Vox Feminae festival donosi odličan dokumentarni film, film koji demistificira znanstvena istraživanja što stoje u pozadini proizvodnje ženske viagre. Dokumentarac „Orgasm Inc. - The Strange Science of Female Pleasure/Čudna znanost iza ženskog orgazma", koji redateljski potpisuje Liz Canner, usto propituje i „epidemiju" koja je navodno obuzela ženski rod - anorgazmiju ili nemogućnost postizanja orgazma

orgasm inc, liz canner

"Problem" ženskog užitka

Naravno, znanost je najprije potražila rješenje za problem muškog seksualnog užitka. Kao što svi dobro znamo, viagra je smišljena i realizirana za muškarce, jer se nekako u povijesti pokazalo kako oni neprestano imaju prednost nad ženama. Ako se muškarcu „ne diže" to je valjda ipak veći problem nego ako ženu tišti nemogućnost postizanja orgazma. No kako ženska seksualnost i ženski orgazam te pravo na urnebesne vrhunce, Bogu hvala, više nisu nikakav tabu, eto, pojavilo se pitanje kreiranja i ženske viagre.

No, s time usporedo (ili prije toga, nismo potpuno sigurni), najprije se postavilo pitanje - zašto žene uopće imaju toliko problema s postizanjem orgazma? Jesmo li frigidne ili nedovoljno poznajemo svoje tijelo? Jesmo li toliko preopterećene povijesnim bremenom sramote da smo naprosto zaboravile uživati u seksualnim vrhuncima? Ždere li nas toliko užurbana svakodnevica da više nemamo vremena uživati?

O svim ovim temama, u svom odličnom dokumentarnom filmu - filmu koji su s oduševljenjem pohvalili kritičari u većini vodećih svjetskih  medija poput New York Timesa, Daily Maila, Varietyja, Observera, Voguea, ali i malih i nezavisnih portala - bez dlake na jeziku (kameri), progovara američka filmašica Liz Canner. Kao svakako jednom od najatraktivnijih filmova na ovogodišnjem Vox Feminae festivalu, upravo je njenom filmu pripala čast da otvori prvu festivalsku večer. Dakle, 3. studenog u 19 sati svakako dođite u kino Grič na premijeru ovog hit dokumentarca i saznajte sve o ženskom užitku, ženskoj viagri i cijelom nizu peripetija koje su pratile njen nastanak.

Što je to istraživala Liz Canner?

Lizz Canner višestruko je nagrađivana američka filmašica koja se, osim snimanjem dokumnetaraca, bavi umjetničkim instalacijama i novim medijima koji tematiziraju ljudska prava. U dokumentarcu „Deadly Embrace: Nicaragua, The World Bank and the IMF" među prvima je na filmu, još 1995. Godine, kritički prikazala efekte Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i globalizacije.

liz canner

Nakon što se godinama bavila snimanjem filmova s mučnim temama poput svjetske gladi i siromaštva, beskućništva, genocida i policijske brutalnosti, Liz Canner odlučila je konačno snimiti zabavan i relaksirajući film o ženskoj seksualnoj ugodi. No, baš nekako usred snimanja, angažirana je kao montažerka erotskih video uradaka za jednu farmaceutsku kompaniju koja je razvijala takozvanu "žensku viagru" - čudesan lijek koje će žene izliječiti od te sramotne ženske „bolesti" - nemogućnosti dostizanja orgazma ili kraće „anorgazmije".

Tako je nastao dokumentarac „Orgasm Inc. - The Strange Science of Female Pleasure/Čudna znanost iza ženskog orgazma". On u svom finalnom izdanju više nije tako relaksirajući i ugodan, ali je nevjerojatno zabavan, pronicljiv i propitivajući.

Liz Canner u 80 minuta filma prije svega pokušava dati odgovor na pitanje je li tzv. FDAS (Female Sexual Disfunction Syndrome) jedna od najunosnijih novoskovanih bolesti što ih je farmaceutska industrija uvela posljednjih godina i što se sve zapravo krije ize te dramatične medicinske dijagnoze. Je li žene doista zahvatila „epidemija" anorgazmije ili je riječ samo o farmaceutskom triku preko kojega industrija želi zaraditi na još jednoj „magičnoj piluli"?

Naime, radeću u „fušu", kao montažerka erotskih filmića, Canner je ubrzo počela je sumnjati u iskrenost motiva svojih poslodavca i otkrivati mnoštvo detalja koji su govorili u prilog tome da farmaceutska industrija zapravo vara zabrinute žene u potrazi za seksualnim ispunjenjem te ozbiljno ugrožava njihovo zdravlje u želji da na ovaj način zgrne milijarde dolara profita. Prvotne planove o ležernom antistres filmu, dakle, Canner je morala promijeniti, preurediti scenarij i fokusirati se na potpuno nove probleme koji su isplivavali tijekom njenog promišljanja ove teme.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.