U lipnju gradovi diljem svijeta, pa u zadnjih desetak godina i sve više hrvatskih gradova, bivaju obojani šarenilom i zavijeni u dugine boje. Zastave i boje LGBTQ+ zajednice viđamo na trgovima i po društvenim mrežama, a uz onu dobro poznatu zastavu od šest duginih boja, tu se nalaze i razne druge zastave koje označavaju razne seksualne orijentacije i identitete unutar queer zajednice. U ovom tekstu prošetat ćemo među nekima od tih zastava i objasniti što predstavljaju…

paula kolumna lelo

GILBERT BAKER PRIDE ZASTAVA

Američki veteran Gilbert Baker 1977. godine dizajnirao je i sašio Pride zastavu koja se sastojala od osam boja. Svaka boja simbolizirala je jedan aspekt queer ponosa. Ružičasta je značila seks, crvena život, narančasta iscjeljenje, žuta je predstavljala sunčevu svjetlost, zelena prirodu, tirkizna magiju i umjetnost, plava spokoj, a ljubičasta duh.

paula kolumna lelo

TRADICIONALNA PRIDE ZASTAVA

Od 1979. kao glavni simbol queer ponosa počinje se koristiti dugina zastava od šest boja kakvu znamo i danas. Nagađa se da su razlozi za smanjenje boja njihova nedostupnost u proizvodnji, te jednostavnost transporta i postavljanja zastava s manje boja. Iako se ova zastava koristi kao krovna za sve queer identitete, ona označava i specifično gej seksualnu orijentaciju.

paula kolumna lelo

LEZBIJSKA ZASTAVA

Od 2018. godine koristi se lezbijska zastava koja je inkluzivnija od njenih prethodnica, jedna od kojih je bila dizajnirana od strane gej muškarca, a druga koja je stavljala naglasak na femme lezbijke i tako isključivala jedan dio zajednice. Mnoge boje i nijanse u ovoj zastavi redom predstavljaju: rodni ne-komformizam, samostalnost, zajednicu, jedinstvenu povezanost s bivanjem ženom, spokoj i mir, ljubav i seks, ženstvenost.

paula kolumna lelo

BISEKSUALNA ZASTAVA

Ova zastava predstavlja biseksualnost, koja se unutar zajednice definira na više načina. Neki ju definiraju kao privlačnost prema muškom i ženskom spolu i/ili rodu, no ta definicija pokazuje se kao problematična budući da pretpostavlja rodnu binarnost i ne uključuje ne-binarne osobe. Drugo shvaćanje jest da je biseksualnost privlačnost prema više od jednog spola i/ili roda. Također može biti objašnjena i kao privlačnost prema vlastitom spolu/rodu i barem još jednom drugom. Biseksualna zastava satkana je od dvije tradicionalno ženske i muške boje, ružičaste i plave, koje se susreću i miješaju u ljubičastu.

paula kolumna lelo

PANSEKSUALNA ZASTAVA

Panseksualnost se definira kao privlačnost prema svim rodovima i/ili spolovima ili kao privlačnost neovisno o spolu i/ili rodu. Zastava koja predstavlja ovu seksualnu orijentaciju također je sačinjena od tri boje. Slično kao i na biseksualnoj zastavi, ružičasta i plavo tradicionalno predstavljaju žene i muškarce, dok žuta uključuje sve ne-binarne i rodno varijantne osobe. Kreirana je 2010. godine s idejom da odvoji panseksualnost od biseksualnosti.

paula kolumna lelo

ASEKSUALNA ZASTAVA

Aseksualnost, o kojoj sam već pisala u jednoj kolumni, jest manjak ili niska razina seksualne privlačnosti. Ova zastava, koju je 2010. godine stvorila Mreža za aseksualnu vidljivost i obrazovanje, obuhvaća cijeli spektar aseksualnosti. Tako crna boja predstavlja aseksualnost u potpunosti. Siva boja označava sivu seksualnost (fluidan prostor između seksualnosti i aseksualnosti) te demiseksualnost (seksualnu privlačnost koja se javlja tek nakon razvijanja emocionalne povezanosti). Bijela boja znači seksualnost, a ljubičasta zajednicu.

paula kolumna lelo

TRANSRODNA ZASTAVA

Transrodnost je krovni pojam za sve osobe čiji je rodni identitet drugačiji od spola koji im je dodijeljen pri rođenju. Ružičasta boja na zastavi predstavlja žene, plava muškarce, a bijela sve osobe koje su u procesu tranzicije, nemaju rod ili su rodno neutralne. Transrodnu zastavu je 1999. godine kreirala Monica Helms te je o zastavi rekla da je „uzorak takav da bez obzira u kojem smjeru ju postavite, uvijek će biti ispravna. To simbolizira naše pokušaje da pronađemo ispravnost u vlastitim životima.“

paula kolumna lelo

INTERSPOLNA ZASTAVA

Interspolnost je krovni naziv za sve osobe čija se tijela ne uklapaju u binarno razumijevanje biološkog spola. Interspolnost se može iskazati kroz primarne spolne karakteristike kao izgled unutrašnjih i/ili vanjskih genitalija, kromosome ili hormone, te kroz sekundarne spolne karakteristike kao što su dlakavost, mišićna masa, visina i ostalo. Interspolnost nije povezana s rodnim identitetom niti seksualnom orijentacijom, no budući da se ne uklapa u binarno i heternormativno viđenje svijeta, smatra se dijelom queer zajednice. Zastava interspolnosti je žuta, koja predstavlja rodnu neutralnost, s ljubičastim krugom u sredini, koji označava cjelovitost.

paula kolumna lelo

PROGRESS PRIDE ZASTAVA

Ova zastava namjerava Pride zastavu učiniti što inkluzivnijom. Bijela, ružičasta i svjetlo plava boja preuzete su od transrodne zastave te uključuju osobe koje su transrodne, rodno ne-binarne, interseks i sve one na rodnom spektrumu. Prepoznajući kako su ne-bijele osobe često isključene iz LGBTQ+ zajednice, smeđa i crna boja naglašavaju uključivost prema ljudima svih boja kože. Crna boja ima dvostruko značenje te također predstavlja osobe koje žive s AIDS-om i stigmom, kao i one koje su preminule od posljedica AIDS-a.

Queer spektar i zajednica izrazito su široki i obuhvaćaju sve one koji se po seksualnoj orijentaciji, rodnosti ili spolnosti ne uklapaju u binarnost heteronormativnosti. Pojedinačne skupine i identiteti tako su zaista raznovrsni, a mogu se i preklapati ili mijenjati, sve ovisi o samoj osobi i njezinom shvaćaju vlastitog identiteta. Razne zastave jedan su od načina identificiranja i povezivanja sa zajednicom, kao i dobar alat za izražavanje tokom Pridea. Nekolicina zastava koje smo prošle u ovom tekstu, upravo su to – nekolicina. Za mene je upravo njihova količina i raznolikost savršen simbol i prikaz raznolikosti cijele queer zajednice.

paula lelo kolumna

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/

Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/ 
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.