Prošetati Muzejem i saznati što se sve u njemu može vidjeti, čuti, kušati i osjetiti (jer koncipiran je vrlo pažljivo kako bi bio užitak za sva naša osjetila) – imali smo prilike prošloga tjedna, kao gosti ekipe koja stoji iza ovog zahtjevnog i prilično skupog muzejskog projekta. Vlasnici Muzeja čokolade – bračni par – Ružica i Domagoj Cerovac – s puno su strasti, kreativnosti i emocija ušli u ovu priču, što se osjeti na svakom koraku Muzeja
Ponekad je posve nepravedno uzimamo zdravo za gotovo – tu predivnu poslasticu koju obožavaju veliki i mali, koja je omiljeni poklon i omiljeni zalogaj koji svakome uljepša dan. Riječ je dakako o – čokoladi – najslavnijoj i najomiljenoj slastici na svijetu. No osim što je toliko popularna, fina i obljubljena, ona, baš kao kava ili vino, ima nevjerojatnu, bogatu povijest, turbulentne ekonomske konotacije i niz fascinantnih priča koje su oko nje isprepletene. O svemu tome i još o mnogočemu drugome vezanome za čokoladu, moći ćete sve saznati u prvom hrvatskom Muzeju čokolade koji danas otvara svoja vrata za posjetitelje, na adresi Varšavska ulica 5 u Zagrebu.
Prošetati Muzejem i saznati što se sve u njemu može vidjeti, čuti, kušati i osjetiti (jer koncipiran je vrlo pažljivo kako bi bio užitak za sva naša osjetila) – imali smo prilike prošloga tjedna, kao gosti ekipe koja stoji iza ovog zahtjevnog i prilično skupog muzejskog projekta. Vlasnici Muzeja čokolade – bračni par – Ružica i Domagoj Cerovac – s puno su strasti, kreativnosti i emocija ušli u ovu priču, što se osjeti na svakom koraku Muzeja.
Ružica i Domagoj Cerovac
"Domagoj i ja posjetili smo dosta Muzeja čokolade tijekom naših putovanja po svijetu i svaki smo puta, skupa s našom djecom, iz njih izlazili nekako – razočarani. Prilikom jednog našeg povratka iz Praga, tijekom nekoliko sati vožnje, došli smo na ideju da sami otvorimo Muzej čokolade, odmah smo razradili plan i krenuli u realizaciju." - istaknula je Ružica Cerovac. Od ideje koja se rodila u automobilu na putu iz Praga do danas – kada Muzej javnosti otvara svoja vrata – prošla je godina dana – što je zapravo relativno malo vremena i pokazuje koliko su sistematično, brzo i efikasno, Ružica i Domagoj prionuli ostvarenju svog slatkog sna.
Interijer Muzeja je prekrasan i minimalistički uređen, a za scenografiju je zaslužna dizajnerica Željka Zrnić. Kružne je koncepcije tako da kronološki upoznajete povijest čokolade kroz nekoliko soba različitih boja, različite atmosfere i različitih glazbenih podloga. "Izlošci koje u Muzeju možete vidjeti, Ružica i ja nabavljali smo diljem svijeta, na buvljacima, u trgovinama antikviteta, na aukcijama, preko on-line stranica koje prodaju starine... Ono što nismo mogli naći ili nabaviti, poput velikih drevnih vrčeva za ispijanje vruće čokolade koje su koristili Asteci, odlučili smo prezentirati u vidu replika, koje je izradila hrvatska umjetnica Maša Barišić." - istaknuo nam je Domagoj Cerovac.
Povijest čokolade započinje u fascinantnoj zelenoj sobi koja zvukovima i bojama priziva Indijansku prašumu u Srednjoj Americi i vraća nas u doba kada počinje konzumacija kakaovca – od žuhkog zrna kakaa Indijanci su spravljali vrući pjenasti napitak (nimalo nalik današnjoj slatkoj toploj čokoladi), ali su zrnje koristili i kao sredstvo plaćanja, što dovoljno govori o tome koliku je vrijednost predstavljalo u njihovoj svakodnevici. Povijest čokolade vodi nas do španjolskih osvajanja Srednje Amerike, preko ulaska čokolade na europske dvorove, pa sve do moderne povijesti čokolade i industrije kakvu poznajemo danas.
U svakoj sobi nalazi se degustacijska točka na kojoj ćete imati prilike isprobati različite verzije čokolade koje uz ulaznicu za Muzej dolaze u kutijicama sa žličicom. Te različite čokolade, koje polako topite u ustima, kako bi ispustile maksimum svojih aroma, vode vas u različita doba i različite trendove u konzumaciji čokolade.
Poseban prostor, u kojem se ne govori o čokoladi kroz povijest, već više o praktičnim aspektima nastanka čokolade te njenim kombinacijama s drugim namirnicama (lješnjacima, kavom, kokosom, bademima, rižom, začinima itd...) jest laboratorij u kojem se djeca, ali i odrasli, mogu zabaviti na niz načina – olfaktornih i taktilnih. Tamo mirisom i dodirom pogađate sastojke koji idu u čokoladu – od kokosa, vanilije, riže do kave. Tu se nalazi i prostorija u kojoj je kuhinja i u kojoj će se, prema riječima Ružice i Domagoja, odvijati degustacijske radionice, sparivanje čokolade s vinima i jelima te gdje će posjetitelji moći od profesionalnih čokolatijera naučiti procese temperiranja čokolade, izrade pralina, pločica čokolade i sl. Za sve vas koji volite fontane od čokolade – ona je naravno također u ovom dijelu Muzeja.
Zanimljiv dio Muzeja posvećen je počecima i razvoju globalne komercijalizacije čokolade tijekom 19. i 20. stoljeća – od trenutka kada nastaje prva tabla čokolade, prvi šuplji uskršnji zec od čokolade, prva Nutella ili prva čokolada s rižom – naravno – naš Mikado. Čitavu ovu priču moderne povijesti čokolade prate iznimno zanimljive stare reklame za kakao i čokoladu – naime, nama je iz današnje perspektive neobično vidjeti da se konzumente najprije trebalo obrazovati o tome što je kakao i što je čokolada – da bi uopće poželjeli kupiti i kušati takve novitete na tržištu.
Prekrasan dio Muzeja je, naravno, i muzejska trgovina u kojoj možete kupiti vrsne čokolade i praline domaćih malih craft proizvođača – npr. brenda Taman ili Nadalina. Posebna čokolada koja je proizvedena i pakirana upravo za Muzej čokolade načinjena je od belgijske sirovine, a za muzej je proizvodi Hedona iz Križevaca, socijalno poduzeće koje zapošljava invalide. Dio Muzeja u kojem je muzejski shop nalazi se na sjeveru, gdje nema sunca, a jako se pazi i da je temperatura u prostoriji uvijek 20 stupnjeva.
S obzirom na dolazak blagdana i zagrebačkog Adventa koji je toliko popularan, vjerujemo da će Muzej dobiti ogroman zamah odmah na početku te postati još jedan atraktivan zagrebački punkt za sve ljubitelje čokolade i dobre zabave – turiste i domaće posjetitelje.
Muzej svoja vrata otvara danas - u ponedjeljak, 25. studenog u 10 sati. Radno vrijeme je od 10 do 22 sata, a cijene ulaznica se kreću od 40 kuna za djecu, 60 kuna za odrasle i 55 kuna za grupe. Nalazi se na lokaciji Varšavska ulica 5, u Zagrebu.
karlavp
@25.11.2019. 13:38 3Jedva čekam prošetati Muzejom čokolade. Biti će to pravi doživljaj.
Angy
@25.11.2019. 14:06 4Fantastično za Zagreb, fantastično za nas ljubitelje čokolade! Nakon posjeta odličnoj tvornici Zotter u Grazu, čekala sam svoj novi posjet toj tvornici, i još ga čekam. Naš Muzej čokolade je velik korak u smjeru gastro ponude na svjetskoj razini. (Tko nije bio u tvornici Zotter, toplo preporučam posjet, naravno ljubiteljima čokolade :)
golub
@25.11.2019. 14:31 3Divno , moja najdraža poslastica , obavezno ću posjetiti muzej , to je pregenijalna ideja.
Minimojka
@25.11.2019. 14:38 2jedva cekam otici to vidjeti... bila sam u Zotteru i cini mi se da je to malo drugacije, ipak je to tvornica, ali ovo izgleda zbilja prelijepo i dobrodoslo je sve ovako veselo u nasoj zemlji
cvijet
@25.11.2019. 15:12 2Slike iz muzeja su prekrasne, a sigurno je još bolje uživo
beba
@25.11.2019. 20:29 1IZGLEDA..... PRE PREKRASNOOOO!!!!!
cuce
@25.11.2019. 21:06 1Pa ovo je bas za mene!! Jos da sam blize..ali bit ce prilike ;)
klara
@26.11.2019. 08:33 1Prekrasan projekt dvoje mladih ljudi, radujem se njihovom uspjehu, jer se vidi koliko je ljubavi i truda uloženo. Jedva čekam prošetati kroz muzej, uživati u toploj atmosferi i naravno kušati najomiljeniju slasticu na svijetu. Obzirom na dolazak blagdana svakako ću kupiti ove vrsne proizvode, novitete na tržištu. Sretna.....
mini69
@26.11.2019. 17:06 1ovo će postat moje omiljeno mjesto!! jedva čekam!
greenmagic
@26.11.2019. 21:26 1Bas fora, treba posjetiti
irija
@27.11.2019. 16:00 2Jako lijepo dobra ideja,ali ulaznica preskupa.