U Hrvatskom državnom arhivu održan je najčarobniji party i predstavljanje predivne Harry Potter kuharice. U povodu 20. obljetnice premijere prvog filma o Harryju Potteru, Lumen izdavaštvo jedan je od 20 svjetskih nakladnika koji objavljuje prvo izdanje knjige Službena Harry Potter kuharica – Slane i slatke čarolije

sluzbena harry potter kuharica

U magičnoj atmosferi Hrvatskog državnog arhiva, koji je pod kreativnom palicom scenografa Marija Miše postao Hogwarts, uzvanici su prvi mogli isprobati maštovite, ali i ukusne zalogaje, kako slane, kao što su pita Grb Hogwartsa, Čarobnjački šah, Đumbirov dvorac  Hogwarts,  slani muffini - sove, palenta s perona 9 i ¾, Munjolike pogače, tart s Velikog jezera, krekeri Nimbus, lisnata Napadačka vrba, čarobnjački šeširi,  tako i slatke delicije poput pletenih džempera od keksa, Dumbledoreove buhtle s limunom, Hapee birthdae Harry torte, krafne iz Medičarnice, slatkog  kruha od mandragore i Lunine duhočale od keksa.

sluzbena harry potter kuharica

Uz ovu kuharicu možete prirediti gozbu za prijatelje kao da ste u Velikoj dvorani ili sami uživati u slanim i slatkim čarolijama s vegetarijanskim, veganskim i bezglutenskim zamjenama. Vjerujemo da će svatko pronaći  nešto za sebe. Od munjolikih pogača, keksa-mačeva Gryffindora i krekera Nimbus 2000 do Hagridovih tvrdih kolačića, pošiljki Nicolasa Flamela i metlobojske pogače. Svi recepti su smišljeni da bi vam rasle zazubice, a sadržavaju mnogo zdravih sastojaka i razne moguće zamjene za one koji su vegetarijanci i vegani, kao i za one koji su na prehrani bez glutena.

sluzbena harry potter kuharica

“Beskrajno sam ponosna i sretna što sam imala čast sudelovati u ovom projektu koji svrstava Lumen izdavaštvo u sam vrh svjetskog izdavaštva. Cijeli projekt smatram iznimno bitnim,  zbog generacija djece koja su uz Harry Pottera odrastala, a danas  su i sami roditelji koji radost čitanja prenose na svoju djecu. Osim što je čitanje neizmjerno važna aktivnost, a J. K. Rowling je zasigurno osoba koja je strahovito puno napravila u promicanju iste, svima nam je trenutno potreban odmak od stvarnosti u kojoj se nalazimo, pa ako ćete barem na sat, dva dnevno sa svojom djecom, uz pomoć ove kuharice pronaći komadić čarolije, smatrat ćemo našu misiju izvršenom.” istaknula je urednica Miroslava Vučić.

sluzbena harry potter kuharica

Svoje zadovoljstvo i ponos iskazala je i kreativna  direktorica  Ana Marija Žužul: “Ovaj lijepi događaj vratio je nekadašnje  “klince” u tople kutke djetinstva,  približio “nekim novim klincima” važan djelić djetinstva njihovih roditelja, a čarobna atmosfera u Državnom arhivu koji je uz kreativno vodstvo Marija Miše postao Velika dvorana u Hogwartsu,  učinila da barem na jednu večer svi povjerujemo u čarolije.“

sluzbena harry potter kuharica

Harry Potter davno je prestao biti samo junak knjige i filma, njime se bave sociolozi, fenomenolozi, liječnici, psihijatri, književnici, a njegova čarolija inspirirala je i nastanak divne kuharice s čak 43 recepta nadahnuta filmovima o nezaboravnom čarobnjaku, opremljene raskošnim fotografijama. I najvažnije za kraj, uzmite olovku (ili čarobni štapić, ako ga imate) i glasno izgovorite: “Svečano prisežem da nemam dobre namjere!” To će vas uvesti u pravo raspoloženje za potterovske kuharske čarolije.

Službenu Harry Potter kuharicu – Slane i slatke čarolije,  možete nabaviti na prodajnim mjestima Školske knjige.

sluzbena harry potter kuharicaMartina, Ante i Ana Marija Žužul

sluzbena kuharica harry potteraMiroslava Vučić i Mario Miše

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.