih dizajnera (spomenimo samo Igora Galaša, Clash of 9, Link by Ogi&Zoran, Nada Došen...). No pozornost nam je posebno privukao novi modni tandem na domaćoj sceni – Petra Pavlica i Stjepan Čuka - koji će prikazati svoju prvu zajedničku kolekciju (Stjepan je, osim toga, neko vrijeme bio odsutan s modnih pista pa smo jedva čekali njegov veliki povratak!). S Petrom i Stjepanom razgovarali smo o tome što nam pripremaju, kako vide hrvatski street-style i modu općenito, što planiraju dalje u svojim zanimljivim karijerama...

stjepan čuka i petra pavlica

Kako ste se odlučili na zajedničku suradnju i kakvo je za vas iskustvo raditi skupa?
- Suradnja se dogodila spontano. Kao fakultetski kolege i prvenstveno nerazdvojni prijatelji, odlučili smo ujediniti snage i zajedničkim nadopunama oformiti vlastiti vizualni identitet. Nedavno smo imali prilike skupa raditi u jednoj od domaćih modnih industrija - kao dizajneri različitih odjela kreirali smo pod imenom brenda "Amadeus Jeans". Par godina kasnije surađivali smo i na nekim zajedničkim projektima te tako došli i na odluku ujedinjenja kreativnih ideja u smjeru stvaranja vlastitog identiteta i modnog izričaja. Odlično se nadopunjujemo u idejama te na dosta jednostavan način odlučujemo o finalnim verzijama modela, glazbe i svih bitnih elemenata važnih za budući uspjeh i probitak na tržištu.

Otkrijte nam kakvu novu kolekciju spremate? Što ćemo moći vidjeti na završnoj večeri Modnog ormara kada je riječ o kolekciji Petre i Stjepana?
- Kolekcija pod kreativnim imenom "Black Night – White Light", predstavlja spoj urbanog street-stylea i retro elemenata koji se u kreativnoj simbiozi nadopunjuju i čine jednu skladnu cjelinu putem međusobnih kombinacija različitih materijala i tekstura. Kolekcija kojom dominira crna kao glavna boja nadopunjena je nijansama antracit sive, bordo crvene i metalik prljavo roze. Modni dodaci su završni element cjelokupne priče dajući hard notu kolekciji u obliku remenja, metalnih ogrlica i kožnih torbi. Inspiraciju za kolekciju crpili smo iz urbanih ulica te profinjenih glazbenih nota koje svojim ritmovima svaku osobu pojedinačno vode na vlastito modno putovanje. Tkanine korištene u izradi kolekcije su prioritetno pamučne te keper, svila i til. Njihovom međusobnom kombinacijom dobiven je savršeni spoj estetiziranih silueta i oblika koji se oformljuju u svojevrsnu odjevnu kombinaciju namijenjenu urbanim ženama i muškarcima.

Kako ocjenjujete domaću modnu scenu?
- Možemo reći da danas, u usporedbi s godinama koje su iza nas, domaća modna scena raste i buja sve više. Usudili bismo se konstatirati da smo sad možda najbliže svjetskim modnim scenama za kojima ne zaostajemo puno te da u jednom jako pozitivnom i dobrom smjeru pratimo svjetske trendove koje diktira modna struka. A sve to, vidljivo je svuda oko nas, a prvenstveno na ulicama grada.

stjepan čuka i petra pavlica

Jedno recesijsko pitanje – kako živi mladi hrvatski dizajner u uvjetima koji baš i nisu bajni?
- Hm, teško je dati odgovor na ovo pitanje, no možemo iz vlastitog iskustva reći kako nije baš lako preživjeti ralje surove realnosti i izvući živu glavu. Snalazimo se na različite načine i putem različitih kanala dolazimo do rješenja za idejnu priču koja se na kraju prezentira javnosti. Ponekad je iznimno teško izdržati razne pritiske, no optimističnog duha idemo hrabro naprijed i nadamo se svjetlijoj budućnosti. Nadamo se kako će se ekonomska situacija, kako u zemlji pa tako i u svijetu, uskoro poboljšati jer samim time će se i druge stvari pokrenuti kao npr. otvaranje domaćih tekstilnih tvornica koje mahom odlaze u stečaj. Upravo te tvornice bi mogle dati domaćim mladim dizajnerima priliku u vlastitom izražavanju te u kolaboracijama poduprijeti mlade talente ka boljem sutra.

Koji dizajneri – domaći i strani – su vam posebno dragi? Tko zaslužuje vašu pažnju i riječi hvale?
- Od domaćih dizajnerskih imena izdvojili bismo nekoliko imena I-gle, Ivicu Klarića te mlade kreativce iz modne skupine Clash of 9 koji su pravo osvježenje na domaćoj modnoj sceni. Što se stranih dizajnera tiče volimo pogledati novitete darkerskog i mističnog Garetha Pugha, neizostavnog Johna Galliana, jedinog i neponovljivog Jeana Paula Gaultiera te naravno nezamjenjive Vivienne Westwood.

Kako biste opisali vlastiti stil odijevanja i kakve komade volite nositi?
- Preferiramo jednostavnost te povrh svega udobnost. Volimo koketirati s različitim stilovima i njihovim uzajamnim kombinacijama. Nekako nam je najdraži retro glam rock look i neizostavni punk streetweare, ali s dozom elegancije koji upotpunjujemo različitim modnim dodatcima. Must-have komadi koji se nalaze u našim ormarima su jednostavne majice s pokojim opaljenim printom, dobre traperice malo pomaknutih krojeva i zanimljivih obrada te nezamjenjive starke i startasice koje su nam u većini situacija sastavni dio svakodnevnih kombinacija.

Što mislite o hrvatskom street-styleu i općenito načinu na koji se Hrvati odijevaju?
- Hrvati su uvelike pomodna nacija koja također kao i mi sami voli, kako smo već rekli, koketirati s različitim stilovima. Street-style u Hrvata je definitivno napredovao unazad par godina i svakim danom se razvija i buja u jednu jako kreativnu, šaroliku te nadasve trendovsku struju. Cijeni se sve više originalnost u modnom izričaju te jednostavnost i lakoća kombiniranja pojedinih modnih artikala kako bi se stvorio vlastiti vizualni identitet. Lijepo je vidjeti da nam ulice više nisu sive i monotone te nimalo uniformirane, već žive i šarolike kako to i treba biti, jer ulica na samom kraju ipak diktira svoja pravila bez obzira na ustaljene trendove i modne diktate.

stjepan čuka i petra pavlica

Na što ste do sada najponosniji u svojim karijerama i kako vidite budućnost – i zajedničke suradnje i svojih pojedinačnih profesionalnih puteva?
- Ponosni smo na to što smo oboje svojevremeno dobili priliku raditi u industrijskom okruženju kao dizajneri te samim time dobili uvid u to kako diše jedna modna industrija od ideje do izvedbe. Oboje smo samostalnim kolekcijama imali dobre rezultate u medijima, a samim time i kod klijenata, te smo se sukladno tome i odlučili ujediniti snage i zajednički pojačati kreativne impulse koje nas pokreću. Imamo jako puno planova za budućnost, no za početak ćemo reći kako smo na dobrom putu ostvarenja vlastitog originalnog brenda kojeg ćete imati priliku uskoro i pogledati premijerno kroz pilot kolekciju "Black Night-White Light" na 7. Modnom Ormaru u sklopu revijalnog dijela eventa.

Koji su planovi nakon Modnog ormara? Što nas čeka za iduće sezone by Petra i Stjepan?
- U planu je prezentirati se i izvan granica Hrvatske, tako da radimo trenutno na detaljima oko odlaska na Beograd Fashion Week. Gradimo sve u hodu i donosimo odluke ovisno o situacijama u kojima se nalazimo, promišljeno i jednostavno. Za iduće sezone definitivno vas očekuju nova osvježenja koje ćemo ponuditi, no do tada sve ostaje slatka mala tajna koja će pravovremeno biti objavljena i najavljena. Naša poruka svima je da ostanu originalni i naravno modno osviješteni te prvenstveno jedinstveni i nezamjenjivi, ukratko svoji.

Naziv Kolekcije: "Black Night – White Light"
Dizajneri: Stjepan Čuka & Petra Pavlica
Modeli: Dario Gluvačević & Vlatka Kolarić
Make Up: Dunja Tomić
Video by : Vanja Vascarac

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.