Veljača, a bome već i kraj siječnja, u znaku su crvene i roze boje, srca i cvijeća, ljubavi i parova. Valentinovo možda voliš, možda mrziš, možda kroza nj prolazi poprilično indiferentno, ali malo je vjerojatno da ga uopće ne primijetiš. Nekima je taj konzumeristički (da se ne lažemo) naglasak na ljubav simpatičan i drag. Vide ga kao priliku da se posvete svojoj vezi, partneru ili partnerici, da nađu vremena za ljubav u inače prenatrpanom rasporedu. Super, i trebaju nam podsjetnici da u svoju vezu ulažemo vrijeme i energiju! 

lelo paula kolumna valentinovo

Neću vas smarati time kako je Valentinovo sada samo kapitalistički „blagdan“ prenaglašen upravo kako bismo trošili novce na prigodne čestitke, čokolade, večere i izlete. Vjerujem da smo toga sve već svjesne. No ta svjesnost ne utječe nužno mnogo na naše simpatiziranje ili odbojnost prema Valentinovu. Također ne znači da i dalje ne uživamo ili ne bismo trebale uživati u večerama, izletima ili valentinovskom seksu.

Ono što utječe puno više na osjećaje koji nam se javljaju što se 14. veljače sve više bliži, jest status veze u kojemu se nalazimo i koliko smo njime zadovoljne. Kada je sve u znaku ljubavi i partnerstva, može biti teško ako se taj period poklopi s tvojim periodom nakon prekida, ako si tada single dok ne želiš to biti, ako si u vezi na daljinu ili ako tvoj partner ili partnerica iz bilo kojeg razloga nije s tobom. Pa kako u takvim i sličnim, ne baš najromantičnijim scenarijima, provesti Valentinovo?

Prepusti se emocijama

Postoje emocije koje su nam draže, koje prizivamo i iščekujemo, poput radosti i uzbuđenja, a postoje emocije koje bismo radije izbjegle, poput tuge ili ljutnje. No to ih ne čini „negativnim“ emocijama niti znači da ih trebamo izbjegavati i potisnuti kada god se pojavi naznaka da bi mogle isplivati. Upravo suprotno, zdravije je sve emocije osjetiti. Dopustiti sebi da u potpunosti osjetiš stvari koje se događaju unutar tebe i proživiš ih. Ako ti Valentinovo donosi tugu i ljutnju umjesto sreće i zaljubljenosti, dopusti mu.

lelo paula kolumna valentinovo

Znam da vizija ovog dana za malo koga uključuje bivanje samom i plakanje na kauču uz doskoro popijenu butelju vina i već drugi tužan romantičan film, ali meni to zvuči kao super način za dopustiti si emocije koje ti nisu ugodne. Plakanje, zaista dubinsko ridanje koje kao da čupa tugu i bijes iz tvojih prsa, može biti vrlo katarzično. Tužan film ili knjiga pomažu pokrenuti taj proces i potaknuti suze, a na tebi je da im onda pustiš da oplaču i taj prekid, ili prevaru, ili ghostanje, ili to što si na ovaj dan sama, a ne želiš biti.

Solo dejt

Ja sam velika obožavateljica solo dejtova i vremena provedenog sama sa sobom. Naravno, nekima takva zanimacija odgovara više, drugima manje, ali vjerujem kako nam svima barem ponekad paše kvalitetno vrijeme posvećeno sebi. To može biti odlazak na kavu ili koktel uz dobru knjigu, možeš se izvesti na ručak ili u kazalište, a sasvim ugodan solo dejt možeš si prirediti i doma. Pogotovo za Valentinovo, kada su restorani i kazališta prepuni zaljubljenih parova, ako to doživljavaš kao sol na ranu, možda je bolja opcija u svojem si domu pripremiti romantiku za sebe.

Ako ti je Valentinovo teško zato što nisi u vezi, voljela bih da znaš kako nema ništa loše u tome da si single. Tvoja vrijednost nije ništa manja, niti tvoj single status veze znači da moraš biti tužna i stalno u potrazi za partnerom ili partnericom. Istovremeno, ako želiš biti u vezi, a trenutno nisi, u redu je osjećati se tužno pa te emocije i priznati sama sebi.

lelo paula kolumna valentinovo

Tvoj solo dejt može uključivati katarzično ridanje na film poput Love, Rosie (moj ultimativni film za plakanje bez prestanka), a može uključivati i pronalaženje gušta upravo u tome što si sama. Osmisli solo dejt doma po svojoj mjeri – slušaj muziku koja se tebi sviđa, naruči sushi za dvoje pa ga pojedi cijelog, otvori kakav vrhunski pjenušac jer dobro vino nije za čuvanje nego za uživanje, imaj dugu seksi sesiju uz LELO favorit Sorayu Wave i klitoralni balzam Bad Day Killer te brini samo o svojem zadovoljstvu. Uz ovakav spoj, uskoro više neće biti bitno koji je dan, a ti ćeš se podsjetiti da cijeniš vrijeme koje imaš za sebe.

Virtualni dejt

Veze na daljinu nose sa sobom neke nove slojeve kompliciranosti, rada i komunikacije. Posebno zahtijevaju nježnost na one dane kada se očekuje da ih provedete zajedno, poput rođendana, godišnjica, blagdana i Valentinova, no nekada to jednostavno nije moguće. No taj dan i dalje može biti vaš i lijep. Dogovorite poseban virtualni spoj putem videopoziva tokom kojeg možete uživati u finoj večeri svako sa svoje strane kamere te možete pripremiti neka dublja pitanja za razgovor i upoznavanje jedno drugoga. Kada se dovoljno opustite možete u dejt ubaciti i LELO Idu Wave, klitoralni vibrator koji tvoj partner ili partnerica može kontrolirati putem mobilne aplikacije, tako da niti daljina između vas nije prepreka u zajedničkom seksualnom zadovoljstvu. Ostatak dana si ispuni drugim aktivnostima, poput još jednog solo dejta ili druženja s prijateljicama kako biste obilježile i Galentine's Day.

lelo paula kolumna valentinovo

Galentine's Day

Dan prije Valentinova, 13. veljače, prozvan je Galentine's Day – danom kada slaviš ljubav i odnos koji imaš s prijateljicama (engl. gals). Valentinovo zaista ne mora biti fokusirano na romantičnu ljubav, već nam može služiti kao podsjetnik na sve bitne odnose, prijateljstva i ljude koje volimo. Ako imaš prijateljice koje 14. veljače neće provesti s romantičnim partnerom ili partnericom, dogovorite se da ga provedete zajedno. Organizirajte parti ili pidžama večer, pripremite jedna drugoj poklončiće, zajedno se upustite u kakvo stvaralaštvo poput crtanja, bojanja bojanke ili vezenja. Koliko god da nam je teško naći vremena za kvalitetno se posvetiti romantičnim odnosima, još se manje kvalitetno posvećujemo prijateljstvima. A prijateljstva su jednako krhka i jednako, ako ne i više, vrjednija.

Ne moraš biti zaljubljena niti biti u zagrljaju partnera ili partnerice da ovo Valentinovo posvetiš ljubavi. Posveti ga sebi, svim svojim emocijama i drugim ljudima koje voliš. Biti u vezi može biti krasno, ali krasno je nekada i ne biti u vezi pa guštati u drugim prioritetima i kupiti cvijeće sama sebi.

paula lelo kolumna

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/

Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/ 
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.