Na razigrani nakit koji izrađuje splitska dizajnerica Lovorka Radun naišli smo sasvim slučajno, kako to obično i biva sa svim onim sjajnim stvarima u životu. Njezin je nakit sve ono što originalan, ručno izrađeni dizajnerski komad nakita treba biti – upečatljiv, originalan, poseban i totalno, ali totalno cool – savršen za sve žene koje se vole igrati svojim stilom

lovorka radun, dafne dame

Lovorka Radun je splitska umjetnica i dizajnerica koja je završila Srednju umjetnički školu, Kazališnu scenografiju i dekoraciju u Veneciji te Umjetničku akademiju i Art terapiju u Splitu. Najpoznatiji komadi njezinog nakita su Dafne Dame – ogrlice s privjescima u obliku djevojčica – koje ćete vidjeti oko vrata mnogih hrvatskih trendseterica, ali i decentniji oblici za one žene koje vole klasičnije komade.

lovorka radun, dafne dame

lovorka radun, dafne dame

"Priča o meni i nakitu traje još od osnovne škole jer nisam nikada bila zadovoljna trendovima i onim što bih dobila/kupila, pa sam uvijek sve sama prepravljala. Rano sam počela kukičati, šivati, plesti, vesti i baviti se svim mogućim kreativnim stvarima koje se mogu izrađivati rukama. Tako su cure već u srednjoj školi nosile moje torbe i nakit. Završila sam Srednju umjetničku školu i otišla studirati Kazališnu scenografiju i dekoraciju u Veneciji. Tamo sam provela najljepši period u životu i stekla još raznih vještina i znanje koje me obogatilo. Nakit je i dalje bio sastavni dio mog života jer su kreativni pokloni uvijek najbolja stvar kojom ćete iznenaditi svoje prijatelje. Kada sam se vratila u Split, upisala sam Akademiju da mogu biti profesor likovne umjetnosti i likovne kulture te Art terapiju da se mogu posvetiti onome što najviše volim, a to je rad s djecom s posebnim potrebama.", kaže nam Lovorka o svome bogatome umjetničkom putu.

lovorka radun, dafne dame

lovorka radun, dafne dame

Osim klasičnijih komada nakita, dakle, Lovorka je najpoznatija po svojim ogrlicama-curicama koje se zovu Dafne Dame pa smo je pitali kako su Dame nastale: "Dame su nastale 2009. dok sam bila trudna i počela malo više oblikovati u maloj plastici. Najprije su bile izrađene za moje prijateljice jer su uvijek nastale po njihovom izgledu, tako da je to bio pun pogodak. Onda sam radila i poznate osobe, a najdraža mi je Dama slikarica Frida Kahlo (koja mi je i inače inspiracija u životu). Eto, one žive do dana današnjega, ali su uvijek drugačije i uvijek neko nekog prepozna u nekoj Dami. Zaštićene su kao intelektualno vlasništvo, a novost je da sam počela izrađivati i Dame u splitskoj narodnoj nošnji.", kaže Lovorka.

lovorka radun, dafne dame

Svakako, Dame su prekrasan poklon, a sigurni smo da će verzije u splitskoj narodnoj nošnji biti i savršen hrvatski suvenir za kojim će poludjeti sve turistkinje.

Više o Damama i Lovorkinom nakitu te kako ga nabaviti, potražite na: Dafne Dame Facebook.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.