Izlazak debitantskog romana Avni Doshi na svjetskoj je književnoj sceni izazvao pravu buru. Ova hvaljena priča o otrovnoj ljubavi između majke i kćeri intenzivna je i duboka, bolno iskrena, preciznih i oštrih rečenica koje zarezuju u meko tkivo odrastanja i razbijaju mit o idealnom roditeljstvu. Zagoreni šećer gorkog je okusa, ali zauvijek urezan u sjećanje

knjiga tjedna

Zagoreni šećer vodi nas u Indiji gdje upoznajemo umjetnicu Antaru, čiji se život krene razmotavati u neželjenom smjeru kad joj majka oboli i počinje gubiti pamćenje. Majčina bolest Antari stvara pritisak koji je neminovno vodi u prošlost i djetinjstvo, prisiljava je na duboku introspekciju te izaziva cijelu paletu oprečnih osjećaja. Ona se lomi između ljubavi i mržnje, između prihvaćanja i odbijanja, za što ima mnoštvo razloga. Odrastala je zapostavljena i odbačena jer joj je majka u mladosti bila divlja djevojka, nesklona prihvatiti majčinstvo, kao i norme indijskog društva. U tom kompliciranom odnosu Antara ne bježi ni od pomisli o osveti, ali hoće li to i učiniti, ostaje neizvjesno do samoga kraja.

O autorici: Avni Doshi (New Jersey, 1982.) američka je autorica indijskih korijena. Diplomirala je povijest umjetnosti na University Collegeu u Londonu. Prije nego što se posvetila književnosti, radila je kao kustosica i kritičarka umjetnosti (s naglaskom na suvremenu umjetnost Južne Azije). Dobitnica je nagrade Tibor Jones South Asia Prize i stipendije Charlesa Picka. Debitantski roman "Zagoreni šećer" objavila je najprije u Indiji 2019. godine pod nazivom "Girl in White Cotton", gdje je osvojio priznanje Sushila Devi Award (2021.), a bio je i u širem izboru za Tata First Novel Prize 2019. godine. Po objavljivanju u Ujedinjenom Kraljevstvu roman je 2020. ušao u finale za prestižnu književnu nagradu Booker. Godine 2021. roman je bio i u širem izboru za The Women's Prize. The Guardian, Economist, Spectator i NPR proglasili su ga knjigom godine 2020. "Zagoreni šećer" preveden je na 23 jezika. Avni Doshi živi i radi u Dubaiju.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.