Već duže razdoblje za ovu knjigu pljušte pohvale New York Timesa (čak 51 tjedan na listi bestselera), Washington Posta i NPR Booksa. Svi su složni u jednom: ovo je knjiga koju se ne smije zaobići! Nagrađena je nagradom Goodreads Choice Awards 2016 za najbolje memoare i autobiografiju. Knjiga je prodana u milijunskim nakladama, a brojni su čitatelji u ovom mladom čovjeku, koji je prerano izgubio borbu, pronašli - uzor i utočište

dah koji zivot znaci

Dvije čitateljice koje na poklon dobivaju prekrasnu knjigu Paula Kalanithija "Dah koji život znači", su:

JELENA KROLO, ZAGREB

MARIJANA MATIJEVIć, RIJEKA

Rečenica: “Žao mi je, ali ne znamo točno koliko života vam je još preostalo.”, zasigurno je najteža rečenica za liječnike, obitelj i pacijenta. Za Paula Kalanithija značila je da mora ostaviti životni trag i podijeliti svoje misli s ostatkom čovječanstva. Dvije godine nakon dijagnoze, Paul Kalanithi je preminuo u svojoj trideset i osmoj godini života. Posljednje dvije godine svog života borio se svim načinima protiv metastaza na plućima. Istovremeno, posljednje mjesece života iskoristio je za pisanje knjige o igri sudbine koja mu je dodijelila intenzivan tečaj o smrti i smislu života, koje su Paula okupirale od njegove rane mladosti.

Dah koji život znači je izuzetno potresna, emotivna, iskrena i nadahnjujuća knjiga koja u sebi nosi žurnost utrkivanja s vremenom, potrebe da se kaže mnogo toga važnog. Paul Kalanithi želio je ljudima pomoći shvatiti smrt i suočiti se s vlastitom smrtnošću. Knjiga je na određen način nedovršena jer je ubrzano pogoršanje Paulova stanja zaustavilo njezino pisanje, ali to je temeljna sastavnica njezine istine, stvarnosti s kojom je Paul bio suočen.

O autoru: PAUL KALANITHI (1977. – 2015.) bio je neurokirurg i pisac. Odrastao je u Kingmanu u Arizoni te na Sveučilištu Stanford diplomirao englesku književnost i humanu biologiju. Na Sveučilištu Cambridge magistrirao je povijest te filozofiju znanosti i medicine, pa s pohvalom diplomirao na Medicinskom fakultetu Yale, na kojem je primljen u državno počasno medicinsko društvo Alpha Omega Alpha. Vratio se na Stanford kako bi dovršio specijalizaciju neurološke kirurgije i postdoktorski studij neuroznanosti, tijekom kojega je primio najvišu nagradu koju Američka akademija za neurološku kirurgiju dodjeljuje za istraživanje. Umro je u ožujku 2015. godine. Za njim je ostala njegova velika obitelj puna ljubavi, uključujući njegovu suprugu Lucy te njihovu kćer Elizabeth Acadiju.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.