U ovom prekrasnom romanu Christina Baker Kline briljantno rekreira početke novog društva u slikovitoj i izazovnoj zemlji. Prepun izuzetnih detalja, roman "Prognanice" priča o milosti rođenoj iz teškoća, neraskidivim vezama među ženama te naslijeđu, kako kulturnom tako i onom obiteljskom

knjiga tjedna prognanice

Evangeline, naivnu guvernantu u Londonu, zaveo je sin poslodavca, a kada je je otkrivena njezina trudnoća, otpuštena je i poslana u ozloglašeni zatvor Newgate. Nakon nekoliko mjeseci u nehumanom zatvoru, osuđena je na progon "s onu stranu mora", u zloglasnu Van Diemenovu zemlju. Na prenamijenjenom brodu za robove, Medeji, Evangeline sklapa prijateljstvo s Hazel, vještom babicom i travarkom, također osuđenom na višegodišnje progonstvo. Mudra onoliko koliko je Evangeline naivna, Hazel uskoro izrađuje kućne lijekove zatvorenicima i mornarima u zamjenu za razne usluge. Iako je Australija dom Aboridžina, britanska vlada smatra svoju novu koloniju nenaseljenom, a na domoroce gleda kao na neugodnu smetnju. Do dolaska Medeje mnogi od njih već su prisilno prognani, a jedna od njih je i Mathinna, siroče poglavice plemena Lowreenne, koju je prisvojio novi guverner Van Diemenove zemlje.

O autorici: Autorica bestselera "Vlak siročadi" vraća se s ambicioznim, emocionalnim romanom "Prognanice", pričom o nevjerojatnim sudbinama triju žena i nedaćama kroz koje zajedno prolaze dok se bore za iskupljenje i slobodu u novom društvu. Christina Baker Kline rođena je u Engleskoj, a odrasla je u Maineu. Autorica je osam romana, uključujući međunarodni bestseler koji je dugo osvajao sve ljestvice i prodao se u gotovo četiri milijuna primjeraka: „Vlak siročadi“. Romani ove autorice često završe na listama renomiranih, i mnogima nedostižnih, New York Timesa i USA Todaya. Između mnogobrojnih pohvala i pozitivnih kritika, najviše se ističu nagrade New England, the Maine Literary Award i Barnes & Noble Discover Award. Prijevod na hrvatski potpisuje Tomislav Žilić.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.