Kroz život sam često bila iznimno samokritična oko svog izgleda i s vremenom sam razvila velik broj kompleksa koji su rezultirali time da sam cjepidlačila oko svake stvari, i nikada nisam bila zadovoljna, pogotovo ne svojim tijelom. Uvijek sam si bila previsoka, s premalim grudima, a preširokim bokovima. Stalno sam tražila mane i dugo mi je trebalo da zapravo zavolim svoje tijelo. A na kraju, to se upravo dogodilo u trudnoći

senzualnost u trudnoci

Nije bilo tako od početka trudnoće. Zaobljenost, strije i kile u meni su stvarale osjećaj nelagode, no u jednom trenutku sam doživjela tako moćan mentalni zaokret, da sam zauvijek promijenila način na kojeg gledam samu sebe. Teško je to opisati, kad zavoliš svoje oblo tijelo koje u sebi nosi novi život. No zapravo, tako je prirodno osjećati senzualnost u trudnoći, dapače, često to ide ruku pod ruku.

Sjećam se rečenice koju je moj muž rekao, dok je slikao moje trudničke boudoir slike.. “Ne postoji ništa ljepše na ovom svijetu od siluete trudne žene”. Ta rečenica je ostala vječno urezana u moje pamćenje, i zaista mislim da se nikada nisam osjećala moćnije, poželjnije i senzualnije nego u tom trenutku.

Često nam je kao ljudima teško shvatiti razliku između senzualnosti i seksualnosti (iako su i jedno i drugo divni i zdravi aspekti naših života), i zato se često ideja senzualnosti u trudnoći odbacuje jer nam u glavi zvoni neka vulgarnost. No to ne može biti dalje od istine.

Senzualna trudnoća, opisuje ženu, njezinu moć, njezinu prisutnost, njezinu samosvjesnost i njezinu snagu, kroz sve čudesne promjene koje trudnoća donosi. Senzualnost u trudnoći odnosi se na tu slobodu da žena zaista uživa u svom tijelu. Uživa u trbuhu koji raste i obli, u bokovima koji se širu i njišu kako bi rasporedili težinu novog života kojeg nose u sebi, uživaju u tom iskonskom temeljnom osjećaju plodnosti i ženstvenosti, koji sa sobom nosi i punoću u grudima, sjajne strije koje se svjetlucaju kao Mliječna staza, bujnu kosu i onaj osjećaj neobjašnjivog predivnog zračenja kojeg često zovemo trudnički “glow”.

senzualnost u trudnoci

Naravno da ne doživi svaka žena u trudnoći ove osjećaje, no pitam se bili ih više imalo ovakvo iskustvo da se normalizira takva perspektiva promjena koje trudnoća nosi? Da se ženama zaista dozvoli da uživaju u svojim oblinama, u toj punoći i putenosti koju je teško opisati riječima. Da se prepuste novim senzacijama u tijelu koje za jako puno žena rezultiraju i pojačanim libidom, željama za eksperimentiranjem (i snažnijim orgazmima). Nekima samo razvuče osmijeh od uha do uha kada gledaju svoje tijelo u ogledalu i dive se za što je sve sposobno.

Trudnoća je kroz povijest uvijek bila znak božanske ženstvenosti, isprepletena čudesnim promjenama i stvaranjem novog života i senzualnost se u ovim trenucima može pronaći i u sitnicama. A možda baš vama, kao i meni, trudnoća bude katalizator za beskrajnu ljubav prema sebi, prihvaćanju svog tijela, slobodi u izražavanju i uživanje u svojoj senzualnoj prirodi.

senzualnost u trudnoci

Ako želite odati počast senzualnoj strani vaše osobnosti u trudnoći, znajte da je to tako prirodno i prekrasno. Možda ćete to postići nježnim dodirima na svom tijelu, prolazeći sva mjesta gdje se promjene događaju. Možda ćete putem zahvaliti svom tijelu i reći da ga volite. Možda ćete guštati u kupki, uz najfiniju bombonijeru od tamne čokolade s čilijem i samo duboko disati i uživati u sadašnjem trenutku i svom tijelu onakvom kakvim je.

Možda ćete se počastiti posebnim komadima odjeće ili donjeg rublja u kojem se osjećate posebno božanstveno. Možda ćete trenutke ovjekovječiti slikanjem, profesionalnim ili od strane muža.

senzualnost u trudnoci

Možda ćete jednostavno pronaći svoj vlastiti način, koji vam daje zadovoljstvo i sreću, otkrivajući sebe i sve promjene koje se događaju i tada možete nesputano osjetiti tu zaista čudesnu senzualnost koju trudnoća često nosi sa sobom.

una pasic gregovic

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Petar Gregović

Blog: https://unabridged.blog/ 
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by: www.lelo.com  
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/   
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.