Kristijan Komarica i Ivan Lacković dvojica su mladih i darovitih zagrebačkih fotografa koji čine fotografski dvojac KL-Photo. Iako Kristijan i Ivan odlično fotkaju jako široki spektar tema – od sporta, preko automobila do koncerata i putovanja – najviše su nas oduševile njihove fotografije vjenčanja. U sklopu virtualne izložbe "Najljepši trenuci" pogledajte neke od najromantičnijih i najposebnijih vjenčanih fotografija koje potpisuje KL-Photo

kl photo, fotografije vjenčanja

Kako je to raditi u paru kao fotografski dvojac? Kako se donose odluke i kako rad izgleda u praksi?
- Rad u paru donosi zapravo puno prednosti. Nadopunjujemo se idejama i inspiriramo jedan drugoga, a i raditi u paru nikad nije dosadno. Već smo toliko naviknuti na to, da nam je npr. samostalno fotografiranje vjenčanja nezamislivo. Nezamislivo ne samo zbog obima posla već i zbog kvalitete koju donosi takav pristup fotografiji. S obzirom da se dobro poznajemo, donošenje odluka nikada ne stvara problem te do rješenja uvijek dolazimo brzim konsenzusom.

Kada je osnovan KL-Photo i kako ste se vas dvojica našli po pitanju estetike i sličnog pogleda na biznis?
- Išli smo skupa u hvaljenu zagrebačku V. Gimnaziju, imali istu razrednicu, poslije smo završili svatko svoj fakultet i očekivanja okoline, dakako, bila su vrlo velika. No, neke 2007. morali smo ih razočarati, odlučivši napustiti naše struke i okrenuti se umjetnosti. S nesigurnom budućnošću, ali puni entuzijazma, krenuli smo u avanturu koja je danas znana kao KL-Photo.

Najviše i najčešće radite vjenčanu fotografiju, međutim i mnogo toga drugoga... Što se sve zna naći pred vašim objektivom i što vam je najdraže?
- Upravo je to naša osnovna ideja – baviti se različitim oblicima fotografije kako ne bismo "zapeli" i otupili baveći se samo fotografiranjem vjenčanja. Fotografirajući sport, automobile, putovanja, koncerte, noćni život Zagreba itd. kontinuirano širimo svoje vidike, mijenjamo pristupe te stječemo nova iskustva. Sve to skupa nam pomaže da se lako prilagodimo svakoj novoj situaciji, novim zahtjevima kako mladenaca tako i poslovnih klijenata.

kristijan komarica i ivan lacković, kl photo

Kakva su vaša iskustva rada s klijentima?
- S puno vjenčanja u nogama često se nađemo u situaciji da tijekom razgovora s mladencima dajemo i konkretne savjete za organizaciju ostalih segmenata vjenčanja. Općenito gledano, iskustva su vrlo pozitivna. S klijentima nastojimo stvoriti prijateljski odnos, bolje ih upoznati, kako bismo svoje usluge oblikovali prema njihovim afinitetima. Samim time, svim klijentima pristupamo individualno i ne ograničavamo se "trpanjem" ponuda u pakete i broj fotografija.

Koji su najveći problemi foto-struke danas u Hrvatskoj, po vašem mišljenju?
- U Hrvatskoj se nedovoljno cijeni fotografija. Ljudi često ne shvaćaju važnost dobre, kvalitetne fotografije koja ne samo da je uspomena na značajan događaj u životu, nego u poslovnom svijetu može činiti razliku između uspjeha i neuspjeha određenog projekta. Osim toga razvojem tehnologije, relativno kvalitetna foto oprema postala je dostupna širem krugu ljudi, no samo dobra oprema ne čini i dobrog fotografa.

kl photo

kl photo

Vratimo se mladencima – kakve fotke se od vas najčešće očekuju?
- Očekivanja i želje su raznolike. Od mladenaca koji nam daju potpunu slobodu stvaralaštva pa do onih koji imaju konkretnije zahtjeve i upute. Mladenci, tj. prvenstveno mladenke, očekuju i vesele se poziranju budući da je mnogima to jedinstvena prilika da zajedno stanu pred fotoaparate profesionalaca. Drugi pak izbjegavaju te namještene fotografije i više preferiraju spontane fotografije i hvatanje trenutaka.

Koje je bilo vaše najluđe snimanje vjenčanja do sada i najneobičniji prohtjevi?
- Bacanje u vodu.

Tko najčešće dogovara vjenčanu fotografiju – mlada ili mladoženja?
- Nekad bismo rekli da su to mladenke, ali sve češće su muškarci ti koji preuzimaju odabir fotografa ističući svoj interes prema dobroj fotografiji.

Što biste, kao KL-Photo, smatrali svojim najvećim uspjehom?
- Svojim najvećim uspjehom smatramo to što se bavimo onim što volimo i što od tog posla možemo živjeti. Posao nas je odveo u sve krajeve Europe, od Nordkappa do Istanbula, od Moskve do Portugala. Fotografirali smo finale Lige prvaka, Europsko prvenstvo u nogometu u Poljskoj, radili za Hrvatski nogometni savez, itd.

Koje kolege iz struke u Hrvatskoj posebno cijenite i zašto?
- Cijenimo općenito kolege koji su uspjeli podići fotografiju na viši nivo u Hrvatskoj te se prepoznatljivom kvalitetom, ali i cijenom izdvojili iz mnoštva jednolične ponude.

Kada ne snimate za KL-Photo, već za svoju dušu, što najviše volite pred objektivom?
- Sve rjeđe se nalazimo u prilici da fotografiramo za dušu kako je to bilo u početku. No kada se nađemo u takvoj prilici, to su uglavnom neke fotografije putovanja, zabava i druženja s našim djevojkama.

Pogledajte virtualnu izložbu: Najljepši trenuci
Kreativno vodstvo: Tanja Vernić 

KL-Photo pratite na:
kl-photo.com
KL-Photo Facebook Fan Page

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.