Dirljiva priča temeljena na istinitim događajima vezanim uz sudbinu mlade žene Agnes, posljednje osobe osuđene na smrtnu kaznu na Islandu

agnesina ispovijed

Nakladnička kuća Znanje predstavlja roman "Agnesina ispovijed" (Burial Rites, 2014.), dirljiv i potresan prvijenac australske spisateljice Hannah Kent koji se temelji na istinitim događajima vezanim uz sudbinu Agnes, mlade žene optužene za brutalno ubojstvo na Islandu davne 1829. godine i osuđene na smrt. Autorica je u tinejdžerskoj dobi otputovala je na Island u sklopu Rotaryjeve razmjene mladih i ondje je prvi put čula o slučaju Agnes Magnúsdóttir, posljednjoj osobi koja je smaknuta na Islandu. "Agnesina ispovijed" roman je koji plijeni svojim intrigantnim zapletom, a užitku čitanja pridonose lirski opisi islandskih pejzaža i vjerna rekonstrukcija surove patrijarhalne kulture s početka 19. stoljeća u najudaljenijoj europskoj zemlji. Roman je preveden na dvadeset jezika, a uskoro se priprema i filmska adaptacija s oskarovkom Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi.

Agnes je mlada žena optužena za brutalno ubojstvo svoga gazde na Islandu davne 1829. godine. Nakon što je osuđena na smrtnu kaznu odrubljivanjem glave, poslana je na usamljeno poljoprivredno imanje gdje čeka svoje smaknuće i gdje započinje ispovijed đakonu Tótiju o tome što se stvarno dogodilo i što je prethodilo krvavom zločinu u koji je upletena. Užasnuti činjenicom da moraju stanovati s ubojicom, obitelj na prvu izbjegava svaki kontakt s Agnes. Jedini koji je pokušava razumjeti je đakon Toti, kojega je misteriozno odabrala za duhovnog skrbnika. No kako se Agnes približava smrti, obitelj polako otkriva njezinu stranu priče...

O autorici: Hannah Kent suvremena je australska književnica. U tinejdžerskoj dobi otputovala je na Island u sklopu Rotaryjeve razmjene mladih i ondje je prvi put čula o slučaju Agnes Magnúsdóttir, posljednjoj osobi koja je smaknuta na Islandu. Suosnivačica je australskoga književnog časopisa Kill Your Darlings i završava doktorski studij na Sveučilištu Flinders. Njezin prvijenac Agnesina ispovijed dobitnik je brojnih nagrada i priznanja od kojih izdvajamo Winner of the Abia Literary Fiction Book of the Year 2014., Winner of the Aba Nielsen Bookdata Booksellesr's Choice Award 2014., Winner of the Booktopia People's Choice Award 2014. itd.

Knjiga Agnesina ispovijed u prijevodu Ivane Jandras Szekeres dostupna je u knjižarama u izdanju nakladničke kuće Znanje po cijeni od 99,00 kn.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.