Najprije smo danima ludi i slijepi od ljubavi, opijeni savršenošću voljene osobe... Nakon nekog vremena njene male mane počinju izlaziti na vidjelo. Najprije su slatke, a onda postaju sve iritantnije... Aaaa!

robert doisneau, poljubacNakon perioda idealiziranja voljenog bića konačno dolazi do otrežnjenja i suočavanja s realnošću. Znanstvenici, mahom psiholozi i sociolozi, poput npr. neurobiologinje Lucy Vincent, komentiraju nemilosrdnu činjenicu da u određenom trenutku ljubavne veze progledamo: „Mozak inicira i hrani ovisnost o drugom, stvarajući ga privlačnim kroz jedno kratko vrijeme, potrebno za reprodukciju." 

Kada više nema te ljubavne hipnotiziranosti, koja traje od osamnaest do trideset šest mjeseci, postoji rizik od pojavljivanja dobro nam znane dosade i kolotečine u vezi. No, dok barem postoje prijateljstvo, pomaganje i stimulacija, stvari nisu tako crne. Fizička i intelektualna bliskost izazivaju oslobađanje hormona oksitocina, hormona odanosti (koji se inače izlučuje i za vrijeme orgazma, i kod muškaraca i kod žena). 

Pratite dinamiku odnosa

Prema istraživanjima, najviše raskida veza događa se nakon 4 godine. Stručnjaci smatraju da u braku ili dugoj vezi, treba uvijek mala doza sanjarenja i strasti, kako bi se odnos održao. Ali, moramo također biti svjesni da postoje razni oblici ljubavi. Ako se na brak i vezu gleda samo kao na idealiziranu snažnu ljubav kakva je bila u samim počecima, onda ne preostaje ništa drugo nego živjeti tako da nižemo ljubavne priče. Ili da ostanemo u braku i prihvatimo nevjeru. 

Nevjera je jedan od glavnih uzroka krize: ponavljane frustracije mogu izazvati potrebu da se ponovno doživi strast kakva je bila na početku. Ali to ne znači da strast koja vas zateče izvan bračne ili duge izvanbračne veze, onemogućava da ponovno nešto osjetite prema vašem starom partneru. Stručnjaci tvrde - ako ste u dugoj vezi ili braku, a zalomi vam se opijenost novom, nepoznatom osobom, nemojte očajavati, jer je to dobar način da preispitate vlastite emocije i prioritete. Treba dakle pomno pratiti dinamiku veze i vidjeti što joj nedostaje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.