Bračni vremeplov povjesničarke Pamele Haag pruža nam široko viđenje braka i bračnih odnosa od 19. stoljeća naovamo. Združivši stručna znanja, vlastito iskustvo i brojne ispovijesti prijatelja s britkim, ali i podržavajućim komentarima svojeg supruga, autorica otkriva zanimljive činjenice o "zakonitostima" bračnog života

pamela haag, brak

Moderno vrijeme je postromantično doba žena koje neumorno rade, djece koja žive kao kraljevi, seksualno prikraćenih supružnika i buntovnih parova koji mijenjaju pravila. U takvom dobu nastaje ovo uzbudljivo štivo Pamele Haag, koje otkriva tajne bračnog odnosa i propituje uvriježene predrasude, stavove i zablude o braku.

Bračni vremeplov povjesničarke Pamele Haag pruža nam široko viđenje braka i bračnih odnosa od 19. stoljeća naovamo. Združivši stručna znanja, vlastito iskustvo i brojne ispovijesti prijatelja s britkim, ali i podržavajućim komentarima svojeg supruga otkriva nam:

  • Kako izgleda melankolični brak s malom mjerom sukoba?
  • Jesmo li uvjetovani određenim okolnostima ili imamo mogućnost izbora?
  • Jesu li naši stavovi o braku oblikovani obiteljskim nasljeđem, duhom vremena ili imamo privatnu ljestvicu romantičnih kriterija koje zadajemo i ispunjavamo?
  • Jesu li nam važniji strast i uzbuđenje ili pak sigurnost „mirne bračne luke"?
  • Facebook i Google umjesto odlaska u kino ili šetnju?
  • Svinganje, poliamorija i otvoreni brak umjesto „zajedno dok nas smrt ne rastavi"?
  • Koje su to slatke tajne i čarobne točke u kojima se miješaju strast, ljubav, uzbuđenje, obveze, navike, ljutnja, ushićenje - gdje su točke u kojima najintenzivnije pulsira svakodnevni život?

"Moj je prvi cilj u ovoj knjizi izraziti... želju, opisati melankolični brak s malom mjerom sukoba i pokazati milijunima nas u podvojenim brakovima da nismo sami. Želim pružiti utješne trenutke prepoznavanja samoga sebe i zadovoljiti radoznalost o tajnom životu tih brakova tako što ću vas uvesti u njih. Brak anonimnih ljudi skrivena je institucija, čak i u našem vremenu koje prezire privatnost. Njegovi neuspjesi, kao i uvrnuta, improvizirana preoblikovana izdanja, prečesto su skriveni od pogleda. Cilj mi je podignuti zavjesu i načiniti kolektivan portret tih brakova - kako se nađemo u njima, koje nas odluke odvedu u dosadu. Ova se knjiga prešutno suprotstavlja riječima Lava Tolstoja: možda svi nesretni brakovi nisu nesretni na svoje, jedinstvene načine; možda je mnogo njih nesretno zbog zajedničkih izbora, stavova i senzibiliteta našega vremena.", ističe dr.sc. Pamela Haag

Prijevod: Aleksandra Barlović

Cijena: 155,00 kn

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.