Jedna od najsenzualnijih knjiga recepata ikada napisanih - „Afrodita", slavne spisateljice Isabel Allende - bez greške daje do znanja koliko je u ljubavnoj priči gurmanski moment nezaobilazno važan, u svim povijesnim razdobljima i svim kutcima svijeta. Romantične večere, hedonističke gozbe, dobre roštiljade..., to su uvijek mjesta užitka - u jelu i svim ostalim čulima, posebno ljubavno-erotskima

Zora Bjelousov
Zora Bjelousov

Od sumraka do zore i natrag

Na još jednoj listi nebuloznih „zlatnih pravila" za brzinsko zavođenje muškaraca (na jednom od hrvatskih portala koji samo šizofreno i najčešće netočno - obično tek propustivši tekst kroz Google Translate - prevodi savjete s američkih self-help sajtova), nabasala sam na jedan od najglupljih savjeta ikada.

Pravilo glasi: „Ako želite zavesti muškarca, jedite male porcije i male zalogaje. Muškarcima su privlačnije žene koje jedu male porcije hrane, tvrdi američka psihologinja Meredith Young. Youngova objašnjava kako su žene koje jedu manje porcije u prisustvu muškaraca ženstvenije i oni ih smatraju senzualnijima, erotičnijima i privlačnijima."

Dakle, ako me logika pravilno služi, dedukcija bi bila sljedeća - žena će biti privlačnija ako na tanjuru ima malu porciju i u usta stavlja sićušne zalogaje za vrapčiće, upravo onakve kakve gejše tako senzualno, s vrha japanskih štapića, stavljaju u svoja crveno našminkana usta.

Slasno, veselo i s užitkom

Generaliziranje je uvijek opasno, ali iz moga iskustva muškarci vole žene zdravog apetita (a i obrnuto). Ako krenemo od najbanalnijih klišeja - filmova - dvoje se friško zaljubljenih uvijek najbrže i najslasnije povezuju uz hranu, za stolom... Bez obzira žvaču li zajedno sočni hamburger u Central Parku, naručenu pizzu, dok gledaju film ispod dekice ili jedu u nekom ugodnom restorančiću... Naravno, ne kažem da morate pred sobom imati divljeg vepra i tamaniti ga poput Obelixa, ali kažem da je hrana prekrasan način povezivanja, čaroban afrodizijak i čudesan aktivator strasti. Jesti slasno, veselo i s užitkom, po mom je mišljenju puno zavodljivije nego prenemagati se nad tanjurom poput uštogljene kraljevne. Jasno, jesti lijepo, pristojno i damski je stvar normalnog kućnog odgoja, a ne „zlatnog pravila za zavođenje muškarca". Elegantno aranžiran tanjur, pak, stvar je načina serviranja.

žena jede

I žene i muškarci koji rade nered na svom tanjuru, mljackaju i jedu prostački - nisu privlačni. To je pravilo civiliziranosti koje se ne odnosi ni na spol, ni na zavođenje. Banalni savjeti za privlačenje muškog spola već su počeli prelaziti sve granice zdravog razuma. Bilo bi puno jednostavnije da je konkretni portal naprosto objavio (po milijunti puta) neku klišeiziranu nemaštovitost poput- nalaktite se na stol pod kutom od 90°, u samostojećim čarapama, štiklama i minici - i zavest ćete frajera. Ove priče s „malim porcijama i gejšastim zalogajima", po mom mišljenju jednako su toliko sumanute kao da je netko napisao - nabavite malog psića, po mogućnosti Jack Russell terijera, jer muškarci smatraju privlačnijima žene s malim psima, nego s velikima.

Erotika na tanjuru

No, vratimo se - hrani. „Dobra hrana izvanredan je začin ljubavi.", zapisala je to u „Afroditi", svojoj slavnoj knjizi recepata i afrodizijaka, velika latinoamerička spisateljica Isabel Allende. Jedna od najsenzualnijih i najerotičnijih knjiga recepata koja je ikad napisana (namjerno izbjegavam riječ kuharica, jer ne radi se o klasičnoj kuharici, već zbirci recepata povezanih u priče, poeziju u prozi i biografske zapise), „Afrodita" bez greške daje do znanja koliko je u ljubavnoj priči gurmanski moment nezaobilazno važan, u svim povijesnim razdobljima i svim kutcima svijeta. Romantične večere, hedonističke gozbe, elegantni kokteli, dobre roštiljade..., to su uvijek mjesta užitka - u jelu i svim ostalim čulima, posebno ljubavno-erotskima. Tu se između slasnih zalogaja, izmjenjuju zavodljivi pogledi, poneki dodir i poljubac, a nakon toga i mnogo više...

Kao vjerojatno i većina vas, neke od najljepših romantičnih trenutaka doživjela sam za stolom, uz finu hranu... Nisam pred sobom imala ništa manje porcije od odabranika svoga srca. Istina, možda jesam u usta stavljala nešto manje zalogaje, ali ne vjerujem da je to utjecalo na moju privlačnost. Dapače, često slušam muškarce kako se potiho (ili malo glasnije) rugaju ženama koje izvedu na večeru, a ove naruče nekakvu bonsai salaticu pa je ukočenu zobaju, dok frajeri lijepo uživaju u slasnim i obilnim zalogajima.

Čak i kad sam u životu jela masne ćevape, lepinju i luk rukama, nije mi se dogodilo da me nakon toga frajer nije poljubio. Dapače, bio je to jako žestok poljubac.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.