Od autorice uspješnice Meksički roman strave stigao je vrhunski noir prožet daškom podzemlja Meksika 1970-ih. Baršunasta bijaše noć, u prijevodu Marina Popovića, oduševila je kritiku i publiku s obje strane Atlantika što potvrđuju nagrade i nominacije za najbolju knjigu u kategoriji kriminalističkih romana (Los Angeles Times i Canada Reads)

silvia moreno garcia barsunasta bijase noc

Meksiko 1970-ih. Opasnost vreba sa svih strana. Čak ni Maite, naizgled sasvim obična i usamljena tajnica koja život trati u potrazi za fiktivnom romansom u jeftinim ljubavnim stripovima, i koja se nimalo ne osvrće na sve veći broj aktivističkih protesta koji haraju gradom, nije pošteđena. Kada njezina susjeda Leonora, prekrasna studentica umjetnosti, netragom nestane pod sumnjivim okolnostima, Maite se iznenada nađe uronjena u svijet studentskih radikala i disidenata.

Tlo je Meksika prožeto političkim prevratima. Elvis, pripadnik tajne postrojbe čija je misija ugušiti ljevičarske prosvjede, naizgled je siledžija s obilatim znanjem o tome kako efektivno premlatiti čovjeka koji ustvari gaji puno dublju želju proširiti svoje znanje i svoje slobodno vrijeme provodi opijen zvukovima rock ‘n’ rolla. Kada Elvisu bude naređeno da krene u potragu za Leonorom, on ujedno započinje i krvlju umrljanu potragu za samim sobom.

Dok se njihove priče isprepliću, Maite i Elvis pokušavaju saznati što se zbilo s Leonorom. Na tom se putu sudaraju s tajnim ubojicama, vladinim agentima i ruskim špijunima. Meksiko 1970-ih noir je okruženje unutar kojeg je život malo vrijedan, a cijena istine velika.

silvia moreno garcia barsunasta bijase noc

O autorici: Silvia Moreno-Garcia je odmah po objavljivanju ovog romana  2020. godine završila na vrhovima lista najprodavanijih naslova, a na svoje veoma popularne popise uvrstili su je slavni i utjecajni New York Times i Indie. Ova očaravajuća feministička verzija romana strave prodala se u više od pola milijuna primjeraka, a New Yorker, NPR, Washington Post, Book Page, Book Riot, AudioFile, Library Journal, Electric Lit, Vanity Fair i Marie Claire proglasili su ovu horor poslasticu najboljom knjigom godine. Atmosferi i stilu pisanja nije odoljela ni sedma sila. Zahvaljujući streaming usluzi Hulu na malim ekranima publika će uživati u limitiranoj seriji koja se snima prema romanu Meksički roman strave.

Osim romana, Moreno-Garcia poznata je i po kratkim pričama kojih je u 15 godina dugoj spisateljskoj karijeri objavila više od 50. U bogatoj karijeri objavila je osam romana koji su se prodali u milijunskim nakladama. Časopis Time uvrstio je Gods of Jade and Shadow među 100 najvažnijih fantasy naslova svih vremena.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.