Seks, seksualnosti i intimnost ne nađu se uvijek među novogodišnjim odlukama i planovima za uspješnu budućnost. Fokus prelako ode na kakvu produktivnu definiciju uspješnosti, pa se bavimo prehranom, vježbanjem i poslom, a zanemarimo onaj dio sebe koji nam je najbliži i najranjiviji...

paula brecak kolumna seks trendovi

Ova kolumna ne sadrži novogodišnje odluke niti ikakve grandiozne promjene koje garantiraju maksimalno ostvaren život i svakodnevicu. Ona sadrži tek misli o stvarima i praksama iz seksualnosti i intimnosti koje možda želimo ostaviti u staroj godini, i o onima koje želimo usvojiti u novoj. Nježno i pomalo, da se približimo svojoj seksualnosti i onima s kojima taj prostor želimo dijeliti.

U prelasku sa stare na novu godinu, prisjećamo se svega što je sačinjavalo tu 2023. godinu te se optimistično pitamo što će nam narednih 12 mjeseci donijeti. Ovo je simbolično vrijeme za nove početke i promjene koje želimo primijeniti na sebe i svoj životni stil. Najčešće donosimo odrješite novogodišnje odluke, iako sve više shvaćamo da one nisu održive pa se okrećemo manjim stvarima koje lako možemo uključiti u svoj životni stil i tako ne odustati od njih odmah na početku. Primjer upravo toga jest trend koji je obuzeo društvene mreže zadnjih tjedana - ins i outs za 2024. godinu.

Ovaj trend nas potiče da razmislimo što to sebi prizivamo i želimo u novoj godini, koje su to prakse, stvari i osjećaji kojih si želimo više i koje ćemo svjesno usvajati. Drugi dio ovog zadatka je poziv da razmislimo o stvarima iz prošle godine koje nam ne služe, u kojima ne uživamo i koje nisu dobre za nas, te da ih pustimo i polako se od njih udaljimo. Ovo nisu velike odluke niti promjene, već mali svjesni napori da se fokusiramo na ono što nam godi i ne upuštamo u stvari koje nas troše i škode nam.

Seksualni ins za 2024. godinu

Otkrivanje vlastitog tijela vježba je koju svakako preporučujem da pokušate usvojiti. Iako sa svojim tijelom živimo cijeli svoj život, koliko ga zapravo dobro poznajemo? Koliko se usudimo pogledati ga kakvo jest upravo sada, a ne kakvo možda želimo da bude? Koliko se usudimo dirati ga namjerno, a ne samo ovlaš?

U otkrivanje vlastitog tijela uključujem masturbaciju i istraživanje poznatih, kao i dosad nedokučenih, erogenih zona, ali ova je praksa i puno šira od seksualnog užitka. Ona znači popipati svoju kožu, mjesta gdje se koža zateže preko kostiju, jednako kao i mjesta gdje je tijelo meko i široko. Učini to bez osude, bez razmišljanja jesi li mršava ili debela, bez opterećivanja o dlakama, celulitu, strijama, venama, prištićima… Sve te stvari postoje i mnoge od nas ih imaju, te mnogo vremena provode razmišljajući o njima.

paula brecak kolumna seks trendovi

Probaj pogledati i opipati svoje tijelo sa svim tim stvarima i ne razmišljati o njima, nego samo osjetiti svoj dodir i svoj pogled. Na prvu ovo može biti teško, jer generacijama nas uče da svoje tijelo stalno moramo osuđivati i poboljšavati da se uklopi u društvene standarde ljepote. Ali malo po malo, tvoj pogled i dodir postat će ti sve prirodniji i sve draži. Otkrivanje vlastitog tijela na ovaj način pomoći će ti da ga opustiš i kada ga tvoj partner ili partnerica gleda i dira, te da skreneš svoju pažnju na užitak koji tada osjećaš.

Svjesno vrijeme za seks i intimu u novoj godini znači da ćeš više vremena posvetiti svojoj seksualnosti i osigurati si odmor koji će zasigurno utjecati i na druge aspekte tvojeg života. Životni prioriteti često ne uključuju seks, a kamoli masturbaciju. To su stvari do koji će se uvijek jednom nekako stići. Osim što se često ne stigne, pa onda krivimo sebe ili svojeg partnera ili partnericu, pronalazimo razloge u tome da se ne volimo dovoljno ili da si nismo dovoljno bitni.

paula brecak kolumna seks trendovi

Vjerojatnija istina je da nam intimno vrijeme s partnerom ili partnericom jest bitno, ali osjećamo preveliki vanjski pritisak da prioritiziramo druge stvari i druge ljude. Pokušaj namjerno odvojiti vrijeme koje ćeš provesti seksualno se povezujući s partnerom ili partnericom, ali i sama sa sobom. Tretiraj to vrijeme kao zauzeto i nemoj ga stalno odgađati. Daj mu svu svoju pažnju i energiju, bez mobitela i drugih distrakcija. Ovo je vrijeme za tvoju seksualnost i koga god u tu seksualnost želiš uključiti.

Reći što želiš također je vježba koja se usvaja malo po malo. Nije realno očekivati da ćeš s novom godinom moći pričati o svojim seksualnim potrebama i željama potpuno slobodno, neopterećeno i direktno, ako ti je to do sada uzrokovalo sram, nelagodu i nisi znala pronaći riječi. Zato kreni malo po malo. Otkrivanje vlastitog tijela i svjesno vrijeme za seks i intimu dat će ti i znanje o tome što želiš i trebaš, kao i priliku da to kažeš u sigurnom prostoru namijenjenom upravo tim željama i potrebama. 

Seksualni outs za 2024. godinu

Brzinski orgazmi mogu biti zabavni i ponekad poželjni, no seksualni vrhunac i užitak ne bi se trebao svoditi samo na njih. U partnerskom ili solo seksu možeš uživati čak i ako do orgazma nikada ne dođe, ali ako ga želiš, nemoj uvijek žuriti. Tvoja seksualna praksa tako će se onda svoditi samo na otpuštanje tenzija i zanemarit će užitak koji možeš osjetiti dok se s tim tenzijama igraš i testiraš ih.

paula brecak kolumna seks trendovi

Pristajanje na stvari koje ne želiš apsolutno je out već mnogo godina. No ako se još uvijek uhvatiš da to radiš, neka ovo bude godina kada se podsjećaš iznova i iznova kako ti to samo škodi. Nekada se može činiti lakše ako samo pristaneš na nešto, bilo u seksualnom kontekstu ili van njega, iako zapravo za to uopće nisi raspoložena, ali uvijek imaš pravo reći „ne“. Tvoje „ne“ potpuna je rečenica sama po sebi, koju ne moraš nikome opravdavati, pa niti sama sebi. Ako jednostavno osjetiš da nešto ne želiš, ne treba ti nikakav drugi razlog da to i odbiješ.

Usvoji ove prakse i vježbe u novoj godini kako bi se bolje upoznala sa svojom seksualnosti i kako bi produbila i vlastitu i partnersku intimu kao siguran prostor užitka i odmora. Godit će ti ne samo za poboljšanje seksualnog života, nego i kao podsjetnik da uspješan život u svim aspektima, i kako god ga ti definiraš, zahtijeva brigu o sebi, odmor i opuštanje.

paula brecak kolumna

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/

Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/ 
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.