Pred nama je period druženja i uživanja na zimskim praznicima, a knjiga je neizostavan suputnik u svim tim avanturama. Nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra zato su se i ove godine pobrinule da knjigoljupci različitih generacija i žanrovskih afiniteta pronađu svoje savršene naslove 

knjige godisnji odmori

Kako bi vam olakšali snalaženje u ovogodišnjoj bogatoj ponudi sjajnih naslova, nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra odabrale su 12 pravih književnih poslastica i podijelili ih po kategorijama. Trileri, ljubići, lijepa književnost, publicistika ili naslovi za djecu… Uz koji se žanr knjigoljupci u vama zimi najradije zamotaju u dekicu i uz šalicu omiljenog toplog napitka otplove u neki drugi svijet?

Trileri i krimići

Za ljubitelje trilera, krimića i horora, ovdje su novoobjavljeni hit naslovi majstora žanra Stephena Kinga. Prvi od njih je atmosferična napetica Tajne Salema (Salem's Lot), kultni klasik po prvi puta preveden na hrvatski jezik. Objavljene sada već davne 1975., Tajne Salema zaintrigirale su i prestravile milijune čitatelja pričom o neizrecivom zlu u fiktivnom američkom gradiću. Gotovo pola stoljeća kasnije, kultni triler i dalje uspješno tjera strah u kosti, a novo izdanje upotpunjeno je promijenjenim i izbrisanim prizorima te dvjema kratkim pričama, u sjajnom prijevodu Jelene Pataki Šumige.

knjige godisnji odmori

Slijedi ga Billy Summers (Billy Summers), najnoviji Kingov roman koji počinje od dobro poznate premise: odlikovani veteran Billy Summers, plaćeni ubojica na korak do umirovljenja, pristaje odraditi još jedan, posljednji posao. Sve ubrzo spektakularno kreće po zlu, pa ovo prerasta u prepoznatljivo kingovski triler o sreći, sudbini i iskupljenju. Dok se neosporni majstor horora prebacuje na područje noira, shvaćate da vas King i dalje može i iznenaditi i zapanjiti, čak i nakon toliko desetljeća. Prijevod ovog trilera donosi Damir Biličić. Trileroljupce će obradovati i novi naslov omiljenog autora Roberta Bryndze, Devet brijestova (Nine Elms). U prijevodu Lidije Toman, Devet brijestova donosi snažan i mračan zaplet s glavnom junakinjom uz koju se vežete već na prvoj stranici – ovo je vrhunski početak istinski obećavajućeg (novog!) serijala.

Ljubavni romani

Za romantične duše ovdje je Baš kao ti (Just Like You) briljantno promišljen, nježan, ali i brutalno smiješan roman Nicka Hornbyja o bezglavom zaljubljivanju i nepredvidivim životnim obratima, ljudska priča koja će vas nasmijati do suza i podsjetiti vas kako je malo potrebno za sreću. Kompaktan, pun života, s uvjerljivim, živopisnim protagonistima, ovaj roman predstavlja savršen spoj onoga po čemu je Hornby prepoznatljiv: nesavršenih likova koje morate zavoljeti i originalne priče koja oduševljava jednostavnošću, istovremeno vas primoravajući da se zamislite i prepoznate u njoj i sebe. Sjajan prijevod donosi Petra Pugar.

knjige godisnji odmori

Iz pera Nicole Yoon, proslavljene autorice uspješnica I sunce je zvijezda i Sve, baš sve, u domaće su knjižare "doplesali" željno iščekivani Plesni koraci (Instructions For Dancing), roman u kojem prema ljubavi skeptična glavna junakinja Evie ima neobičan dar – može vidjeti ljubavne sudbine drugih ljudi, a na čitateljima je da otkriju što će se desiti jednom kada vidi svoju? U prijevodu Karmele Cindrić, ova predivno napisana, topla ljubavna priča oduševit će čitatelje željne originalnih romansi.

Lijepa književnost

Ljubitelji lijepe književnosti uživat će u Leidinoj preobrazbi (Becoming Leidah), nevjerojatnom romanu koji vješto spaja mitove sa surovom stvarnošću života u Norveškoj u dalekoj prošlosti. Prekrasna, živopisna proza autorice Michelle Grierson čitatelje odvodi u nove dimenzije književnog užitka, predstavljajući nam pripovjedačko umijeće koje će zasigurno ostaviti traga na književnoj sceni. U prijevodu Selme Muftić Pustički ova tiha, suptilna i moćna priča će vas poput uzbibanog mora odnijeti u jedan drugi svijet na hladne obale daleke Norveške.

knjige godisnji odmori

Ovdje je i hit naslov Lekcije iz kemije (Lessons in Chemistry), originalan roman autorice Bonnie Garmus, smješten u Kaliforniju ranih 60-tih s nezaboravnom glavnom junakinjom, kemičarkom Elizabet Zott koja nehotično postaje zvijezda najpopularnijeg američkog kulinarskog showa. U prijevodu Mirjane Valent, ovaj roman pršti duhovitošću i zabavom, ali progovara i o teškim temama. Za poklonike feel good romana, renomirani autor Carsten Henn u svom uratku Šetač knjiga (Der Buchspazierer) pripovijeda emotivnu priču o svemu što ljude povezuje, a knjige čini tako čudesnima. Pun ljubavi i od velike vrijednosti, ovaj je divni roman idealan za sve ljubitelje knjiga. Prijevod donosi Vanda Kušpilić.

Publicistika

Od publicističkih naslova tu je priručnik iz praktične dječje psihologije Što misli moje dijete? (What Is My Child Thinking?) autorica Tanith Carey i Dr. Angharad Rudkin koji na primjerima više od 100 svakodnevnih situacija roditeljima pomaže shvatiti ponašanje njihova djeteta, razumjeti razloge takvog ponašanja i primijeniti najbolja rješenja. Prijevod potpisuje Suzana Sesvečan Lozina

knjige godisnji odmori

Hit naslov Mentalni restart - Prepoznaj svoje obrasce, ozdravi od prošlosti i stvori svoje Ja (How To do The Work) priručnik je u kojem klinička psihologija dr. Nicole LePera, internetski fenomen s više od pet milijuna sljedbenika na Instagramu, donosi nov, revolucionarni i holistički pristup liječenju koji koristi moć samog pojedinca pri stvaranju trajnih promjena, kao i vodič za aktivniji, autentičniji i radosniji život. Hrvatski prijevod ovog publicističkog hita koji je već tjednima na listama najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama potpisuje Dubravka Pleše.

Naslovi za djecu i mlade

Za mlađe čitatelje ovdje je bajkoviti roman proslavljenog komičara Bena Millera, Noć kad sam upoznao Djeda Božićnjaka (The Night I Met Father Christmas). U ovoj priči dječak Jackson zna sve o sobovima, vilenjacima, tajnoj radionici igračaka na Sjevernom polu, te mu je jasno da postoji nekakva magija koja Djedu Božićnjaku omogućuje da poklone dostavi po cijelom svijetu u jednoj jedinoj noći, no postoji nešto što još nije saznao... kako je točno Djed Božićnjak postao Djed Božićnjak. S prekrasnim ilustracijama i duhovitim pripovijedanjem, ova knjiga podsjetit će sve na istinski duh Božića i jednom za svagda dokazati da Djed Božićnjak doista postoji! Sjajan prijevod ovog dječjeg romana u kojem će zasigurno uživati i mnogi odrasli donosi Martina Pranić.

knjige godisnji odmori

Za tople zimske dane Znanje je pripremilo Zimske bajke (Winter Tales), predivnu, vrhunski ilustriranu knjigu autorice Dawn Casey koja će djecu i odrasle odvesti u čarobni svijet izabranih pripovijetki iz cijeloga svijeta. Sve ove priče, svaka na svoj način, slave zimska blaga i veselja i sve što nosimo u sebi i što nam grije srca dok vani vlada zima.

Knjige su dostupne u svim bolje opremljenim knjižarama i na webshopu znanje.hr.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.