Iako trudnoća može utjecati na seksualnu aktivnost, mnogi su parovi iznenađeni promjenama koje se događaju nakon poroda. Bitno je da novopečeni roditelji razumiju kako će seks izgledati nakon poroda kako bi osigurali i održali snažnu fizičku vezu s partnerom

lelo seks nakon poroda

Seksualna intimnost važan je dio svake zdrave veze, ali može biti neugodna tema novim roditeljima. Potaknut time, LELO je pripremio kratki pregled kroz očekivane situacije.

Tjelesne promjene nakon poroda

Porod je značajno fizičko iskustvo koje uzrokuje mnoge promjene u tijelu žene. Postporođajno razdoblje, kada se tijelo vraća u stanje prije trudnoće, može biti posebno izazovno.

Iako samo privremeno, vaginalni porod može oslabiti vaginalne mišiće. Ovo utječe na količinu trenja koje osjećate tijekom seksa, što zauzvrat utječe na užitak. Jedan od načina da se s tim suočite je održavanjem mišića zdjeličnog dna ili Kegelovih mišića prije i nakon poroda. Možete koristiti Kegelove vježbače koji će vam pomoći da učinkovitije radite na ovoj često zapostavljenoj skupini mišića ili upotrijebiti isprobanu metodu Kegelovih vježbi bez dodatnih alata.

Započnite naprezanjem zdjeličnih mišića u kratkim intervalima od tri do pet sekundi, pet puta zaredom. Nakon ponavljanja ove vježbe nekoliko dana, osjetit ćete da vaše mišiće možete držati duže napetima; nastavite vježbati dok ne budete mogli izdržati deset sekundi, pa se opustite deset sekundi, a zatim ponovite vježbu. Ako niste sigurni koje mišiće aktivirati i napinjati, sljedeći put kad budete na WC-u, pokušajte zaustaviti protok mokraće; upravo su ovo mišići koje biste trebali aktivirati dok vježbate.

Mnoge žene nakon poroda osjećaju bolove tijekom seksa, često zbog suhoće rodnice, što može činiti seks neugodnim. Kako biste se nosili s iznimno osjetljivom vaginom, uzmite si vremena i maksimalno iskoristite predigru; isprobajte romantičnu masažu, zajedničko masturbiranje ili ubacite vibrator u igru za dodatnu stimulaciju prije seksa.

Bitno je imati otvorenu i iskrenu komunikaciju s partnerom o svojim očekivanjima i brigama. Također je važno slušati svoje tijelo i ići korak po korak. Prebrzi povratak u seksualnu rutinu može uzrokovati veću nelagodu, stoga je važno pričekati dok se vaše tijelo i um potpuno ne oporave prije nego što se upustite u seksualnu aktivnost.

Emocionalne promjene nakon poroda

Osim fizičkih promjena, novi roditelji mogu doživjeti emocionalne promjene koje mogu utjecati na njihovu intimnost. Uobičajeno je da se novopečene majke nakon poroda osjećaju preplavljeno emocijama, umorno i nezadovoljno svojim tijelom. Ovo može rezultirati smanjenim libidom i nezainteresiranošću za seks. Novopečeni očevi također mogu doživjeti emocionalne promjene, poput tjeskobe i stresa, dok preuzimaju svoju novu ulogu roditelja.

Važno je da novopečeni roditelji budu strpljivi sami sa sobom i jedni s drugima dok se prilagođavaju svojim novim ulogama. Najbolje što možete učiniti je iskomunicirati sve emocionalne probleme koji se pojave. Osim dijeljenja izazova roditeljstva, može biti korisno provesti vrijeme u međusobnom povezivanju poput izlaska ili zajedničkih hobija.

Kada se mogu upustiti u seks nakon trudnoće?

Kao što smo spomenuli, možete osjetiti smanjenje libida u tjednima ili čak mjesecima nakon rođenja djeteta. Ovo se događa zbog hormonalnih promjena i činjenice da ste možda iscrpljeni, pa čak i pomalo preopterećeni - s obzirom na to da je majčinstvo velik pothvat, crpi mnogo emocionalne energije koju biste inače koristili negdje drugdje.

Ovisno o metodi porođaja koju odaberete, vašem tijelu treba vremena da zacijeli - vrijeme koje prođe između poroda i seksa omogućit će vašem cerviksu da se potpuno oporavi i sve rane zacijele. Mnogi stručnjaci predlažu da se pričeka četiri do šest tjedana prije ponovnog seksa, dok se neke žene osjećaju spremne već nakon dva tjedna. Međutim, na vama je i samo na vama da odaberete kada vam odgovara.

Seks nakon poroda složena je tema koja uključuje fizičke i emocionalne promjene. Važno je da novopečeni roditelji budu strpljivi sami sa sobom i jedni s drugima dok se prilagođavaju svojim novim ulogama. Na stranu seks i intimnost, ovo je početak novog uzbudljivog poglavlja u vašem životu. Čak i ako seks nije dio vašeg raspoloženja nakon rođenja djeteta, znajte da je vrijeme vaš najbolji prijatelj i da bi se sve uskoro trebalo vratiti u normalu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.