Svi smo skloni pretjerati kada volimo. Taj impuls nam dođe gotovo prirodno. A u stvari je razoran - silna želja partnera da sve rade zajedno, skupa provode što je moguće više vremena te da se minimalno razdvajaju, dovede do zasićenosti koja rezultira smanjenjem želje i strasti

Dea Devidas
Dea Devidas

Buđenje Božice

Kad god bih čula izjavu „Ljubav je lijepa samo dok se čeka" prožela bi me neka lagana nelagoda. Za početak, uopće se nisam s tim slagala. Zar ne počinje prava eksplozija ljubavi, mislila sam, tek kad se prava romansa napokon dogodi? Naravno, počinje. Ali, jednim dijelom i prestaje. Pa onda opet počinje, ako je žena mudra. I budna - toliko da prepozna tajni ritam izmjene ciklusa. Upravo u tome je najveći izazov njezine mudrosti - jer u zaljubljenosti (i hormonskoj opijenosti) teško je čuti unutarnji glas duboke tišine koji upozorava kada je pravi tren za približavanje, a kada za odmak. Kada je trenutak da se žena iz zagrljenog sentiša s partnerom razdvoji u katarzičnu solo točku iz koje se, na uzbudljivoj udaljenosti, vatra strasti može opet rasplamsati i spojiti ih u erotične ritmove zajedničke salse.

Svi smo, naime, skloni pretjerati kada volimo nekoga ili nešto. Taj impuls nam dođe gotovo prirodno. A u stvari je razoran - u odnosima to izgleda tako da se partneri preplave jedno drugim te zaguše. Silna želja da sve rade zajedno, skupa provode što je moguće više vremena te da se minimalno razdvajaju, dovede do zasićenosti koja rezultira smanjenjem želje i strasti.

Zbog toga hinduske Vede naglašavaju kako čežnja povećava ljubav, kroz priče o muškom i ženskom božanskom aspektu, Radhi i Krishni, koji najdublje intenzitete svog voljenja proživljavaju upravo kada su odvojeni, u vječnoj igri spajanja i razdvajanja. Tako svete slike često prikazuju Radhu kako je izvan sebe od čežnje, čak kako na obali rijeke Ganges sjedi zamišljena i sama. No, jedino se u takvom stanju i pratećem procesu suočavanja s vlastitim osjećajima događa njezina prosvjetljujuća meditacija: ona dolazi do točke u kojoj osjeća prisutnost partnerove ljubavi intenzivnije nego bi bilo moguće da je fizički uz njega. Zato je čežnja, kažu prosvjetljeni, gorivo zahvaljujući kojemu vatra ljubavi vječno gori.

Pijmo isto vino, ali svatko iz svoje čaše

pozuda, seksIpak, to je lakše razumjeti nego ostvariti, pogotovo ženama jer smo, generalno, spremnije odreći se dijela vlastitog prostora i svaki trenutak svog postojanja ispuniti muškarcem iz snova. I onda se suptilno i postepeno, korak po korak izgubimo - odatle one priče o curama koje, kada se zaljube, zapuste svoje hobije, interese, prijateljice...

A, gubitak Sebe znači gubitak zajedništva jer partnerstvo nije spajanje dviju pripadajućih polovica u jednu cjelinu, nego jedinstvo kojeg čine dvije ostvarene individue. Kako Khalil Gibran kaže - „pijmo isto vino, ali svatko iz svoje čaše".

U protivnom, zasićenje je neminovno. A ono je opasno jer, osim neprimjetne iritacije, donosi i osjećaj posjedovanja drugoga uslijed kojeg se partneri počnu doživljavati zdravo za gotovo. I tada nestaje sretna ružičasta slika s uzbudljivog početka - partneri se polako prestanu truditi jedno oko drugoga te ih lagano krenu smetati stvari kojima prije nisu pridavali pozornost, sve do točke u kojoj ih i sama voljena osoba počinje nervirati.

Vjerojatno zbog toga Woody Allen kaže kako je brak najbrži način da muškarac i žena upropaste svoju ljubav. Životni scenariji to potvrđuju: brojne su priče o sjajnim gentlemanima koji su ženu, kada im je „pripala", prestali osvajati znakovima pažnje i šarmantnim muškim borbama. Slično se događa i sa ženama - kada se učahure u osjećaju da „imaju" svog muškarca, prestanu ga zavoditi slatkim seksi detaljima.

Zato je presudno odnos, nevjenačan ili formalniziran kao „brak", održavati stalno novim. Kada, bolje razmislite, tu zapravo nema puno posla jer se stvar događa prirodno. Odnose, naime, čine ljudi, a svaki je čovjek nov iz trenuka u trenutak. Zbog toga se partneri, u biti, nikada ne mogu konačno upoznati - njihov ples se stalno obogaćuje novim koracima, u skladu s novim ritmovima koji nastaju kao posljedica ljubavi koju dijele te razvoja vlastite svijesti do kojeg dolazi uslijed zajedništva. Kada si pristupe na taj način, vratit će se uzajamno poštovanje, negdje otpalo po putu stava „znamo se, pripadamo si i točka". A s buđenjem poštovanja, otvara se nova razina uzajamnog divljenja. Tada partneri osvještavaju zahvalnost što se imaju, uslijed čega se produbljuje njihova želja te rasplamsava ljubavna vatra. Do novog ritma, i okreta kroz sve tajne vječnog ciklusa.

Radionica Buđenje Božice

plesNa radionici "Buđenje Božice" uče se tehnike disanja, bitne za čišćenje energetskih blokada u tijelu te povećanu protočnost energije do koje dolazi uslijed (ot)puštanja zastarjelih energetskih entiteta. Energetska jačanja i hranjenja se rade kroz vježbe sa čakrama (energetskim centrima tijela), kroz pokret (odabrane yoga asane, chi kung, tai chi i do-in vježbe), verbalne dijade sudionica te meditacije. Uče se i osnove samomasaže po meridijanima iz sustava tradicionalne kineske medicine, potom temelji rada s kristalima (odabir, čišćenje, programiranje i komunikacija) te kreiranje mentalnih mapa (za ostvarenje namjera u života), kao i korištenje hrane za harmonizaciju energija duše i tijela.

Trajanje radionice: 2 dana

- subota od 10 do 19 (s pauzom za ručak od 13 do 14) 
- nedjelja od 9 do 17 (s pauzom za ručak od 12 do 13) 

Mjesto održavanja: Zagreb, uz mogućnost održavanja radionice u ostalim gradovima Hrvatske

Cijena radionice: 780 kn. 

Treba ponijeti: ugodnu pamučnu odjeću, tekućinu (vodu), dodatne informacije na: broj mobitela 091-1470-741 ili e-mail dea.devidas@yahoo.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.