Osjećaj boli za vrijeme seksa može biti velika prepreka sretnom razvoju intimne veze. Nemojte odustati od užitka kojeg seks pruža. Saznajte svoju dijagnozu, slijedite upute, tražite online iskustva drugih koji su se našli u vašoj situaciji i pobijedite bol

lelo report

Strah od kronične boli može dovesti do izbjegavanja aktivnosti koje mogu voditi do seksa, poput poljubaca, dodira ili drugih oblika intimnosti. LELO je pripremio par savjeta za iskrenu i otvorenu komunikaciju s partnerom koja može riješiti vaše probleme i ojačati vašu vezu.

Planiranje i pregovaranje

Najbolja stvar koju možete napraviti u ovakvoj situaciji je planiranje. Ako je seks neugodan, od iznimne važnosti je da otkrijete imate li neku medicinsku dijagnozu. Postoji par uzroka bolnog seksa: dispaurenija, vulvodinija, vestibulitis, vaginizam ili nešto općenitije. Razumijevanje vašeg stanja i njegovih posljedica je ključno - što se više educirate i što više informacija imate o mogućim uzrocima lakše ćete riješiti problem. Prvi korak je potražiti profesionalnu liječničku pomoć. No, to nije kraj priče. Jednom kad dobijete dijagnozu trebate se dogovoriti s partnerom koji je najbolji način da i dalje budete intimni. Izbjegavanje problema, što je najlakši način, neće vam pomoći već će ih još stvoriti još. Dogovorite se s partnerom da budete intimni par puta tjedno u vrijeme kad vam odgovara. Tada se možete ljubiti, dodirivati, masirati, tuširati zajedno ili čak zajedno mastrurbirati i istraživati oralni seks. Potrudite se da iskomunicirate što vam odgovara, a što ne kako biste oboje naučili više jedni o drugima. 

Razgovor o osjećajima

Razgovarajte s partnerom o vašim osjećajima kroz koje prolazite zbog nelagode za vrijeme seksa. Ignoriranje problema, ili nadanje kako će se samo od sebe riješiti, dovesti će vas do još većeg nezadovoljstva koji može rezultirati prekidom veze. Savjetovanje sa stručnjakom je isto korisno, bilo ono s partnerom ili nasamo. Razgovaranje o intimnosti i održavanje njezine važnosti je ključno, čak i kad je seks stavljen u drugi plan. Nemojte zaboraviti kako intimnost nije samo seks.

https://www.lelo.com/sila

Kada je željezo vruće… 

Nakon što dovoljno dugo seks povezujemo s osjećajem boli, često nam je pojam zadovoljstva i užitka u seksu stran. No, postoje iznimke i trenuci kada će vaše tijelo dobro reagirati na intimne trenutke. Ponekad ćete očekivati da će vam seks biti neugodan, a zapravo ćete se osjećati super. Ako je seks bolan većinu vremena, a ne cijelo vrijeme, pratite kad se osjećate dobro i pokušajte uočiti neke ponavljajuće obrasce čije ponašanje potiče na ugodan seks i situacije u kojima uživate. Pomoću tih skrivenih obrazaca saznat ćete točno u čemu uživate, a  zatim se samo usredotočite na njih. 

Nešto novo u spavaćoj sobi

Idealno je vrijeme da se upoznate s novim i alternativnim idejama za spavaću sobu. Lubrikanti su od velike pomoći u seksu, pogotovo kod simptoma bolnog seksa poput iritacije i suhoće. Mogu pomoći u ublažavanju osjetljivosti tako da možete više uživati u seksu. Savjetujemo vam da koristite lubrikant koji je pH balansiran i koji ima prirodne sastojke. Ohrabrite se i ubacite seks igračke u intimne rutine. Vibratori vam mogu pomoći da ostanete intimni s partnerom i da postignete orgazam - mnogi LELO proizvodi nisu dizajnirani za penetraciju. Ako želite nešto nježnije i sporije preporučujemo da na putovanje povedete SILA koja će vam pokazati čari orgazma koje niste ni znali da postoje. Ako volite usporiti i uživati u vožnji, SILA je klitoralni simulator koji vas može odvesti od točke A do točke B brzinom koju sami odredite. Kako vam se čini ta ideja?

Ne odustajte od seksa

Nemojte odustati od užitka kojeg seks pruža. Saznajte svoju dijagnozu, slijedite upute, tražite online iskustva drugih koji su se našli u vašoj situaciji i pobijedite bol. Seks ne postoji u samo jednom obliku i ne bi trebao biti jedini temelj zdrave veze. No, nikako nemojte odustati od seksa, te nastavite imati otvorenu i iskrenu komunikaciju s partnerom - o vašim željama i boli. Preuzimanje odgovornost nad problemima pomoći će vam da imate manje nemira u vezi i više razumijevanja jedno za drugo. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.