Postoji li ili ne, ta mitska ženska erogena zona? Temu su ponovno aktivirali britanski znanstvenici koji kategorički tvrde - G-točke nema! Prošloga su tjedna svi britanski, a zatim i svjetski Internet mediji javili kako i dalje nema ama baš nikakvih dokaza da je G-točka stvarnost. Pa da vidimo - slijedi analiza sa znanstvenim stajalištima ZA i PROTIV

g tockaTko tvrdi da ne postoji?

Najnovija opsežna studija koju su na sveučilištu King's College u Londonu proveli neki od vodećih svjetskih znanstvenika i seksologa pretpostavlja da je G-točka plod ženske mašte potaknute časopisima i seksualnim terapeutima. Znanstvenici također dodaju da su zbog ovog „mita" mnoge žene i muškarci godinama razočarani svojim seksualnim životom. Seksualni su terapeuti diljem svijeta desetljećima gradili vlastite karijere na uvjeravanju žena da dijetama i vježbama mogu potaknuti svoju G-točku. Studija King's Collegea sve to kategorički dovodi u pitanje. 

Profesor Tim Spector, jedan od suradnika na istraživanju, objasnio je kako je realno nemoguće naći konkretno mjesto i kako njihovo, najveće istraživanje provedeno na tu temu u povijesti, i pokazuje da je ideja o ovoj erogenoj zoni posve subjektivna.

Andrea Burri, koja je također radila na studiji, zabrinuta je da žene koje se boje da nemaju ili ne mogu pronaći G-točku pate zbog „osjećaja neadekvatnosti i neispunjenosti". Burri zaključuje kako je „iznimno neodgovorno tvrditi da postoji nešto što nikada nije dokazano i tako vršiti pritisak kako na žene tako i na muškarce."

Kako je istraživanje provedeno?

Tim Spector i njegov tim pregledali su preko 1.800 Britanki koje su blizanke, jednojajčane ili dvojajčane. Jednojajčani blizanci imaju iste gene, dok dvojajčani sadrže 50 posto istih gena. U teoriji, ako jedna od jednojajčanih blizanki tvrdi kako ima G-točku, tada njena sestra isto tako mora imati ovu zonu užitka. Međutim, takav se uzorak odgovora nije pojavio, što upućuje na pretpostavku kako je postojanje G-točke subjektivni doživljaj.

Što je zapravo G-točka?

G-točka ili Gräfenberg-točka je nazvana po ginekologu Ernestu Gräfenbergu koji je prvi objavio njeno otkriće 1950. godine. Navodno se nalazi na gornjoj strani vagine, otprilike pet centimetara od vaginalnog otvora.

seksi zena

Tko tvrdi da postoji?

Za razliku od Tima Spectora i njegovih londonskih kolega dr. Irvin Goldstein, voditelj Odjela spolnog zdravlja bolnice Alvarado u San Diegu i urednik specijaliziranog magazina Journal of Sexual Medicine, tvrdi: "G-točka nije imaginarna erogena zona, nego stvarni dio tijela, a da uistinu postoji, utvrđeno je metodama magnetske rezonancije i biopsije. Zahvaljujući tim saznanjima, vjerujemo da svaka djevojka može doživjeti mnogo snažnije seksualno zadovoljstvo i intenzivnije orgazme."

Debby Herbenick, znanstvenica Centra za promociju seksualnog zdravlja u Školi zdravlja, tjelesne edukacije i rekreacije Blumington pri američkom sveučilištu Indiana, objašnjava: „Ovisno o ženinoj anatomiji, G-točka može biti duga od pola do nekoliko centimetara, a smještena je uz gornju vaginalnu stjenku - dva do pet centimetara od vaginalnog otvora. Ispod nje je iznimno osjetljivo tkivo koje, ako se stimulira na pravi način, može biti okidač velikog seksualnog užitka."

Amerikanke koje su sudjelovale u seksualnom eksperimentu dr. Irvina Goldsteina izjavile su kako su osjećaji koje izaziva podražavanje G-točke mnogo snažniji od onih koje su doživjele stimulacijom klitorisa, a opisale su ih kao "intenzivne valove topline koji im na nekoliko trenutaka preplave cijelo tijelo".

No, čak i stručnjaci koji otpočetka tvrde da G-točka postoji nisu odmah bili sigurni je li riječ o žlijezdi ili zasebnoj skupini živčanih završetaka koji su produžetak klitorisa. Danas se mnogi znanstvenici slažu da je G-točka zaseban entitet. "G-točku nazivaju i ženskom prostatom zato što njezino tkivo okružuje područje koje luči spojeve po kemijskom sastavu slične onima koje izlučuje prostata, a služe očuvanju sperme", objašnjava dr. Goldstein.

Sutra, u utorak 12. siječnja, u drugom dijelu dosjea o G-točki, donosimo vam poze i vježbe koje stručnjaci i znanstvenici savjetuju kako biste osvijestili njeno postojanje i uživali u savršenim seksualnim užicima.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.