S ogromnim povećanjem popularnosti društvenih mreža, posebno Facebooka ili Twittera, izvanbračne on-line veze postaju sve učestalije. Neke od njih ostaju u virtualnom svijetu, dok se druge realiziraju i u zbilji. Gdje su granice prevare unutar novih tehnoloških mogućnosti i kako reagirati kada se uvjerite da vaš Dragi ima virtualnu ljubavnicu?

virtualni preljub

S jedne strane monitora Ja, a s druge Ona

Jedne večeri, Dragi je otišao na spavanje ranije nego obično. Budući da je te večeri bio zaista vrlo umoran, zaboravio je ugasiti svoje računalo u dnevnom boravku, ostavljajući otvoren svoj Facebook profil... Vama se uopće nije spavalo i baš ste tražili neki način da se zabavite... „Možda da odgovorim na mailove? Da vidim što se zbiva na Faceu...", prolazilo vam je kroz glavu. 

Tek što ste sjeli za računalo, začuli ste jedan tihi „plop" i prozorčić Face-chata u donjem uglu ekrana je žmirnuo. Ime i prezime neke djevojke. Nikad za nju niste čuli. „Odakle je sad ova ispala, Bože, kako je lijepa... Ma, dobro, vjerojatno samo neka prijateljica...", razmišljali ste. No, par sekundi kasnije, unutar chat-prozorčića, vidite kako blinka poruka: „Dobra večer.", piše Ona i dodaje jedno slatko malo srčeko... 

Grlo vam se steže, ali odlučujete odgovoriti umjesto svog Dragog koji već dobrano hrče... „Dobra večer", napišete vi i dodate svoje srčeko. Istovremeno, kažete samoj sebi - ma, daj, ne budi paranoična, pa to je valjda neka mala zezancija. Moj me dragi voli i sigurno me nikada ne bi prevario. A posebno ne preko weba? Bljak, to je za neke perverzne ili frustrirane osobe! To nema veze s mojim ljubljenim.

I tako, dok vi samu sebe okrivljavate, šarmantna neznanka dobacuje: „Jučer sam na tebe mislila cijelu noć. A ti, ti još uvijek sanjaš o meni?". Aj, zabila vam je nož u srce. Skoro ste se srušili sa stolice.  

Bijesni, isključujete računalo. Nema govora da doznate još nešto više. Previše vaš je strah što biste sve mogli otkriti... A što ako je to njegova ljubavnica? Odlazite na spavanje, bijesni i najradije biste zadavili tog svog dragog koji spava dubokim snom pravednika. Nastojite se smiriti, ali ne uspijevate i provodite jednu lošu i nemirnu noć.

Jeste li možda prošli kroz ovakvu situaciju...?

Evo nekoliko stručnih savjeta koje navode psiholozi: 

- ne ponašajte se kao da se ništa nije dogodilo. Nećete dugo izdržati taj ritam... Jer vaša tjeskoba će sve više rasti, a sumnja će vas izjedati sve više i više. I jednoga dana ćete jednostavno eksplodirati, bez nekih vidljivih razloga, što će samo pogoršati situaciju. Zato bi bilo najbolje odmah raščistiti problem s vašim partnerom. Ne „zatvarajte oči", već se suočite s realnošću

- nije pametno špijunirati svog Dragog danonoćno kao da je neki opasni terorist... Ne tražite njegovu lozinku kako biste potajno čitali njegove mailove, ne slušajte govorne poruke njegovog mobitela i ne postavljajte mikrofone u njegov ured... Jer sve to ne bi ničemu služilo, a vi biste postali potpuno paranoični i smiješni. A i koliko biste samo energije i vremena potrošili

virtualni preljub

- naprotiv, iskreno razgovarajte sa svojim Dragim i pitajte ga što ga je nagnalo da flertuje preko weba! Ako vam obeća da se to dogodilo samo jednom, iz znatiželje, da vidi kako to izgleda, ništa strašno. Iako, i takvu je izliku teško progutati...

- ako taj on-line flert traje već mjesecima, ili još gore, ako ih ima više, pazite se i prionite na rješavanje problema u svojoj vezi, jer oni sigurno nisu mali. Postoji svakako nešto što vaš Dragi traži u toj virtualnoj vezi, a ne nalazi u našoj... Ili, jednostavno želi razbiti rutinu? 

- a možda vaš ljubavni život treba malo „začina". Vratite mu milo za drago - "maskirajte" se u neku nepoznatu virtualnu djevojku, sakrijte se iza virtualnog imena pa ga zavedite i iznenadite : ). A onda je nadrapao!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.