Hvaljena knjiga Paula Martina "Seks, droga i čokolada: znanost užitka" u izdanju Naklade Ljevak, govori o tome što su sve ljudi spremni učiniti radi užitka te na znanstveni način objašnjava uzroke tih poriva

paul martin, seks, droga i cokoladaBiolog Paul Martin razmatra različite stavove o užitku koji su se mijenjali tijekom stoljeća, uključujući religijske i zakonske pokušaje njegova obuzdavanja, kao i biološke i psihološke uzročnike naših hedonističkih poriva. Martin opisuje potragu za ugodom od vremena Nerona do Elvisa, suprotnosti užitku - dosadu, nezadovoljstvo i bol - i kemijske užitke, od kofeina i kanabisa do alkohola i heroina.

Martin piše o različitim oblicima seksa, društvenog i usamljeničkog, o misterijima orgazma, o šopingu, hrani, kockanju i drugim bihevioralnim užicima, o ovisnosti i tamnoj strani užitaka i, naposljetku, o skromnim i podcijenjenim užicima svakodnevnog života kao što su vrtlarenje, spavanje i, naravno, čokolada.

O autoru: Paul Martin diplomirao je prirodne znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu, gdje je doktorirao bihevioralnu biologiju, te je studirao na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji, gdje je kao Harknessov stipendist predavao na Odsjeku za psihijatriju i bihevioralne znanosti. Poslije je predavao i istraživao bihevioralnu biologiju na Sveučilištu u Cambridgeu i radio ka profesor na koledžu Wolfson, nakon čega je akademsku karijeru zamijenio, između ostaloga, pisanjem znanstvenih djela. U svojim dosadašnjim knjigama tražio je znanstvena objašnjenja na područjima kao što su psihosomatska medicina, djetinjstvo, sreća i spavanje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.