C. J. Sansom u svom najopsežnijem romanu Pobuna prepoznatljivim pripovjedačkim glasom oživljava tudorsku Englesku i ponovno nas vodi u život Matthewa Shardlakea, koji sada radi kao odvjetnik u službi lady Elizabeth, kćeri kralja Henrika VIII.

knjiga tjedna pobuna

Proljeće 1549. Dvije godine nakon smrti Henrika VIII. Engleska klizi u kaos… Okrutno ubojstvo supruge Johna Boleyna, dalekog norfolkškog rođaka Elizabethine majke, moglo bi za lady imati političke posljedice, stoga ona šalje Matthewa i njegova pomoćnika Nicholasa Overtona u Norwich da ga istraže. Tamo će se njih dvojica udružiti sa Shardlakeovim bivšim pomoćnikom Jackom Barakom. Za vrijeme njihove istrage, koja je od početka obavijena velom misterija i nejasnoća, događa se i drugo ubojstvo. Uto diljem zemlje dolazi do velike pobune seljaka. Robert Kett osniva logor u blizini Norwicha te okuplja ljude s namjerom da svrgnu zemljovlasnike. Ubrzo pobunjenici uspijevaju zauzeti taj drugi po veličini engleski grad. Dok se Barak pridružuje pobunjenicima, a Nicholas, suprotno njemu, postaje zarobljenik u dvorcu Norwich, Shardlake se mora odlučiti kome će pokloniti svoju odanost. Za vrijeme dok se vladine snage u Londonu pripremaju za marširanje na sjever i uništavanje pobunjenika, on otkriva da tragovi ubojstva Edith Boleyn vode u srce pobunjeničkog logora, ali i do samoga norfolkškog plemstva…

O autoru: C. J. Sansom suvremeni je engleski pisac povijesnih trilera. Diplomirao je i doktorirao povijest na Sveučilištu u Birminghamu. Njegovi romani stekli su svjetsku popularnost, posebice serijal o grbavom odvjetniku Matthewu Shardlakeu čije se intrige i zapleti odigravaju za vrijeme dinastije Tudor. Sansom suvereno vlada širokom paletom svojih likova i pripovijeda živu priču koja posve zaokuplja čitatelja, i neodoljivo je štivo za sve ljubitelje povijesti i kriminalističkih romana. Prethodni naslovi iz serijala su Raskol, Crna vatra, Kraljevska krv, Otkrivenje, Čarobna kost i Tužaljka grešnika.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.