Kada pomislim na hedonizam, s razlogom pomislim na seks i na hranu. Oboje je težnja za užitkom, traganje za trenutkom u kojem se možemo posve opustiti i prepustiti guštima i svim slatkim čarima koje tjelesno postojanje donosi

paula lelo kolumna

Seksualnost nas povezuje sa samima sobom jednako kao i s partnerima. Uživanje u seksualnosti, kada se radi pravilno i uspješno, rezultira najiskrenijim drhtajima koji kreću iz same dubine našeg tijela. Osobno, isto iskustvo imam i s hranom. Uživam u isprobavanju i prepuštanju izgledima, mirisima i okusima zbog kojih zatvorim oči i ispuštam zvukove kroz zatvorene usne. I sasvim sam sigurna da nisam jedina, da i mnogi drugi u hrani guštaju s jednakim užitkom kao i u seksu, jer hrana se i poprilično često povezuje sa seksom, bilo da pričamo o hrani kao afrodizijaku, hrani u kojoj je najbolje uživati na senzualnom spoju, ili pak hrani koju uključimo u sam seks.

U ovoj kolumni neću ulaziti u to ima li ideja o afrodizijacima znanstvene podloge ili ne, potiče li neka hrana zaista libido ili je to sve samo moć sugestije i placebo efekt. Već ću se prepustiti ideji da hrana, isto kao i seksualnost, jest prostor uživanja, da može biti senzualna i cijelo iskustvo učiniti istovremeno i mekšim i napetijim.

paula lelo kolumna

HRANA KAO AFRODIZIJAK

Čokolada se klasično nameće kao prvi podizač libida, ono što uvijek ionako vežemo uz komercijalnu romantiku. No zaista može poslužiti kao vrlo sladak afrodizijak. Čokolada se koristi u raznim duhovnim ceremonijama i mnoge zajednice pridaju joj mnogo značaja. Za mene osobno, čokolada je spas kada me menstrualni grčevi sašiju, a par kockica zaista zna ublažiti bol. To je zato što čokolada uzrokuje lučenje endorfina pa tako ublažava bol, čini nas opuštenijima i sretnijima, što je i pravo stanje za prepuštanje i seksualnosti.

Čili papričice mogu imati isti učinak kao čokolada, iako ako ne volite ljuto, uživanje u konzumaciji vjerojatno neće biti toliko slatko. No kombinacija čokolade s čilijem ili pak sladoleda od čokolade s čilijem možda je dobra opcija?

Koktel ili čaša vina mogu pomoći tome da se opustimo i zaigramo. Samo ovdje svakako vrijedi pravilo da je manje više. Poanta nije napiti se, da izgubiš volju i mogućnost za dubinskim povezivanjem, ili da se pak ne sjećaš dijelova večeri. Poanta je uživati u vrhunskom vinu ili originalnom koktelu, ispijati ga polako i dugo, te taj koktel pretvoriti u igru iščekivanja koja itekako gradi seksualnu napetost.

paula lelo kolumna

HRANA ZA ZAČINITI SPOJ

Kamenice se često spominju kao afrodizijak, no ja bih ih radije smjestila u ovu kategoriju. Kamenice uglavnom nisu nešto što jedeš doma, već zahtijevaju izlazak, što samo po sebi doprinosi senzualnosti i posebnosti večeri. Tekstura kamenica nije nešto na što su svi naviknuti i ako ih do sada niste probali, to može biti upravo savršena ideja za spoj. U kamenicama se baš gušta, u jednoj po jednoj. Način konzumacije vrlo je i taktilan i auditivan, budući da se jedu rukama i da ih se zapravo srče iz školjke. Školjke zahtijevaju da se u njih uroni, da se zamusaviš, da ne brineš previše o tome kako izgledaš i zvučiš, nego pažnju usmjeriš samo na bivanje u tom trenutku – baš kao što bi trebalo biti i sa seksom.

Ako biste radije imali staying in date night, tada je savršena hrana za to plata sireva i voća, uparena s dobrim vinom. Slano i slatko, razne teksture i tvrdoće miješaju se i upotpunjuju. Teške sireve osvježava lakoća voća poput grožđa ili smokvi, koji su i sami po sebi vrlo senzualni. Grožđem se možete međusobno hraniti, a izgled smokve neki mogu smatrati erotičnim. Odmah da napomenem, sirevi su teška hrana, i nakon cijele večeri jedenja sireva vjerojatno vam neće biti do pretjeranih akrobacija, zato predlažem da sireve lagano grickate i ispreplićete s uživanjem jedno u drugome, prije nego vas dohvati cheese coma.

paula lelo kolumna

HRANA TIJEKOM SEKSA

Bilo da je šlag, med ili otopljena čokolada – nešto slatko, tekuće, a gusto – jako se lijepo može manipulirati i koristiti čak i van kuhinje i blagovaonice. Preliti nešto takvo po koži pa polagano lizati može biti genijalan način za zasladiti predigru, a možda i ono vrijeme nakon vrhunca, kada su sva osjetila, a koža pogotovo, posebno osjetljiva na svaki maleni dodir ili liz. Ako se odlučite poslužiti ovih dodatkom tijekom oralnog seksa, dobro pazite da sve ostatke hrane temeljito isperete prije penetrativnog seksa. Točnije, ne bi trebalo doći do umetanja hrane unutar rodnice, da ne bi rezultiralo infekcijama i zdravstvenim problemima.

paula lelo kolumna

Sushi je ipak moj izbor u ovoj kategoriji, budući da nisam pretjerano od slatkoga, a niti od ljepljivih stvari tijekom seksa. Sushi ispada mnogo elegantniji i čišći izbor. Možete recimo zavezati partnera, poslagati sushi po njemu, pa poljupcima prelaziti njegovo tijelo i jesti jedan po jedan komad sushija kako do njega dolazite. Da bi spoj bio kompletan, možda može započeti time i da taj sushi zajedno pripremite…

Hrana i seks, kada se konzumiraju svjesno i predano, mogu donijeti mnogo užitka. Ideja da ih konzumiramo zajedno ili jedno u kombinaciji s drugim, tako se sama nameće. Osobne preference naravno određuju koje od ovih preporuka su nam opće zanimljive i nešto u čemu mi možemo uživati. No ako svoj hedonizam pronalazite i u hrani i u seksu, ne bojte se malo poigrati i kombinacijama.

paula lelo kolumna

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/

Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/ 
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.