Ako se pitate u kojim biste delicijama uživali kad biste živjeli u čarobnjačkom svijetu, odgovore potražite u drugom dijelu Službene Harry Potter kuharice – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci u izdanju Lumena

sluzbena harry potter kuharica

Ljubitelji najslavnijeg čarobnjaka na svijetu bit će oduševljeni informacijom da je Službena Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio objavljena u izdanju Lumena i u hrvatskom prijevodu Mirjane Paić Jurinić. S obzirom na to da je prvo izdanje prvog dijela popularne kuharice Joanne Farrow (Službena Harry Potter kuharica – Slane i slatke čarolije) bilo rasprodano odmah nakon izlaska, preporuka je najvećim fanovima da nastavak nabave na vrijeme.

sluzbena harry potter kuharica

Baš kao i prvi dio, nova knjiga nadahnuta je filmovima o najpoznatijem čarobnjaku svih vremena, a sadržava više od 40 raskošno ilustriranih recepata s kojima čitatelji raznih dobnih skupina mogu nastaviti ili tek započeti čarobne kulinarske pustolovine. Kuharica sadržava recepte za 12 predjela, 16 glavnih jela, 10 slastica i pet napitaka. Svi su recepti, s obzirom na težinu izvedbe, podijeljeni u tri kategorije i označeni s jednom, dvije ili tri munje (recepti za početnike, laki i srednje teški) te obilježeni zastavicama različitih boja koje označavaju jela i napitke prikladne za vegane, vegetarijance i osobe koje biraju bezglutensku prehranu.  

sluzbena harry potter kuharica

Svi se možemo složiti da je Hogwarts, sa svojim kućnim duhovima, pomičnim stubištima i portretima slavnih vještica i čarobnjaka, uistinu čarobno mjesto. No učenici najviše vole njegovu ukusnu hranu. Zavoljet će je i čitatelji koji se okušaju u pripremi čarobnih predjela, počevši od Načosmetlosa, divnih načosa sa sirom i mesom, preko zgodnih keksića Leteći Ford Anglie g. Weasleyja s kojim su se Harry i Ron svojedobno zabili u Napadačku vrbu, do Parcel-ustovih peciva u obliku ukusnih zmijica, Vatrenog umaka u Plamenom peharu i Munjevitih sirnih zalogajčića koji nalikuju na glasoviti ožiljak na čelu Harryja Pottera.

sluzbena harry potter kuharica

Na listi magičnih glavnih jela pozornost plijeni privlačna Pita za Weasleyje koja se može unaprijed pripremiti i staviti u pećnicu u odgovarajućem trenutku, Zlatne poluge čarobnjačke banke – izdašni riblji štapići s ljutkasto-slatkim zlatnim umakom, nevjerojatni Pladanj za početak škole s kombinacijom pizze, pilećih bataka, mini hrenovki i pomfrita, zasitna Pastirska pita Velike dvorane – jedno od Harryjevih najdražih jela, Hagridov golemi krepki složenac, zmajska jaja, krušni autobus s tri sloja mesne štruce… 

sluzbena harry potter kuharica

Uz neodoljive slastice kao što su Dumbledoreov čarobni limunski nabujak, Đavolja pita s jabukama i puslice u obliku snježne sove Hedwige, čitatelji će uživati u maštovitim i osvježavajućim voćnim napitcima,među kojima su i Sasvim fine trolove bale.   

sluzbena harry potter kuharica

Svako jelo u ovoj knjizi nadahnuto je filmovima o Harryju Potteru. Primjerice, Juha Napadačke vrbe ima vitice tikvica i kupusa slične nasilnim granama koje najviše pamtimo iz prizora kada napadaju Harryja, Rona i leteći automobil u Harryju Potteru i Odaji tajni. S dna voćnog napitka Gruvaličin gutljaj vreba vodeni zloduh, sličan neugodnim malim stvorenjima u filmu Harry Potter i Plameni pehar. Bez brige, u napitku su gruvalice od kruške! 

sluzbena harry potter kuharica

"Mnogi su ljubitelji Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts čeznutljivo zamišljali okus hrane koju su Harry, Hermiona i Ron jeli u Velikoj dvorani. Više ne moraju maštati! Zahvaljujući receptima, korisnim  savjetima i podsjetnicima na detalje iz filmova, objavljenima u ovom bestseleru New York Timesa, moguće je gozbu iz Hogwartsa prirediti u vlastitu domu. Osim recepata, čitateljima su potrebni Hermionin oštar um, Harryjeva glasovita hrabrost i Ronova slavna ljubav prema hrani. Sretno s čarolijom kuhanja!" poručuje urednica knjige Miroslava Vučić.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.