Ustaljeni parovi, oni koji su već neko vrijeme zajedno, žive zajedno, možda imaju djecu i razrađenu obiteljsku rutinu, često na spojeve odlaze samo na određene datume. Pod te datume uglavnom spadaju Valentinovo i godišnjica veze ili braka. Nekada se znaju ubaciti i rođendani ili proslave nekog životnog ili poslovnog napretka, poput promaknuća. I to je otprilike to. Ova kolumna nije nikakva kritika takvih spojeva, nego razumijevanje da je u nekim periodima života to jedino što je moguće

paula kolumna lelo mikro spojevi

Kada svaki dan moraš biti na sto strana – posao, djeca, kućanstvo – pa želiš napraviti još nešto za sebe – vježbanje, neka edukacija – i trudiš se održavati odnose s ljudima koje ne viđaš svakodnevno – kolege, prijateljice, šira obitelj – zna biti teško opravdati odlaske na spojeve s partnerom ili partnericom, kojeg ionako viđaš svaki dan i s kojim ionako liježeš u isti krevet. Može djelovati kao da je to dovoljno, jer u svakom slučaju već provodite vrijeme zajedno. Ali vrijeme provedeno zajedno i kvalitetno vrijeme provedeno zajedno nije isto. Pod prvo bi spadali svi trenuci u kojima zaista jeste u istoj prostoriji i radite nešto praktično, s fokusom na zadatak. Bilo da radite od kuće pa dijelite ured, prije spavanja u krevetu provodite vrijeme svatko na svojem mobitelu ili sa svojom knjigom, zajedno hodate po IKEI i drugim dućanima križajući stvari s popisa za kupnju. Ili pak, ako u vašem kvalitetnom vremenu provedenom zajedno, fokus pružate upravo jedno drugome.

paula kolumna lelo mikro spojevi

Kvalitetno vrijeme jedan je od pet jezika ljubavi koje je osmislio američki autor i bračni savjetnik Gary Chapman, a koji uključuju još i riječi afirmacije, činjenje usluga, poklanjanje darova i fizički dodir. Ideja jezika ljubavi jest da ljudi na različite načine primaju i izražavaju ljubav, te da bi parovi trebali osvijestiti svoje i partnerove primarne jezike ljubavi kako bi se mogli bolje povezati, bolje komunicirati, i na kraju krajeva, bolje jedno drugome dati do znanja da se vole i da im je stalo. Kvalitetno vrijeme provedeno s partnerom kao jezik ljubavi podrazumijeva potpuno bivanje u trenutku s partnerom ili partnericom, aktivno slušanje, gledanje i davanje cijele svoje pažnje partneru. Dakle, ako zajedno odlazite u kupovinu hrane, to zapravo nije kvalitetno zajedničko vrijeme, jer se više fokusirate na zadatak koji morate obaviti. Ako vrijeme zajedno provodite u krevetu, ali svatko sa svojom zanimacijom, niste aktivno uključeni jedno s drugim i to nije kvalitetno vrijeme.

No problem opstaje: tko zaista ima vremena za kvalitetno provoditi vrijeme s partnerom? Kada se druge obaveze samo gomilaju i imaš dojam da će partner uvijek biti tu, pa ćete jednom valjda naći vremena. Makar samo za Valentinovo i godišnjicu. A što ako vam za kvalitetno vrijeme zajedno uopće ne treba puno vremena, tog presušnog resursa kojeg nikada nema dovoljno? Na scenu ulazi: mikro-spoj.

paula kolumna lelo mikro spojevi

Spoj u 15 minuta

Mikro-spoj noviji je koncept u partnerskim odnosima, razvijen u ovo užurbano i zaposleno vrijeme, koji tvrdi da za spoj nije potrebna cijela večer. Samo pola sata ili čak i pet minuta dovoljno je za provesti kvalitetno vrijeme zajedno. Poanta je da to bude vrijeme baš za vas i samo za vas, a ne vrijeme u kojem spajate ugodno s korisnim, pa tokom svojeg mikro-spoja odrađujete neku obavezu ili uopće razmišljate o tome što vas još taj dan čeka ili čega u frižideru nedostaje. Mikro-spojevi olakšavaju taj pritisak da spoj mora biti nešto spektakularno u što ćete uložiti puno novaca i vremena, ili nešto nevjerojatno uzbudljivo, inovativno i seksi. To nije glavna poanta spoja. Ako nemate puno vremena za spojeve, onda kada imate, neka fokus ne bude što radite, nego da to radite zajedno.

paula kolumna lelo mikro spojevi

Spoj u bilo koje doba dana

Stereotip spoja jest da se događa na večer, uz odlazak na večeru, na piće, u kino ili kazalište. Jer u koje drugo doba dana bismo imali tri sata u komadu za spoj? S mikro-spojem, to uopće nije upitno. Čak štoviše, mikro-spojevi događaju se u džepićima vremena između drugih obveza i planova. Pogledajte svoje kalendare i pronađite te komadiće vremena, 5 do 30 minuta, u koje biste mogli uglaviti mikro-spojeve. Za mikro-spoj ne treba nikakva posebna priprema, nema uređivanja i dugog spremanja. Jednostavno u toku svojeg dana, malo zastanete, zajedno.

Stavi u kalendar

Možda se čini da nema ništa manje romantično od slanja partneru pozivnice za događaj u kalendaru, ali to ima mnogo prednosti. Čim stavite spoj u kalendar, kreće slatko iščekivanje, a svaki puta kada pogledate kalendar, sjetiti ćete se i barem malo razveseliti. Već u samom planiranju spoja, što ćete raditi, kada i gdje, dešavaju se mali momenti intimnosti, a i ovako znate da vam se planovi i očekivanja poklapaju. Neće vam se desiti da neke druge stvari zauzmu to vrijeme i da kažete „ma neki drugi puta ćemo“, pogotovo jer mikro-spoj i traje kratko pa je puno lakše ugurati ga u raspored i ostvariti.

paula kolumna lelo mikro spojevi

Naravno da je u redu ako se dese promjene planova i morate pomaknuti mikro-spoj na neki drugi dan, ali to onda učinite odmah. Odmah se dogovorite na koji dan i vrijeme mičete mikro-spoj i zapišite u kalendare. Stavljanje mikro-spojeva u kalendar također označava kada spoj završava. To vam daje mogućnost da nakon spoja planirate i druge stvari, a i da tokom spoja ni jedno od vas ne razmišlja o tome hoćete li stići i one druge stvari koje ste za taj dan naumili. U tom kraćem vremenu koje ima označen završetak, puno je lakše zadržati pažnju na partneru i biti što više prisutna.

paula kolumna lelo mikro spojevi

Vaš idući mikro-spoj

Ljepota mikro-spojeva jest da oni zaista mogu biti bilo što. Sve ovisi o vašim rasporedima, tempu i stilovima života. No evo par ideja za potaknuti i tvoje:

 – Namjestite alarm 15 minuta ranije i provedite ih mazeći se
 – Jutarnja kava tokom koje ne listate kroz društvene mreže i ne palite TV nego razgovarate
 – Umjesto autom ili javnim prijevozom, odite do grada, tržnice ili dućana pješice i uživajte u zajedničkoj šetnji
 – Ako radite blizu jedno drugoga, pauzu za ručak provedite zajedno, a ako to nije moguće, pauzu za ručak provedite razgovarajući na telefon ili na video poziv (ne o obvezama ili djeci!)
 – Prije večere uzmite desetak minuta za popiti aperitiv i razgovarati
 – Pročitajte istu knjigu i provedite pola sata razgovarajući o njoj, činite isto svakog mjeseca i stvorite vlastiti maleni književni klub
 – Prije nego zaspete, provedite par minuta gledajući se u oči i osjećajući prisutnost jedno drugoga
 – Mikro-spojevi možda ne zvuče kao mnogo, no par mikro-spojeva bit će jednako jednom spoju pune veličine, za koji možda ne biste uopće imali – vremena pa se ne bi niti dogodio. Malo-pomalo, bit će vam sve jednostavnije napraviti male džepiće vremena za mikro-spojeve, možda vam postanu i dio rutine. Tako ćete stalno, možda da i ne primijetite, prakticirati i produbljivati svoju povezanost i ljubav, a i aktivno raditi na svojoj vezi.

paula kolumna

Piše: Paula Brečak
Web: www.thewolfnomad.com
Instagram: www.instagram.com/thewolfnomad/
Powered by: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.