Osim razloga koje sam navela u ranijem tekstu, vrijeme u kojem živimo jako je specifično. Bez obzira na sve nedostatke, ovo je vrijeme u kojem smo povezaniji nego ikada i vrijeme kada se žene svjesno udružuju, shvaćaju svoju vrijednost i rade na sebi. Živimo u vremenu u kojem rušimo tabue i otvoreno pričamo o temama mentalnog zdravlja, seksualnosti, naših tijela, naših uloga...

una kolumna intimina zenski krug

Mi smo generacija koja je svjesna koliko su generacije žena prije nas prolazile iznimno teške situacije, samo na račun svog spola, svjesni smo kako je odgoj koji je forsirao nezdrava očekivanja i prakse utjecao na sve one prije nas... Mi smo generacija koja prekida taj ciklus. Baš zbog toga je vrijednost ženskog kruga, gdje dijelimo znanja i saznanja, još veća. Baš zato što postajemo toliko samosvjesne, možemo odlučiti krenuti od sebe i proširiti tu svijest, ljubav i podršku na one koje nas okružuju, za našu sveopću dobrobit.

Kako kaže Rachelle Garcia Seliga, američka primalja s praksom za holistički i tradicionalni pristup ženskom zdravlju "Innate traditions":

"Intergeneracijska trauma žena: žene su ovo posljednje tisućljeće sistematski napadane. Kada prepoznamo u sebi da se skrivamo, suzdržavamo od našeg mišljenja, ne progovaramo o svojoj boli i svojoj istini, kada se umanjujemo kako bi se uklopile... ovo je često strah integriran u naša bića od svih žena koje su došle prije nas. Kada svjesno radimo na ovim “navikama”, korak po korak, dio po dio, sve dalje i dublje kako bismo došle do najpotpunijeg izraza sebe koje jesmo kao žene, tada postajemo prikaz intergeneracijskog iscjeljenja. Ovaj zajednički, kolektivni rad na iscjeljenju, kojeg radimo kao žene je dubok rad u službi samoga života oko nas."

Jedan od načina tog rada je osvijestiti se o sebi, o svom fizičkom, emotivnom i psihičkom zdravlju, a onda krenuti u svijet nježnije a snažnije, pružajući drugim ženama taj isti vid podrške.

una kolumna intimina zenski krug

Učenje o ženskom krugu kreće od malih nogu

Kao generacija koja sada odgaja novu generaciju, imamo mogućnost usaditi temeljne vrijednosti koje će pridonijeti našoj djeci i našem društvu. Ženski krugovi su iznimno bitni za curice jer im pružaju podršku i izvor znanja, istovremeno im stvarajući siguran prostor za dijeljenje svojih emocija, iskustava, strahova i pitanja. Način na koji pokažemo curicama da se odnose prema sebi i prema drugima je upravo ono što mijenja društvo i čime im osiguravamo bolju budućnost. Ovo je nešto što je vrijedno za sve generacije a posebno se očituje u pubertetu.

Recimo, po cijelom svijetu možemo pronaći tradicije proslave prve mjesečnice (često i nazivano slavlje izlaska sunca ili slavlje prvog mjeseca). Običaji su svuda drugačiji no danas možemo naći moderne inačice gdje se organizira mala, intimna proslava u toplini doma. Okružena bitnim ženama iz svog života (majkom, bakama, sestrama, tetkama, prijateljicama), uz posebnu haljinu (najčešće crvene boje), cvijeće, čajeve i kolače, djevojka slavi svoju mjesečnicu umjesto da je se srami ili da se nešto posve prirodno bespotrebno stigmatizira. Često na tim proslavama bude i drvena kutija u koju žene koje su dobile svoju mjesečnicu, ubace papirić s iskrenim savjetom i porukom ljubavi kako bi djevojka uvijek mogla posegnuti za toplim riječima kada su joj potrebne. U tom ženskom krugu svi otvoreno pričaju o svojim iskustvima i odgovaraju djevojci na sva pitanja kako bi se ona osjećala sigurno, podržano i informirano.

una kolumna intimina zenski krug

Zamislite kako takav krug i tako slavlje ima pozitivan utjecaj na djevojku, za razliku od čestog tabuiziranja menstruacije gdje projiciramo osjećaj srama i nelagode? Koliko će se sigurnije i snažnije ta djevojka, kasnije žena, osjećati u svojoj koži?

Jedna također prekrasna praksa je slavljenje majke u trudnoći, kako bi nečim označili njezino putovanje u majčinstvo. Ovo je zapravo inačica, odnosno preteča, popularnih babinjaka (baby shower) a tradicijski dolazi od Američkih domorodaca. Naziva se Blessingway ili Mother’s Blessing, a slavlje se odvija tako da trudnica pozove svoj najbliskiji ženski krug koji onda kroz hranu i priču slavi majku. Česte aktivnosti su izrada narukvica, pletenje cvijeća u kosi, pisanje poruka podrške i afirmacija za porod, oslikavanje trudničkog trbuha, oslikavanje ruke kanom, pjevanje pjesama, rađenje otiska trudničkog trbuha (u gipsu) i slično. Ovo je nježno a podržavajuće slavlje koje majci daje osjećaj sigurnosti i služi kao divna inicijacija u majčinstvo

Kako stvoriti svoj ženski krug?

Onako kako vi to želite. To može biti jednostavno skupina od par žena u koje imate povjerenje i kojima se rado javite za savjet i razgovor. Ženski krug može biti i virtualni ako okolnosti ne dopuštaju drugačije. Možete organizirati opušteno druženje uz hranu i glazbu, ili možete baš staviti fokus na tradiciju ženskog kruga.

una kolumna intimina zenski krug

Ako želite organizirati tradicionalni ženski krug, pronađite žene kojima bi to bilo zanimljivo i s kojima osjećate povezanost. Izaberite mjesto i vrijeme i ako možete uredite prostor da vam bude što ugodnije. Sjedenje u krugu je zaista najbolji način, a prostor možete ukrasiti s malo cvijeća, svijeća, ugodnim mirisima, osvježavajućim napitkom, hranom po želji…

Možete prethodno izabrati temu druženja ili možete pustiti da se razgovori spontano odmotavaju kao klupko vune. Možete puštati glazbu, zapjevati, dijeliti pozitivne afirmacije, pričati o gubitku ili raditi što god vama paše. Bitno je u krugu držati prostor, što znači stvoriti otvoreno i sigurno okruženje bez osude, a ostalo sve prilagodite kako vama najbolje odgovara. Možete organizirati krugove u fiksnim intervalima (recimo jednom mjesečno) ili po potrebi.

Ako ne želite održavati ženske krugove, ali želite iskusiti kako tog izgleda, istražite ima li ih u vašoj okolini? U Zagrebu na jesen krećemo baš sa ženskim krugovima u Mati centru, pa vam možda to bude zanimljivo. 

Imati ženski krug i tu podršku je neprocjenjivo. Zapamtite da je zaista potrebno raditi na sebi i odbaciti godine “programiranja” i prihvaćanje naše intuitivne i empatične prirode koja žudi za povezanosti. Iziskuje trud, ali su plodovi tog rada nešto što nam podiže kvalitetu života i što zauvijek nosimo sa sobom.

una kolumna intimina zenski krug

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

una kolumna intimina

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.