Vagina je za mnoge pasivno mjestu u koje ili nešto ulazi ili izlazi, bilo menstruacijska krv ili dijete, ujedno za mnoge sinonim središnjeg organa zadovoljstva, kako za žene, ali i "uslužnog" organa pružatelja zadovoljstva, za njihove partnere. Gdje započinje zadovoljstvo žene, u vagini, u glavi ili u interakciji glave i vagine? 

intimina ulla marton kolumna

Biološka uloga vagine je omogućiti penetrativni spolni odnos s posljedičnom ejakulacijom sjemena. Spermiji svojom aktivnošću time dobivaju mogućnost daljnjeg putovanja prema jajovodu s ciljem oplodnje jajne stanice. Temeljni preduvjet je vlažnost vagine, kao posljedica seksualnog uzbuđenja, i erekcija penisa. Vlažnost vagine refleksija je spolnog podražaja kako "mehaničkog" tako i emocionalnog, kao potvrda emocionalne povezanosti s izborom partnera. Vagina, tubularna cijev, sve je osim pasivnog dijela ženskog spolnog sustava, u službi njegovog visočanstva penisa.

intimina ulla marton kolumna

Smještena između mjehura i izlaznog dijela debelog crijeva, ulaz u nju omeđuju male i velike stidne usne, poput kazališnog zastora skrivajući moćan, dinamičan, složen, rastezljiv, samoreparabilan i promjenjiv organ koji se dinamički prilagođava nizu životnih situacija. Vagina završava oblažući vrat maternice. Boja sluznice u aktivnoj hormonskoj fazi je poput boje sluznice usana. U virtualnom toplom i vlažnom prostoru vagine zbivaju se složeni fiziološki procesi. Vagina je elastična mišićna cijev s prosječnom duljinom 7-15 cm te virtualne širine 5-6,3 cm. Stijenke je građena od tri sloja, sloj vidljiv nama je nabran i omogućuje prilagodbu na sadržaj u vagini, drugi sloj mišićno elastični omogućuje prilagodbu vagine na prolazak djeteta tijekom poroda. Treći sloj ima neizmjerno važnu ulogu u našem spolnom životu. Bogata vaskularna mreža koja se nalazi unutar njega tijekom seksualnog uzbuđenja napuni se krvlju i omogućuje lubrikaciju – vlaženje unutarnjeg prostora vagine. 

intimina ulla marton kolumna

Majstor zadovoljstva – klitoris !

Ključan čimbenik seksualne ugode je klitoris, smješten ispod spojnice malih stidnih usana, sastoji se od glave koja se nazire ispod nabora kože koja ga prekriva poput kapuljače. Klitoris nudi toliko toga, samo ga treba upoznati i prepoznati. Veličina glavice klitorisa je individualna od zrna graška do vrha prsta, ispod njega nalazimo tijelo klitorisa i dva kraka. 

intimina ulla marton kolumna

Tijelo sadrži dva kavernozna tijela, spužvasto tkivo analogno spužvastom tkivu u penisu koje se prilikom uzbuđenja puni krvlju, mijenja volumen i postaje krut te poput penisa s osnovnim ciljem pružanja ugode, zadovoljstva. Više od 8000 živčanih završetaka omogućuje postizanja osjećaja ugode, zadovoljstva odnosno orgazma. Stimulacija klitorisa može biti izravna ili neizravna, direktno podražajem klitorisa ili indirektno stimuliranjem gornjem svoda vagine, takozvane točke G, potisnim pokretima penisa koji dovode do ritmičkih, istežućih i otvarajućih pokreta vagine i time postižu seksualnu ugodu. Osjetljivost klitorisa kao i njegova veličina je izrazito individualna. 

intimina ulla marton kolumna

Ali, emocionalno nezadovoljstvo trenutkom i/ili partnerskim odnosom na razini nesvjesnog, neprihvaćanje danog trenutka za seks, dovodi do izostanka lubrikacije vagine. Neadekvatna lubrikacija za posljedicu ima neadaptabilnost vagine s posljedičnim bolnim, nelagodnim odnosom. Izostanak vlaženja, otežava penetraciju, nemogućnost stimulacije gornjeg svoda vagine, odnosno pomanjkanje osjećaja ugode i zadovoljstva koji za posljedicu dovodi do nezadovoljstva i emocionalne, ali i fizičke nelagode. 

Emocionalno zadovoljstvo je dio cjelovitog zdravlja, stoga naučite voljeti svoje vagine i sebe.

intimina ulla marton kolumna

Piše: Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

intimina ulla marton kolumna

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.