Američki seksolog Denis Novels sistematizirao je i analizirao 5 najvećih grešaka koje partneri često čine u dugim vezama i koje, prema njegovu iskustvu (Novels je savjetnik za parove), nerijetko uzrokuju prorjeđenje seksualnih odnosa, seksualno nezadovoljstvo ili čak potpuno gašenje erotske strasti

scarlett johansson i jonathan rhys meyers u filmu match point

Ubojica broj 1 - skrivanje tuge: Novels smatra kako u ljubavnom odnosu sve treba otvoreno i iskreno reći i jasno razgovarati o svim problemima. „U odnosu između dvoje ljudi, posebno ljubavnome, nikada ne smijete skrivati i potiskivati svoju tugu. Konstruktivna rasprava jedna je od osnova uspješne veze. Ako izbjegavate otvorene verbalne rasprave uskoro ćete postati hladni i ogorčeni, što će prije ili kasnije ubiti strast u vašoj vezi.", naglašava Novels. 

Ubojica broj 2 - riječi koje bole: argumentirana rasprava je jedno, a vrijeđanje partnera nešto sasvim drugo - ističe Novels. „Bez obzira na to koliko vas partner naljuti, nikada ne dozvolite sami sebi da mu kažete stvari koje bi ga mogle duboko povrijediti. Osobne probleme i nedostatke (fizičke, emocionalne i sl), svojih partnera nikada ne smijete iskoristiti kao oružje da biste ih žestoko povrijedili. Tako ćete izgubiti njihovo povjerenje, a uskoro i ljubav.", zaključuje seksolog.

Ubojica broj 3 - opuštanje: valja ponoviti ono što većina parova dobro zna u teoriji, ali se toga u praksi rijetko drži - ne uzimajte svoga partnera zdravo za gotovo. „Iako ste zajedno dugi niz godina, nikada vezu ne smijete prihvaćati kao 'Bogom danu'. Kada kažem da se morate boriti za pažnju i ljubav svog partnera, to znači da na taj način pokazujete poštovanje prema njemu, sebi i svome odnosu. Radite na sebi - na svome tijelu, intelektu i mudrosti - to će oplemeniti vaš odnos s partnerom. Opuštanje znači i prestanak brige o sebi i partneru, što također ubija strast."

scena iz filma gorki mjesec romana polanskogUbojica broj 4 - nedostatak povjerenja: „Ako ste ljubomorni po prirodi i ne možete si pomoći, pokušajte to prikriti barem malo i autosugestijom ublažiti napade ljubomore. Previše ljubomore i nerazumijevanja može uništiti svaku vezu. Stalne optužbe i traženje razloga za svađanje i tamo gdje ne postoje, brzo će ubiti plamen strasti.", ističe Novels. 

Ubojica broj 5 - neprivlačne navike: „Ne ponašajte se kao da živite sami, jer život u dvoje je nešto sasvim drugo. Civilizirane životne navike su također način na koji pokazujemo poštovanje. Grickanje noktiju, glasno mljackanje pri jelu, bacanje čarapa po stanu samo su neke (najblaže) od mnogobrojnih odbojnih navika koje mogu izluditi vaše partnere. Iako vam se takve stvari čine sitnima, one su neke od najvećih ubojica strasti. Mijenjajte ih dok još imate vremena!", poručuje Novels.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.