Slavnu tragediju Williama Shakespearea Hamlet baletno će na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu uprizoriti koreograf i redatelj Leo Mujić. Riječ je o velikoj ansambl-predstavi, temeljenoj na klasičnoj literaturi koja će publici predstaviti novi narativni balet ansambla zagrebačkoga HNK-a, a koji će biti praizveden 17. studenoga u 19.30

leo mujic hamlet hnk zagreb

Narativni baleti za mene uvijek predstavljaju izazov. To je istovremeno nešto najteže, najzanimljivije, najkompliciranije, ali i najrizičnije, jer se hvataš ukoštac s klasikom za koju se uvijek pitaš kako je neko djelo postalo klasikom, kako se održalo do današnjih dana i koja je stvarna vrijednost nekoga književnog djela – dakle, činjenica da se neko djelo održalo toliko dugo jest nešto što u meni izaziva strahopoštovanje prema njemu i pokušavam ga zaista prenijeti na scenu onakva kakvo ono jest, rekao Leo Mujić dodajući kako će u predstavi biti angažiran velik broj plesača te kako će upotrijebiti i manje dramaturške zahvate poput onoga da je neke muške uloge dodijelio ženskim interpretatoricama.

leo mujic hamlet hnk zagreb

Priča o sinu koji se ne može pomiriti s naglom očevom smrću, sinu kojemu duh ubijena oca otkrije svoga ubojicu već više od četiri stoljeća intrigira i inspirira umjetnike diljem svijeta te ne prestaje očaravati publiku svih naraštaja. Uz napetu priču, Hamlet je također i velika tragedija koja postavlja pitanja o smislu života, o smrti, osveti i borbi za istinu. Shakespeare je u ovom djelu dosegao jedan od vrhunaca svoga stvaralaštva. S mnoštvom likova, pregrštom intriga, paralelnih radnji i zapleta, Shakespeareov Hamlet bezvremensko je remek-djelo koje nudi bezbrojne mogućnosti interpretacije. No inspiraciju za uloge u Hamletu zagrebačkoga HNK-a Leo Mujić pronašao je upravo među plesačima baletnog ansambla.

leo mujic hamlet hnk zagreb

Za balete Ana Karenjina (2014.) i Gospoda Glembajevi (2017.) u izvedbi Baleta zagrebačkoga HNK-a Leo Mujić dobio je 2015. i 2017. godine Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju koreografiju dok je Najboljom baletnom predstavom u cjelini 2021. godine proglašen balet Ponos i predrasude, a Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.