Smjenom godišnjih doba i zagrebačka kreativka Jasmina Kosanović mijenja postave u izlozima svoje preslatke trgovine u Petrinjskoj 40, a najljepši su adventski kada njezini ručno izrađivani junaci pričaju čarobne priče o ljubavi, darivanju i zajedništvu koje ostavljaju bez daha

jasmina i lutkice

Advent je doba godine koje u sebi ima najviše radosti i, unatoč hladnoći, najviše topline. Gradom odjekuju vesele pjesme, šire se mirisi cimeta i klinčića, a gradovi postaju prave male blagdanske oaze. Jedna takva krije se u samom srcu Zagreba, u Petrinjskoj 40, u trgovini Jasmina i lutkice. Iza tog razigranog imena stoji Jasmina Kosanović, i sama u duši razigrana djevojčica koja je kao mala odlučila kako će biti dizajnerica igračaka kada odraste. Njezin čarobni svijet započeo je anđelima, a nastavio se lutkama, vilama, zečićima, lisicama, miševima... Ukratko, pravim bajkovitim carstvom, iz kojeg stoji predan rad, dizajniranje te šivanje i najsitnijeg detalja u vlastitoj radionici.

jasmina i lutkice

Svake sezone, Jasmina svojim predivnim junacima dodjeljuje druge uloge, opšiva ih novim ruhom u skladu s godišnjim dobom, a njezini izlozi postali su poznati svim zaljubljenicima u čaroliju. I ovih blagdana kreirala je čitave svjetove koji ostavljaju bez daha.

jasmina i lutkice

- Izlozi su poklon mom gradu, ali i poklon meni. Svaki je detalj osmišljen, ima priču, i sretna sam kada ljudi to prepoznaju. Stranci koji odsjedaju preko puta moje trgovine kažu mi kako su upravo tu rezervirali sobu kako bi mogli gledati moje izloge. Jednom sam našla pisamce ispod vrata, s bezbroj pitanja – tko je lisac, zašto karta, što se događa u šumi. Napisala sam i odgovor – otkriva Jasmina i dodaje kako joj je prvi adventski izlog posebno drag jer je crveno-crno-bijeli, crven kao blagdani, crn kao noć u šumi i bijel kao snježna božićna čarolija.

jasmina i lutkice

Prvi izlog je priča o nježnosti, ptičicama, lijama, vječnom djetinjstvu, elegantnim vijencima i detaljima koji životni prostor čine toplim i sanjivim. Kada ga je radila, Jasmina je, kako kaže, zamislila tišinu šume u zimi, tamnoj, a opet punoj čarolije...

jasmina i lutkice

-  Sjećate li se one vječne slike crvendaća na prozoru, na čestitkama koje smo redovito dobivali s najljepšim željama svake godine u ovo doba? Na žalost, jer je tehnologija uznapredovala, takvih je čestitki sve manje. Zato sam ih uprizorila na svojim 'prozorima' – kaže Jasmina, čiji je drugi izlog posvećen novogodišnjim željama.

jasmina i lutkice

Raskošna akrobatkinja na crvenim trakama vinut će se u njemu ka zvijezdama, jer je to ono što nam svima treba – ostvarenje svih najljepših želja u 2020. godini.

jasmina i lutkice

jasmina i lutkice

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.