Ove godine obilježava se 300. obljetnica Sinjske alke. Povodom te važne obljetnice, modne dizajnerice Vesna i Marija Milković, poznatije kao Etno butik Mara, u Sinju će održati izložbu i modnu reviju

sinjska alka

Izložba pod nazivom ALKARICA održat će se u prostorima Alkarskih dvora, Galerija Stipe Sikirice, u Sinju. Otvorenje će započeti modnom revijom u subotu, 1. kolovoza u 20 sati, a sama izložba bit će otvorena do 16. kolovoza.

Od samih početaka svog rada Vesna i Marija Milković koriste alkarske motive. Cijela priča započela je posjetom Sinju i obilaskom Muzeja cetinske krajine gdje su proučavale ornamentiku alkarske odore i hijerarhiju između samih alkara (alajčauša, vojvoda i sl). A s obzirom da Vesna Milković ima korijene u sinjskom kraju razvila se ideja iz koje su nastali divni modeli s alkarskim motivima.

Sudjelovanjem u 300. obljetnici Sinjske alke ove vrijedne promotorice hrvatske baštine dobile su još jednu potvrdu svog rada. U obilježavanje ove velike svečanosti autorskom izložbom uključilo ih je Viteško alkarsko društvo (VAD), koje je u svom pozivu istaknulo da ih veseli što Vesna i Marija dijelove bogate hrvatske kulturne baštine koriste u izradi odijevnih predmeta i suvenira te što našu nacionalnu ljepotu odašilju po cijelome svijetu. Kako je Viteško alkarsko društvo od prije upoznato s radom i revijama Etno butika Mara, na kojima predstavljaju bogatstvo Sinjske alke s motivima s alkarske odore i opreme, izložba Alkarica i prigodna revija dogovorene su na obostrano zadovoljstvo.

sinjska alka

„S obzirom da puno nastupamo vani, ponajviše u Švicarskoj i Njemačkoj, a svoj rad smo ove godine uspješno predstavili i u Rimu, jako nas je razveselio ovaj poziv da nastupimo na ''domaćem terenu''. Kolekcija Alkarica prvi je puta zakoračila na scenu na Zlatnoj Igli u Zagrebu 2014., a sada ide tamo gdje i pripada, kući u ponosni Sinj. Budući da je Alka tradicionalno događanje od velikog značenja te iznimna turistička atrakcija posebno nas veseli 300.-ta obljetnica koja će sigurno okupiti publiku iz cijeloga svijeta: naše iseljenike, a i strance koji su nerijetko naši odani klijenti, s obzirom da smo dosta fokusirani na vanjsko tržište. Strancima je jako zanimljiva naša odjeća sa ornamentima iza kojih stoji neka priča iz kulture i prošlosti. Oni sa sobom ne odnose samo odjevni predmet već i dio naše bogate etnografske baštine. Na taj način se naši kaputi šeću po svjetskim gradovima i pripovjedaju priču o Sinju, Alkarima i nadmetanju kroz staru vitešku igru staru 300 godina." izjavila je Vesna Milković iz Etno butika Mara povodom finalnih priprema za otvorenje izložbe.

Već od prvih početaka Alka nije bila samo natjecanje u kojem su se nadmetali junaci i pokazivali svoje viteške sposobnosti u jahanju i gađanju u mali obruč. Bila je to prilika da se osim uvježbavanja gađanja prije same Alke pripremi, dotjera te pokaže svečano alkarsko ruho i oprema. Očarane poviješću i alkarskim legendama, Vesna i Marija Milković dizajnirale su kolekciju ALKARICA nastalu u čast i ususret svečanosti 300.-te obljetnice Sinjske alke. Kolekcija Alkarica ukrašena je stiliziranim vezom autohtone ornamentike sa odore alkarskog vojvode, alajčauša i alkarskih momaka. Ženski odjevni predmeti: kaputi, haljine i modni dodaci kao da su iz nekih drugih vremena. Ovo je priča o modernoj, osvještenoj i elegantnoj ženi u "zagrljaju" sinjskog Alkara.

"Izložbom i revijom Alkarica kao iskreni zaljubljenici u hrvatsku baštinu želimo pokazati svu ljepotu, vrijednost i autentičnost naše kulturne baštine u kojoj Sinjska alka zauzima posebno mjesto.", objasnile su Vesna i Marija Milković.

Novi proizvod s alkarskim motivima u ponudi Etno butika Mara su nezaobilazne okrugle torbice te balerinke, sve ručne izrade i originalni hrvatski proizvod.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.