Ne propustite do 5. lipnja 2021. izvrsnu izložbu "Doba Vikinga - domaćica, ratnica i vidovnjakinja" u zagrebačkoj Galeriji AMZ, koja vikinško doba predstavlja kroz priče o ženama koje su imale važnu, iako manje poznatu ulogu

izlozba zene u doba vikinga

U Galeriji AZM u Ulici Pavla Hatza 6 u Zagrebu otvorena je izložba "Doba Vikinga - domaćica, ratnica i vidovnjakinja", nastala u suradnji Muzeja Vikinga iz Stockholma i Arheološkog Muzeja iz Zagreba, a uz podršku veleposlanstva Švedske u Zagrebu. Izložbu čini osam priča s fotografijama i osam kratkih filmića, ostat će otvorena do 5. lipnja 2021., a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

Rijetka su razdoblja ljudske povijesti toliko privlačila pažnju i poticala maštu kao doba Vikinga, ali naše predodžba Vikinga često podrazumijevaju muškarca ratnika. No, u to doba i žene su bile vikinške ratnice i odlazile u rat ravnopravno s muškarcima. Neke su bile i domaćice sa zakonitim pravom da upravljaju domaćinstvom i poljoprivrednim imanjem. Mogle su biti i vidovnjakinje koje su ljudima prenosile volju bogova i predviđale budućnost ili pak fascinantne vikinške kraljice. A u nordijskoj mitologiji više je i božica no bogova. Bez svih tih žena, vikinško doba kakvog znamo uopće ne bi postojalo. Ova izložba prikazuje priče o različitim ženama iz ovog zanimljivog razdoblja.

"Suprotno uobičajenim instinktivnim asocijacijama na vikinško doba kao vrijeme nemilosrdnih ratnika, ova izložba u prvi plan stavlja žene tog vremena – jednom ratnice i kraljice, drugi put čarobnice ili božice. Iznimno nas raduje ova suradnja s kolegama iz Muzeja Vikinga iz Stockholma, ostvarena uz pomoć i podršku Veleposlanstva Švedske u Zagrebu u okviru programa Festivala arheologije Europske unije", rekao je Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagreb.

Povijest Vikinga neprestano se revidira kako se dolazi do novih otkrića, a ono sto trenutno o njima znamo predstavljeno je u Muzeju Vikinga u Stockholmu. Stalni postav muzeja prikazuje priču o Vikinzima temeljenu na najnovijim arheološkim dokazima, a nudi i jedinstveno putovanje u prošlost do 963. godine pod nazivom Ragnfridova saga. Izložba u Zagrebu mali je dio vikinške povijesti prikazane u muzeju u Stockholmu.

"Žene su u doba Vikinga čini se imale jednaka prava u mnogim aspektima društva. Mogle su posjedovati zemlju, pokrenuti postupak razvoda, služiti kao svećenstvo ili voditi posao. Nadam se da će posjetiteljima biti zanimljiv ovaj dio povijesti koji dijelimo s našim nordijskim susjedima", rekla je veleposlanica Švedske, Diana Helen Madunic.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.