Iako seks nakon poroda često zna biti tema o kojoj se priča u šaptaju, ovo je zapravo najnormalnija stvar o kojim je puno ljudi, pogotovo trudnica i partnera, iznimno znatiželjno. Parovi uvijek imaju puno pitanja o ovoj temi, no često im je nelagodno otvoreno pitati. Iz tog razloga na svojim radionicama pripreme za postpartum, uvijek uključim ovu temu i prođem neka najčšeća pitanja i stvari koje su bitne za znati. A danas ih dijelim i s vama... 

lelo kolumna

1. Ponekada 6 tjedana nije dovoljno: Iako je generalna smjernica da se čeka 6 tjedana nakon poroda, nakon obavljenog ginekološkog pregleda, prije stupanja u intimne odnose, 6 tjedana za jako puno žena (a i partnera) zna biti puno prerano. Ovisno o tipu poroda, oporavku, mogućnosti odmora tih 6 tjedana te naravno, najbitnije, psiholoških faktora, nekim parovima treba puno duže da se osjećaju opušteno i spremno opet stupiti u odnose. Ovo je sasvim normalno i uvijek je najbolje slušati svoje tijelo i pratiti što nam govori. Ako se mama ne osjeća spremnom, to je zato što nije. Uredu je čekati koliko god je potrebno.

2. Stvari mogu biti malo drugačije, pogotovo na početku: U mitove da se žena nakon poroda previše “raširi” nadam se da više nitko ne vjeruje (barem nitko s pristupom internetu i mogućnosti kritičkog razmišljanja), međutim, seks se može razlikovati od onog na što smo navikli. To je također sasvim normalno. Ženino tijelo se izmijenilo u trudnoći na načine koje teško možemo zamisliti, a jedan veliki faktor koji je prošao promjenu je također ženin um i njezina percepcija sebe. Neke žene se teško nakon poroda povezuju sa svojim tijelom a neke se osjećaju osnaženo i ženstvenije nego ikada prije. Bitno je znati i da hormonalne promjene, pogotovo na “početku” mogu utjecati i na suhoću/vlažnost, a i na osjetljivost. Zato je bitno ići polako, opušteno i slušati svoje tijelo.

lelo kolumna

3. Snižen, ali i pojačan libido su oboje normalne pojave: Žene se često brinu što im je libido snižen nakon poroda, pitajući se hoće li se ikada vratiti. A ima i žena čiji libido naraste pa se pitaju “je li sa mnom sve u redu?”. Odgovor je u oba slučaja -da. Promjene u libidu događaju se zbog više razloga. To može biti promjena u hormonima; U postpartumu (period nakon poroda), pogotovo ako žena doji, se luče ogromne količine oksitocina. Oksitocin je hormon ljubavi kojeg (osim za vrijeme poroda) najviše u životu lučimo za vrijeme dojenja te za vrijeme orgazma. Visoke razine oksitocina nekim ženama smanjuju želju za seksom (jer dobivaju veće količine dnevno nego inače), a nekim ženama povećava želje za seksom (jer ih drži u želji za stalnim oksitocinom). Faktori koji također utječu na libido nakon poroda su samo iskustvo poroda, oporavak u babinju, mogućnost odmora i pokrivanje osnovnih ljudskih potreba te povezanost s partnerom i slobodno vrijeme. U prosjeku većini žena libido nakon poroda padne i onda se s vremenom i oporavkom polako vraća, no bitno je razumjeti da je svaka situacija individualna. 

una cijela1

4. Muškarcima se libido isto mijenja kad postanu očevi: Iako se uvijek fokusiramo na žene, odnosno mame, u igri su i muškarci, odnosno očevi. Istraživanja ukazuju na to da se nakon rođenja djeteta, ocu razina testosterona snizi za čak ⅓ , umanjujući libido. Pretpostavlja se da je ovo način na koji je priroda osigurala da će se otac više brinuti za dijete i biti nježniji (pogotovo jer i očeve razine oksitocina znatno rastu u ovom periodu), te da se izbjegnu odnosi dok se žena ne oporavi od poroda. Iako nekima možda ovaj pad libida može biti zabrinjavajuć, jako je umirujuće znati da je je normalan, i da ovo može biti prilika za povezati se i razviti intimu na drugačijoj bazi.

5. Iako je prvi put često malo nespretan, seks nakon poroda može nadmašiti vaša očekivanja: Prvi put kada par ima odnose nakon poroda, oboje znaju biti malo zbunjeni i u strahu da ne naprave nešto krivo ili ženi ne nanesu bol. Iako je bol moguća, pogotovo kod poroda carskim rezom ili kod šivanja perineuma (epiziotomija ili prirodno pucanje), te ako ima izražajna suhoća ili je nedovoljno vremena provedeno na predigri i opuštanju, u globalu ako se čeka dok je par zaista spreman i uzme se vremena da se svi opuste i da se ponovno otkriju, seks nakon poroda zaista može nadmašiti sva očekivanja. Puno parova dijeli kako im je seks nakon poroda postao još ugodniji. Česti razlog je zato što je jedna od izmjena u ženskom tijelu nakon poroda pojačana osjetljivost, što može stimulaciju činiti puno ugodnijom. 

una cijela3

Zapamtite da je kod seksa nakon trudnoće i poroda najbitnije da čekate kada ste oboje spremni. To naravno označava i fizički oporavak, ali i psihičko stanje, želju, osjećaj spremnosti. Slušanje svog tijela, bez požurivanja, donosi najbolja iskustva. Ako slučajno osjećate bol pri odnosu neovisno o dužoj predigri, vlažnosti i opuštenosti, savjetujte se s fizioterapeuticom koja se bavi ožiljcima i zdjeličnim dnom, pogotovo ako ste imale porod carskim rezom, šivanje međica ili porod u kojem se dogodio nalijeganje na trbuh (što je inače u većini svijeta zabranjena praksa no zna se još događati)... Konkretne vježbe za jačanje zdjeličnog dna, kao i tehnike samomasaže ožiljaka (bilo na trbuhu ili na međici) može itekako pomoći.

U svakom slučaju, vjerujte svom tijelu, poštujte ga i uživajte u njemu. S ljubavlju, Una!

una kolumna

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Petar Gregović
Blog: https://unabridged.blog/  
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by: www.lelo.com  
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/   
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.