Evo što mi kolegica kaže: „Imam puno prijateljica i obožavam ih, na sav glas govorim kako bih sve za njih učinila. Ali lažem, jer se uhvatim kako žensku večer koju smo planirale mjesec dana otkazujem zbog frajera kojeg sam upoznala prije par dana."

Zora Bjelousov
Zora Bjelousov

Od sumraka do zore i natrag

Ljubav i strast su vjerojatno, uz mržnju, najžešće i najintenzivnije ljudske emocije, ali ni prijateljska ljubav kao pokretačka, inspirativna sila, nije nimalo zanemariva. A ženska prijateljska ljubav, ona bliska sestrinstvu, doista je jedna od najljepših i najslojevitijih. Hm... Je li doista baš uvijek tako?

Suparnice na svjesnoj ili nesvjesnoj razini?

Prije no što sam počela pisati ovaj tekst, razgovarala sam s ljudima oko sebe što misle o ženskom prijateljstvu. Anketa se zapravo pokazala poraznom - muškarci misle da žensko prijateljstvo nije tako snažno i „sveto" kao muško i komentiraju kako se duboko u sebi sve žene međusobne suparnice na svjesnoj ili nesvjesnoj razini i kako će se u sekundi zamrziti zbog - muškarca (dobro, to doista progovara samo muška taština). Žene kuju žensko prijateljstvo u zvijezde, ali moram priznati da se i kod njih u komentarima osjeća neka mala rezerva.

Jedna mi je kolegica sasvim otvoreno rekla: „Imam puno prijateljica i obožavam ih, na sav glas govorim kako bih sve za njih učinila. Ali lažem, jer uhvatim se kako žensku večer koju smo planirale mjesec dana otkazujem zbog frajera kojeg sam upoznala prije par dana. Izmislim da imam užasnu glavobolju ili nešto, jer mi je neugodno reći istinu... Znaš koji je najveći apsurd - imam osjećaj da bih svojoj najboljoj prijateljici bila u stanju dati bubreg, ali bih je zaje...la i otkazala joj kavu, ako me frajer koji je trenutno u điru pozove van. Da ne govorim o tome koliko bih je mrzila kada bih skužila da mu se ona nabacuje ili flerta s njim. Onda joj više ni bubreg ne bih dala... Hahaha.". zaključuje i smije se zvonkim glasom.

ženska zavist i ljubomora

Je li žena ženi doista vučica? Nosimo li sve mi duboko u sebi sjeme zavisti i suparništva prema svim ostalim ženama, baš onako kako je nekoć božica Hera nosila prema svim Zeusovim ljubavnicama? Čuči li Hera u svakoj od nas? Kada postavljam to pitanje ne mislim, naravno, samo na suparništvo oko muškarca, već i ljubomoru vezanu za izgled, posao, moć, zaradu, djecu... Jesmo li doista istinski sretne kada vidimo kako naša najbolja prijateljica napreduje na poslu, ima sjajnog muža, blista u trudnoći i sve joj ide od ruke, dok mi „trunemo" bez frajera, zapele smo na lošoj poslovnoj poziciji i imamo osjećaj da nam se život nikamo ne kreće... Veselimo li se doista?

Razmislite malo o tome, jer u samoći i tišini vlastite savjesti sigurno ćete naići na dozu zavisti i ljubomore, jer ako ne naiđete, onda ste doista svetice. Ili, postavimo primjer obrnuto - sjetite se samo raznih domjenaka, druženja, poslovnih ili obiteljskih okupljanja - ako ste lijepa, pametna i uspješna žena, najviše ćete zavidnih pogleda (i ne samo pogleda, već i jako otrovnih komentara), dobiti od drugih žena, ponekad i vama jako bliskih.

Mala velika zavist

Moja je bivša najbolja prijateljica imala jednu jako smiješnu i djetinjastu zavist - išao joj je strašno na živce moj dekolte. Možda vam se to čini glupo, ali na kraju se to prijateljstvo raspalo. Ne zbog dekoltea, naravno, ali zbog niza izdaja koje je „problem-dekolte" samo nagovijestio. Moja je greška što nisam na vrijeme uvidjela da nijedna mala zavist zapravo nije mala i da može eskalirati do neslućenih razmjera. Bila je to jedna od onih „prijateljica" kojoj druga žena ne treba kao prijateljica već kao psihijatar, slušač, pasivni promatrač - nekakav bezlični savjetodavac koji je neprestano tu za sve njene probleme. Ali ako taj savjetodavac/slušač poželi izaći iz „psihijatrijske" kute i pretvoriti se u ženu/prijateljicu s vlastitim problemima i vlastitim životom (ne daj bože s dobrim dekolteom), e onda nailazi na zid, čuđenje i u krajnjoj liniji - zavist.

No, tu već ulazimo u neke druge sfere, a to je sfera „vampirizma" - to su oni slučajevi u kojima ste nekim ljudima tek rame za plakanje i dežurni psihijatar čija se „ljekovita" energija crpi do iznemoglosti.

No vratimo se na glavnu nit. Ako zanemarimo 4 najslavnije svjetske prijateljice - Carrie, Samanthu, Mirandu i Charlotte (koje se nikada nisu posvađale zbog istog frajera, što je najveći promašaj serije „Seks i grad") - onda nam preostaje svakodnevica izvan TV ekrana. A ona je prožeta otrovnim ženskim silnicama koje si međusobno odašiljemo svaki dan. Naravno, uz jako sladak osmijeh.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.