Seksualna energija za ženu je iznimno blagotvorna - momentalno je promeće u Božicu. Odatle i popularna znanstvena teorija o tome kako nas seks proljepšava, ojačava samopouzdanje i čini da postojanje bude igra

Dea Devidas
Dea Devidas

Buđenje Božice

Rekla sam prijateljici kako brojim dane do povratka Frajera koji na drugom kraju svijeta otkriva šamanske obrede Perua i ljepote Bolivije, kada mi je sva ushićena komentirala: "uauuu, sigurno jedva čekaš da se vrati i pokaže ti fotke...". Ne, rekla sam joj skoro nervozno, jedva čekam da se vrati i da se seksamo!!! Nasmijala se, kao dobroj šali, ali ja se uopće nisam šalila. Da ne znam pravu prirodu seksualne energije, rekla bih kako je nevjerojatno kakvu moć ima to nešto hormona nad nama. Ali, zapravo, uopće nije nevjerojatno. U stvari je sasvim prirodno - jer, seksualna energija je životna energija, najbrži i najizravniji put do iskustva Božanskoga.

Potpuna predaja, stapanje s Izvorom, stanje Jednote s Božanskim... sve ono o čemu tomovi knjiga pričaju objašnjavajući što je yoga, opisujući stanje apsolutne budnosti ili trenutka prosvjetljenja u kojem sviješću vibrira svaka stanica jest, zapravo, vječni trenutak Svetog Orgazma. Kao i svaka duhovna priča, i ova ima fiziološko objašnjenje: iz spolnih žlijezda, koje taoisti nazivaju i "kućom suštine", seksualna energija prolazi kroz žlijezdani sustav - nadbubrežnu žlijezdu, gušteraču, timus, štitnu žlijezdu i hipofizu - te dolazi do epifize tj. "kuće duha" na vrhu glave. Taj je sustav poznat u literaturi i kao sustav čakri, energetskih centara u tijelu, međusobno povezanih: svaka čakra pripada određenoj žlijezdi, a energija i krv putuju kroz njih do krunske čakre na vrhu glave - mjesta gdje se čovjek stapa s Božanskim.

sexVjerojatno imate to iskustvo, upravo zahvaljujući seksu: to je onaj osjećaj trnaca u kralježnici praćen energetskom "kuglom" koja vas, dok svršavate, pogađa u glavu, negdje između vrha očiju i tjemena. I upravo je energija koja tako nastaje za ženu iznimno blagotvorna - momentalno je promeće u Božicu, Bogoženu koja s tom novom snagom i ljepotom nastavlja biti i stvarati u svim aspektima svakodnevnog života. Odatle i popularna znanstvena teorija o tome kako nas seks proljepšava, ojačava samopouzdanje i čini da postojanje bude igra. 

Zbog toga drevne kulture poručuju kako je partnerstvo - spajanje srodnih duša u predanom zagrljaju strasti, zajednički sjaj uzbuđenja blizanskih vatri, ili sveta jednota tao kruga yina i yanga - ostvarenje raja na zemlji. Simbolika priča je brojna: primjerice, hinduska božica Parvati je često prikazana kako svoj sveti hram (vaginu) - yoni - predaje partneru, bogu Shivi, odnosno njegovom lingamu (penisu) koji donosi iscjeljenje i transformaciju. Naravno, iscjeljenja nema bez transformacije. A ona - kažu taoisti pričajući o seksualnim tehnikama povećanja užitka - ne mora nužno biti bolna i bombastična jer, upravo kroz seks, može biti prožeta uživanjem i rastom duha.

Na valovima užitka

No, da bi se životna seksualna energija na takav način podigla i manifestirala u životu, potrebna je osobna svijest i protočnost - Žene i Muškarca. Jer, u protivnom bi svaki tip koji mijenja partnerice kao pive ili svaka dama koja se fura na Samanthu iz „Seksa i grada" bila prosvijetljena, a to nije slučaj. Jednostavno, stvar je energetska: spomenuti sustav čakri djeluje kao niz „posuda" kroz koje se energija prelijeva iz jedne u drugu. Tamo gdje je nedostaje, okolne čakre pretoče malo svoje, i sustav funkcionira.

Ipak, samo neko vrijeme, s obzirom da svaki manjak ili višak energije u nekom od kotača izaziva prateće zdravstvene posljedice koje se ponekad manifestiraju fizički, u obliku bolesti, a nekada psihički, kao razni strahovi, depresije i slično. I, upravo su te blokade ono što onemogućuje žene da postanu Bogožene - odnosno dožive puni užitak partnerstva, bilo s partnerom, ili sa životom. A, za početak - sa Sobom, jer tu počinje partnerstvo života. 

yingyangBiti sa Sobom, znači iscijeliti Sebe. Zato zen kaže da nema božanskog seksa bez meditacije: tek bivanje sa samim Sobom, božanskim u sebi, donosi sposobnost kvalitetnog bivanja sa drugim - odnosno sposobnost prepoznavanja sebe u drugome i njega u sebi. Kada tu Jednotu iz svijesti prenesete u slatke razmjene seksualnih igara, dobivate svoj raj na zemlji. A za to je potreban rad na svijesti: jer, što jesmo, to privlačimo. Tako, primjerice, kada iscijelimo vlastitu grlenu čakru, odnosno sposobnost izražavanja svoje istine, iskrenih želja i mišljenja, neće nam se dogoditi da privučemo partnera koji ne može izraziti svoje emocije prema nama ili da mu se sramimo reći što želimo. 

Upravo oslobađanje blokada iz čakri te ostalih dijelova tijela gdje su pohranjeni, donosi slobodu jer uslijed „čišćenja" otpadaju stari obrasci poput „nisam vrijedna užitka", „strah me reći mu da mi se ne sviđa to što radi da ga ne izgubim/povrijedim...." i slični. A kada energetski mulj (stare traume, davni strahovi i povrede) otpadnu s bića, ostane čista Istina, a to je uvijek Ljubav. Prenesena u slatke znojne tjelesne razmjene, ona je sveti seks u kojem Bogožena raste još više, na valovima užitka, postajući čista Božica.

shivaRadionica Buđenje Božice

Na radionici "Buđenje Božice" uče se tehnike disanja, bitne za čišćenje energetskih blokada u tijelu te povećanu protočnost energije do koje dolazi uslijed (ot)puštanja zastarjelih energetskih entiteta. Energetska jačanja i hranjenja se rade kroz vježbe sa čakrama (energetskim centrima tijela), kroz pokret (odabrane yoga asane, chi kung, tai chi i do-in vježbe), verbalne dijade sudionica te meditacije. Uče se i osnove samomasaže po meridijanima iz sustava tradicionalne kineske medicine, potom temelji rada s kristalima (odabir, čišćenje, programiranje i komunikacija) te kreiranje mentalnih mapa (za ostvarenje namjera u života), kao i korištenje hrane za harmonizaciju energija duše i tijela.

Trajanje radionice: 2 dana

- subota od 10 do 19 (s pauzom za ručak od 13 do 14)
- nedjelja od 9 do 17 (s pauzom za ručak od 12 do 13)

Mjesto održavanja: Zagreb, uz mogućnost održavanja radionice u ostalim gradovima Hrvatske

Cijena radionice: 780 kn.

Treba ponijeti: ugodnu pamučnu odjeću, tekućinu (vodu), dodatne informacije na: dea.devidas@yahoo.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.