Svi imamo potrebu za odnosima s drugim ljudima, no upravo u ljubavnom odnosu najteže je ponekad zadržati osjećaj vlastitog identiteta i zaštiti granice osobnosti

ljubavni par

Svaki odnos pomaže nam da se razvijamo, postanemo svjesniji, da se suočimo sami sa sobom, suočimo s vlastitim ograničenjima. Najveća tajna odnosa je želja da se poštuje jedan drugoga, a kad toga nestane, polako će nestati i ljubavi, radosti, razumijevanja...

Ako nismo zadovoljni načinom na koji se razvijamo kao individualci ili kao par, možda je vrijeme za otpuštanje odnosa koja ne potiče naš rast. Takve promjene nisu lake, no evo nekoliko malih i lakih, ali važnih koraka koji će pomoći:

Ugodno i podržavajuće društvo – nađite svoju podršku, prijateljicu, sestru, mamu... Nekoga tko nije vaš parter, a tko će dobro razumijeti vaše osjećaje i potrebe. Na tu osobu oslonite se u bilo koje doba dana.

Organizirajte svoje vrijeme – isplanirajte svaki dio dana, budite fokusirani na sebe; istražite tko ste, što volite, kada se najbolje osjećate...

Zabavite um – stvarajte vrijeme za vježbanje, njegu tijela, brigu o kućnom ljubimcu, posjetu rodbini i prijateljima... Tako ćete misli o partneru kao jedinom fokusu svog emocionalnog života staviti u drugi plan.

Tjelovježba – dobrobiti su mnogobrojne: umorimo se, lakše spavamo, pokreće se cijeli organizam (tako i hormon sreće), upoznajemo nove ljude, novog i zdravijeg sebe.

Emocionalni detoks – pročišćavanje emocija, misli i uvjerenja vrlo je važno kako bismo usmjerili život u boljem pravcu; izrazite koje emocije vas muče i djelujte na njih. Olakšati si možete: pisanjem pisma ili dnevnika, fitoterapijom, homeopatijom... Napravite listu uvjerenja koja vas sputavaju u ovom trenutku: "ja ne mogu sama, ništa sam bez njega, moj život više nema smisla, prestara sama za početak, više neću imati djecu, žena ne vrijedi ako nije u paru" i sl... Iznenadit ćete se što ćete sve pronaći.

Ugodite sebi – upoznajte se ponovo, priuštite si neki tretman njege tijela, otputuje k prijeteljici u drugi grad...

I naravno, aromaterpija – koristite citusna ulja koja potiču radost i oprimizam, geranij, lavanda, ruža potkanuti će ljubav, samopoštivanje, njegu i podršku... Koristite ulja u kupki za opuštanje (ili punjenje energije), na papirnatoj maramici za lakši san, u aromalampici na poslu i doma za fokus i dobro raspoloženje.

Nema sreće ni zdravlja kada odustanemo sami od sebe da bismo prihvatili nekog drugog. U potrazi za harmonijom u odnosima promjene nisu lagane, ali

sve ono što vas čeka pred vama je: odnos pun topline i ugode, komunikacija koju prepoznajte srcem, podrška pogledom kao da govori "tu sam, uz tebe, bit će dobro".

Ljubav je samo prazna riječ dok ne dođe netko i ne podari joj značenje. (Rukopis iz Akre)

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.