Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman Vrabac (The Sparrow, 2024.) iz pera autorice Mary Dorije Russell. Ovaj klasik znanstvene fantastike pred čitatelje stavlja intrigantnu dilemu - što uopće znači biti čovjek u svjetlu susreta s nečim izvanzemaljskim?

 mary doria russell vrabac     

Već su recenzije ovog remek-djela zapalile maštu čitatelja: "Provokativan i zapanjujući roman koji podsjeća na Arthura C. Clarkea i H. G. Wellsa", piše The Dallas Morning News. San Antonio Express ga opisuje kao "mudar i inteligentan, dinamičan i neobuzdan", ističući svijet koji zadivljuje svojim ljudskim i izvanzemaljskim kvalitetama. Baltimore City Paper dodaje da je "znanstvena fantastika žanr vječne vitalnosti koji priziva nove ideje."

Priča počinje kada teleskop u Puerto Ricu zabilježi predivnu pjesmu s nepoznatog planeta, čovječanstvo napokon ima dokaz o postojanju izvanzemaljskog života. Dok diplomati Ujedinjenih naroda unedogled raspravljaju o misiji uspostavljanja kontakta s neznanim narodom, Družba Isusova organizira vlastitu osmeročlanu znanstvenu ekspediciju na planet Rakhat. Ova ekipa hrabrih istraživača otkriva nešto neslućeno - čudesni svijet koji im postavlja temeljna pitanja o ljudskosti, etici i suživotu s nepoznatim.

O autorici: Mary Doria Russell nagrađivana je književna autorica i znanstvenica. Njezinu prozu odlikuje pedantno istraživanje i neodoljivo, sugestivno pripovijedanje. Uz klasike znanstvene fantastike Vrabac i Božja djeca, napisala je i dva bestselera čija je radnja smještena u 20. stoljeće: triler Nit milosti o preživljavanju Židova u nacističkoj Italiji i političku romancu Dnevni sanjari smještenu u Kairo 1921. godine. Prije nego što se posvetila isključivo pisanju, bila je aktivna na području biološke antropologije te profesorica na Sveučilištu Case Western Reserve.

Vrabac je spoj znanstvene fantastike, filozofije i pustolovine. U prijevodu Drage Štajduhara, knjiga je dostupna u svim knjižarama i na webshopu znanje.hr.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.